Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:32:02

21 лютого - який день, свято та прикмети

21.02.2022   07:46Агенцiя

21 лютого у світі відзначають День рідної мови, День екскурсовода, День спадщини в Канаді, у США День президентів та День булочок із повидлом, в Норвегії День народження короля Гаральда V, а у православних – День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця.

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року, відзначається з 2000 року щорічно 21 лютого з метою сприяння мовній та культурній різноманітності та багатомовності.

За даними ООН, у світі налічується близько 7 тисяч мов, з них понад 2,5 тисячі - на межі зникнення, тобто можуть найближчим часом втратити останніх носіїв. Кожні два тижні у світі зникає одна мова, цим самим забирає із собою цілу культурну та інтелектуальну спадщину.

Всесвітній день екскурсовода

Коли з'явилася професія екскурсовода, достеменно не можна сказати, але очевидно, що вона пов'язана з розвитком міждержавних відносин. Відколи люди почали активно подорожувати, відвідувати різні міста та країни, їм стало складно обійтися без допомоги професійних гідів.

Щороку 21 лютого багато міст світу — особливо центри туризму, — відзначають Всесвітній день екскурсовода. Він заснований Всесвітньою федерацією асоціацій екскурсоводів - (WFTGA) - з метою підвищення поінформованості широкого загалу про важливість та значущість роботи екскурсоводів.

WFTGA була заснована в 1985 році на першій Міжнародній конвенції екскурсоводів, і наразі її членами є понад 2 мільйони людей з більш ніж 70 країн світу. А свято відзначається з 1990 року.

День президентів у США

Щороку третій понеділок лютого Сполучені Штати Америки святкують День Президентів, відомий також як Президентський день.

Свою історію сьогоднішнє свято, присвячене видатним керівникам країни, веде ще з 1880 року, коли вперше публічно відсвяткували День народження Джорджа Вашингтона, першого Президента Сполучених Штатів Америки, який народився 22 лютого 1732 року.

День спадщини в Канаді

Пам'ять про минуле, спадщина —значна частина у самосвідомості кожної людини як зернятка своєї нації.

Наявність у канадському календарі Дня спадщини — це нагадування мешканцям усієї країни про необхідність вивчати її історію, аби по праву пишатися своєю спадщиною. Хоча сьогодні і чиняться спроби зробити це свято загальнонаціональним, поки воно не є таким, що не заважає канадцям усвідомлювати важливість цього дня та відзначати його.

Іменини: Олександр, Андрій, Захар, Макар, Петро, Семен, Сергій, Степан, Федір.

День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця

21 лютого у церковному календарі – День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця. Відомо, що він сприяв моральному розвитку єврейського народу. Захар загинув насильницькою смертю - його вбили юдеї за викривальну проповідь.

Святці називають Захарія Серповидцем, оскільки в одному зі своїх пророчих одкровень він побачив сувій, що літає повітрям і нагадує формою величезний серп.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини