Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:08:06

16 травня - цей день в Україні та світі

16.05.2022   07:55Агенцiя

16 травня у світі відзначають Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла, День біографа та День любові до дерев.

У Франції свято Хліба, а в США Національний день барбекю і День піци. У Малайзії – День учителя.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Феодосія, ігумена Києво-Печерського, святкування на честь ікони Божої Матері "Успіння" Києво-Печерської.

Окрім цього, сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день мирного співіснування

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка проголошує 16 травня Міжнародним днем мирного співіснування. Його мета – заохочення світу до терпимості, єднання, взаєморозуміння та солідарності.

Міжнародний день закликає країни сприяти забезпеченню міцного миру та сталого розвитку за допомогою примирливих заходів та надання підтримки і закликів до прощення та співчуття у відносинах між людьми.

Міжнародний день світла

Міжнародний день світла святкується у річницю першого успішного застосування лазера у 1960 році, розробленого фізиком та інженером Теодором Майманом.

Міжнародний день світла - глобальна ініціатива, спрямована на оцінку ролі світла, яку воно відіграє в науці, культурі та мистецтві, освіті, а також у таких галузях, як медицина, комунікації та енергія.

День біографа

День біографа відзначають на честь зустрічі Сема Джонсона зі своїм біографом Джеймсом Босуелом у 1763 році.

Чоловіки зустрілися в одній із книгарень Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі стала опублікована в 1791 двотомна книга "Життя Семюела Джонсона", яка на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою.

День любові до дерев

Сьогодні у світі налічується 60 тисяч видів дерев. На кожну людину на планеті припадає близько 408 дерев. Більш ніж 300 видів дерев перебувають під загрозою зникнення. Щорічно вирубують 15 мільярдів дерев, а висаджують близько 5 мільярдів.

Найбільш високим деревом у світі вважається секвоя, (США, штат Каліфорнія). Її висота - 115 метрів та 8 метрів у діаметрі. Найтовще дерево – баобаб. Його ствол може вирости до 16 метрів у діаметрі.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини