Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:18:56

Смачні рецепти вихідного дня: апельсинові булочки з корицею

13.02.2022   16:27Агенцiя

Саме з ароматом булочок, круасанів, пирогів пов’язано чимало приємних асоціацій. Романтичний сніданок вдома чи на терасі готелю, дружнє чаювання із колегами, перші булочки, які було випечено у творчому тандемі з малюком тощо.

Можливо, ви здивуєтеся, але країна, мешканці якої найчастіше роблять паузи на булочку із кавою — це Швеція. У шведській мові навіть є слово, яке позначає цей затишний ритуал — фіка. Кожен швед вважає за свій священний обов’язок влаштовувати фіку щонайменше двічі на день. Пропонуємо вам відчути себе трошки скандинавами, приготувавши булочки за традиційним шведським рецептом. Другий рецепт — не менш смачний, але дещо складніший, він сподобається професійним кондитерам та власникам кав’ярень. Головна складність — стриматися та не скуштувати апельсинові булочки гарячими — випічка має бути ледь теплою, або ж вистигнути повністю.

Апельсинові булочки за шведським рецептом

Без сумніву, кожна українська господиня поділиться власним рецептом, за яким можна приготувати апельсинові булочки з маком, сиром, родзинками тощо. Головна запорука успіху — м’яке, пухке тісто, яке тане в роті. Тоді булочка стане ідеальною «парою» до ароматної кави чи запашного чаю.



На приблизно 10 маленьких булочок, приготовлених за традиційним шведським рецептом, знадобляться такі інгредієнти:

    400 мл молока;
    7 г сухих дріжджів;
    50 г вершкового масла;
    дрібка солі;
    2 яйця;
    1 ч. л. подрібнених зернят кардамону;
    сік і цедра 1 апельсина;
    750 г борошна;
    200 г цукру в тісто + 75 г в начинку;
    375 г чорної смородини (або лохини, чорниці).

Час приготування — 3 години.

Покроковий рецепт апельсинових булочок:
 

    Ставимо розтоплюватися вершкове масло.

    Тепле молоко та швидкі сухі дріжджі змішуємо і залишаємо мінімум на 3–4 хвилини.

    Яйця збиваємо з дрібкою солі, додаємо до них повну чайну ложку подрібнених зернят кардамону, 200 г цукру, м'яке масло.

    Перемішуємо, вливаємо молоко з дріжджами й ще раз ретельно змішуємо.

    Всипаємо 500 г борошна, акуратно замішуємо клейке тісто.

    Коли консистенція стане однорідною, додаємо решту борошна, замішуємо тісто.

    Накриваємо миску вологим рушником, залишаємо в теплому місці на годину-півтори. Тісто має збільшитися вдвічі.

    Ягоди змішуємо з цукром, цедрою і соком апельсина, трохи розминаємо, щоб пішов сік.

    На присипану борошном поверхню викладаємо тісто і добре розтягуємо його руками у формі прямокутника.

    У середині в ряд викладаємо начинку й загортаємо, накриваючи тістом, щоб вийшов рулет.

    Ножем розрізаємо на 8–10 булочок, формуємо «равликами».

    Деко присипаємо цукром і розкладаємо невеликі шматочки вершкового масла — для карамельної скоринки знизу.

    Викладаємо на деко булочки, залишаючи невелику відстань між ними.

    Залишаємо ще на 30 хвилин підійти. Посипаємо цукром і цедрою. Випікаємо за 180 °С протягом 20–25 хвилин.

Апельсинові булочки з сиром

Для фруктових булочок чи пиріжків можна використовувати не лише шматочки плодів. У нашому рецепті сік апельсина додається безпосередньо у тісто. Завдяки такій хитрості випічка виходить дивовижно ароматною та гарантовано здивує любителів виробів із тіста.



Для 10–12 булочок беремо такі продукти:

    400 г борошна + для роботи з тістом;
    230 мл соку апельсина;
    1 ч. л. сухих дріжджів;
    1 яйце;· 40 г вершкового масла;
    2 ст. л. цукру;
    1 щіпка солі;
    200 г сиру 9 %;
    1 апельсин (цедра);
    2 ст. л. цукру;
    1 жовток та 1 ст. л. молока для змащування булочок.

 Час приготування — 2 години.

Покроковий рецепт апельсинових булочок із сирною начинкою:
 

    Розм’якшуємо вершкове масло — на водяній бані чи в мікрохвильовій печі.

    Натираємо цедру та вичавлюємо сік із апельсинів.

    Робимо швидку опару. Для цього в сік додаємо цукор, дріжджі й кілька столових ложок борошна. Добре перемішуємо. Даємо постояти 3–4 хвилини.

    В окрему миску просіюємо борошно, додаємо сіль. Перемішуємо.

    Робимо в борошні заглиблення, вливаємо туди апельсинову опару, додаємо яйце.

    Замішуємо тісто. Збираємо тісто в грудку.

    Вершкове масло додаємо останнім, вимішуємо тісто хвилин 5.

    Даємо тісту піднятися в теплому місці за 40–60 хвилин.

    Тісто мнемо руками, ділимо на рівні 10 частин, даємо кулькам з тіста постояти 10 хвилин під плівкою або вологим рушником.

    У миску з сиром додаємо цедру апельсина й цукор, перемішуємо.

    Формуємо булочки так, як підкаже фантазія. Підійде метод, описаний у попередньому рецепті. Також булочки можна зробити у вигляді маленьких ватрушок чи класичних закритих пиріжків.

    Духовку розігріваємо до 180 °С.

    Викладаємо булочки на деко. Змащуємо булочки жовтком, змішаним із молоком.

    Випікаємо 10–15 хвилин до готовності.


Смачного!
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини