Смачні рецепти вихідного дня: апельсинові булочки з корицею
Саме з ароматом булочок, круасанів, пирогів пов’язано чимало приємних асоціацій. Романтичний сніданок вдома чи на терасі готелю, дружнє чаювання із колегами, перші булочки, які було випечено у творчому тандемі з малюком тощо.

Можливо, ви здивуєтеся, але країна, мешканці якої найчастіше роблять паузи на булочку із кавою — це Швеція. У шведській мові навіть є слово, яке позначає цей затишний ритуал — фіка. Кожен швед вважає за свій священний обов’язок влаштовувати фіку щонайменше двічі на день. Пропонуємо вам відчути себе трошки скандинавами, приготувавши булочки за традиційним шведським рецептом. Другий рецепт — не менш смачний, але дещо складніший, він сподобається професійним кондитерам та власникам кав’ярень. Головна складність — стриматися та не скуштувати апельсинові булочки гарячими — випічка має бути ледь теплою, або ж вистигнути повністю.
Апельсинові булочки за шведським рецептом
Без сумніву, кожна українська господиня поділиться власним рецептом, за яким можна приготувати апельсинові булочки з маком, сиром, родзинками тощо. Головна запорука успіху — м’яке, пухке тісто, яке тане в роті. Тоді булочка стане ідеальною «парою» до ароматної кави чи запашного чаю.
На приблизно 10 маленьких булочок, приготовлених за традиційним шведським рецептом, знадобляться такі інгредієнти:
400 мл молока;
7 г сухих дріжджів;
50 г вершкового масла;
дрібка солі;
2 яйця;
1 ч. л. подрібнених зернят кардамону;
сік і цедра 1 апельсина;
750 г борошна;
200 г цукру в тісто + 75 г в начинку;
375 г чорної смородини (або лохини, чорниці).
Час приготування — 3 години.
Покроковий рецепт апельсинових булочок:
Ставимо розтоплюватися вершкове масло.
Тепле молоко та швидкі сухі дріжджі змішуємо і залишаємо мінімум на 3–4 хвилини.
Яйця збиваємо з дрібкою солі, додаємо до них повну чайну ложку подрібнених зернят кардамону, 200 г цукру, м'яке масло.
Перемішуємо, вливаємо молоко з дріжджами й ще раз ретельно змішуємо.
Всипаємо 500 г борошна, акуратно замішуємо клейке тісто.
Коли консистенція стане однорідною, додаємо решту борошна, замішуємо тісто.
Накриваємо миску вологим рушником, залишаємо в теплому місці на годину-півтори. Тісто має збільшитися вдвічі.
Ягоди змішуємо з цукром, цедрою і соком апельсина, трохи розминаємо, щоб пішов сік.
На присипану борошном поверхню викладаємо тісто і добре розтягуємо його руками у формі прямокутника.
У середині в ряд викладаємо начинку й загортаємо, накриваючи тістом, щоб вийшов рулет.
Ножем розрізаємо на 8–10 булочок, формуємо «равликами».
Деко присипаємо цукром і розкладаємо невеликі шматочки вершкового масла — для карамельної скоринки знизу.
Викладаємо на деко булочки, залишаючи невелику відстань між ними.
Залишаємо ще на 30 хвилин підійти. Посипаємо цукром і цедрою. Випікаємо за 180 °С протягом 20–25 хвилин.
Апельсинові булочки з сиром
Для фруктових булочок чи пиріжків можна використовувати не лише шматочки плодів. У нашому рецепті сік апельсина додається безпосередньо у тісто. Завдяки такій хитрості випічка виходить дивовижно ароматною та гарантовано здивує любителів виробів із тіста.
Для 10–12 булочок беремо такі продукти:
400 г борошна + для роботи з тістом;
230 мл соку апельсина;
1 ч. л. сухих дріжджів;
1 яйце;· 40 г вершкового масла;
2 ст. л. цукру;
1 щіпка солі;
200 г сиру 9 %;
1 апельсин (цедра);
2 ст. л. цукру;
1 жовток та 1 ст. л. молока для змащування булочок.
Час приготування — 2 години.
Покроковий рецепт апельсинових булочок із сирною начинкою:
Розм’якшуємо вершкове масло — на водяній бані чи в мікрохвильовій печі.
Натираємо цедру та вичавлюємо сік із апельсинів.
Робимо швидку опару. Для цього в сік додаємо цукор, дріжджі й кілька столових ложок борошна. Добре перемішуємо. Даємо постояти 3–4 хвилини.
В окрему миску просіюємо борошно, додаємо сіль. Перемішуємо.
Робимо в борошні заглиблення, вливаємо туди апельсинову опару, додаємо яйце.
Замішуємо тісто. Збираємо тісто в грудку.
Вершкове масло додаємо останнім, вимішуємо тісто хвилин 5.
Даємо тісту піднятися в теплому місці за 40–60 хвилин.
Тісто мнемо руками, ділимо на рівні 10 частин, даємо кулькам з тіста постояти 10 хвилин під плівкою або вологим рушником.
У миску з сиром додаємо цедру апельсина й цукор, перемішуємо.
Формуємо булочки так, як підкаже фантазія. Підійде метод, описаний у попередньому рецепті. Також булочки можна зробити у вигляді маленьких ватрушок чи класичних закритих пиріжків.
Духовку розігріваємо до 180 °С.
Викладаємо булочки на деко. Змащуємо булочки жовтком, змішаним із молоком.
Випікаємо 10–15 хвилин до готовності.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Відзнаки «За оборону Чернігова»: 21 вересня громада дякувала військовим та цивільним, які боронили місто у 2022-му 15:47
21 вересня з нагоди Дня міста у Чернігівській міській раді відбулося вручення відзнак «За оборону Чернігова».
Під час дорожньо-транспортної пригоди перекинувся легковий автомобіль 15:13
Вчора, близько 21-ї години, на лінію 102 надійшло повідомлення, що на вулиці Незалежності сталася дорожньо-транспортна пригода — перекинувся легковий автомобіль.
У Ріпкинській громаді поліція спільно з екстреними службами провела безпековий захід для школярів 14:40
Співробітники ювенальної превенції Чернігівського районного управління поліції спільно з працівниками державної служби з надзвичайних ситуацій, співробітниками регіональної газорозподільчої компанії та медиками провели інтерактивний безпековий захід для учнів школи у смт Ріпки.
Перенесення дати Дня міста: остаточна дискусія відбудеться після Перемоги 12:35
Дискусію, коли відзначати День міста, у Чернігові продовжать після Перемоги. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако під час вручення відзнак «За оборону Чернігова», яке відбувалося 21 вересня з нагоди Дня міста-2023.
Регіональний офіс міжнародного співробітництва: на часі – консолідація зусиль у підготовці до зими 11:54
Минуле засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва (РОМС) з іноземними донорами було присвячене запитам у сфері освіти, сьогоднішнє – не менш нагальному питанню – готовність до опалювального сезону об’єктів усіх форм власності.