Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:18:21

22 лютого - який день, свято та прикмети

22.02.2022   08:08Агенцiя

22 лютого в Україні та світі відзначають День засновників руху скаутів, Всесвітній день енцефаліту, Всесвітній день роздумів, Всесвітній день стерилізації тварин і Міжнародний день підтримки жертв злочинів.

У православному календарі – день пам'яті мученика Никифора Антиохійського.

День засновників руху скаутів

Рух заснував у Великій Британії професійний військовий Роберт Баден-Павел. У 1899 році, коли він брав участь у англо-бурській війні, під його командуванням було так мало солдатів, що доводилося долучати до розвідки у ворожому таборі підлітків. Розвідники виявилися кмітливими та відважними, а сам Роберт Баден-Павелл, будучи підполковником, зміг утримати важливу фортецю до приходу підкріплення.

Коли Роберт повернувся до Англії, заснував перший дитячий табір. В 1908 він видав книгу під назвою "Розвідка для хлопчиків". В Україні скаутський рух розпочався у 1911 році, коли було створено національну організацію "Пласт". Саме пластунами називали Запорізьких козаків, котрі займалися розвідкою. За часів радянської влади український "Пласт" було замінено на піонерський рух. Більшовики боялися волелюбних пластунів, тому вони були заборонені.

Міжнародний день підтримки жертв злочинів

Підставою для заснування цієї події стали два важливі документи: "Хартія жертв злочинів", яка 22 лютого 1990 року була опублікована у Великій Британії, та декларація ООН за принципами правосуддя для постраждалих від кримінальної злочинності (була створена у вересні 1995 року). Головна мета цього дня – привернути увагу влади та суспільства до проблеми захисту постраждалих, допомогти їм реабілітуватися соціально та підтримати морально.

Всесвітній день енцефаліту

Свято, засноване у жовтні 2013 року, допомагає поширити інформацію про енцефаліт (запалення головного мозку). Причин виникнення енцефаліту є кілька: вірусні інфекції, алергії, токсини, інфекційно-алергічна причина. Тяжкі форми призводять до смерті. Одним з найпоширеніших носіїв енцефаліту вважаються кліщі (13% заражені вірусом), тому важливо ретельно оглядати своє тіло після прогулянок на природі.

Всесвітній день стерилізації тварин

Всесвітній день стерилізації тварин з'явився в США у 1995 році, а його ініціатором виступила актриса та співачка Доріс Дей. У 2006 році подія вийшла за межі однієї країни і стала всесвітньою. Завдяки йому поширюється інформація про важливість стерилізації братів наших менших, щоб упоратися з проблемою їхньої безпритульності.

Всесвітній день роздумів

22 лютого святкують Всесвітній день роздумів. Це міжнародний рух, принципи якого схожі на скаутські, однак у ньому беруть участь лише дівчатка. Є чимало нерелігійних та неполітичних організацій, основною метою яких є всебічний розвиток особистості дітей, а також соціальна адаптація дівчаток у суспільстві.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини