Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 22:03:45

19 травня - цей день в Україні і світі

19.05.2022   08:34Агенцiя

19 травня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом, День блокнота та День травневого сонця. В Україні - День вишиванки.

Православна церква вшановує пам'ять праведного Іова Багатостраждального.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День вишиванки

У третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки.

Цього дня заведено замінювати повсякденний одяг на вишиванку або додавати до нього традиційну вишивку.

Автор ідеї свята – письменниця та журналіст Леся Воронюк, яка у 2006 році, студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, запропонувала колегам з навчання в один день прийти до ЗВО у вишиванках

Для наших предків вишиванка була не повсякденним, а святковим одягом. Вважається, що першим, хто вирішив поєднувати вишиванку із повсякденним чином, був Іван Франко. Саме в такому вигляді він зображений на 20-гривневій банкноті.

Вишиванка завжди була не лише святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив певні символи, які мали захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукави та комір так, щоб вона торкалися тіла. Вважалося також, що на звороті вишивки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести нещастя.

Орнаменти та стиль вишивки, фасони вишиванок у різних регіонах України відрізнялися.

День блокнота

Свято вперше відзначили в 2016 році. Завдяки блокноту можна планувати свій день, місяць і навіть рік, зберігати важливі записи, вписувати цікаві думки, робити нотатки. Він зберігає важливі позначки, ідеї, мрії, контакти, рецепти та малюнки.

 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.