Смачні рецепти вихідного дня: апельсинові булочки з корицею
Саме з ароматом булочок, круасанів, пирогів пов’язано чимало приємних асоціацій. Романтичний сніданок вдома чи на терасі готелю, дружнє чаювання із колегами, перші булочки, які було випечено у творчому тандемі з малюком тощо.
Можливо, ви здивуєтеся, але країна, мешканці якої найчастіше роблять паузи на булочку із кавою — це Швеція. У шведській мові навіть є слово, яке позначає цей затишний ритуал — фіка. Кожен швед вважає за свій священний обов’язок влаштовувати фіку щонайменше двічі на день. Пропонуємо вам відчути себе трошки скандинавами, приготувавши булочки за традиційним шведським рецептом. Другий рецепт — не менш смачний, але дещо складніший, він сподобається професійним кондитерам та власникам кав’ярень. Головна складність — стриматися та не скуштувати апельсинові булочки гарячими — випічка має бути ледь теплою, або ж вистигнути повністю.
Апельсинові булочки за шведським рецептом
Без сумніву, кожна українська господиня поділиться власним рецептом, за яким можна приготувати апельсинові булочки з маком, сиром, родзинками тощо. Головна запорука успіху — м’яке, пухке тісто, яке тане в роті. Тоді булочка стане ідеальною «парою» до ароматної кави чи запашного чаю.

На приблизно 10 маленьких булочок, приготовлених за традиційним шведським рецептом, знадобляться такі інгредієнти:
400 мл молока;
7 г сухих дріжджів;
50 г вершкового масла;
дрібка солі;
2 яйця;
1 ч. л. подрібнених зернят кардамону;
сік і цедра 1 апельсина;
750 г борошна;
200 г цукру в тісто + 75 г в начинку;
375 г чорної смородини (або лохини, чорниці).
Час приготування — 3 години.
Покроковий рецепт апельсинових булочок:
Ставимо розтоплюватися вершкове масло.
Тепле молоко та швидкі сухі дріжджі змішуємо і залишаємо мінімум на 3–4 хвилини.
Яйця збиваємо з дрібкою солі, додаємо до них повну чайну ложку подрібнених зернят кардамону, 200 г цукру, м'яке масло.
Перемішуємо, вливаємо молоко з дріжджами й ще раз ретельно змішуємо.
Всипаємо 500 г борошна, акуратно замішуємо клейке тісто.
Коли консистенція стане однорідною, додаємо решту борошна, замішуємо тісто.
Накриваємо миску вологим рушником, залишаємо в теплому місці на годину-півтори. Тісто має збільшитися вдвічі.
Ягоди змішуємо з цукром, цедрою і соком апельсина, трохи розминаємо, щоб пішов сік.
На присипану борошном поверхню викладаємо тісто і добре розтягуємо його руками у формі прямокутника.
У середині в ряд викладаємо начинку й загортаємо, накриваючи тістом, щоб вийшов рулет.
Ножем розрізаємо на 8–10 булочок, формуємо «равликами».
Деко присипаємо цукром і розкладаємо невеликі шматочки вершкового масла — для карамельної скоринки знизу.
Викладаємо на деко булочки, залишаючи невелику відстань між ними.
Залишаємо ще на 30 хвилин підійти. Посипаємо цукром і цедрою. Випікаємо за 180 °С протягом 20–25 хвилин.
Апельсинові булочки з сиром
Для фруктових булочок чи пиріжків можна використовувати не лише шматочки плодів. У нашому рецепті сік апельсина додається безпосередньо у тісто. Завдяки такій хитрості випічка виходить дивовижно ароматною та гарантовано здивує любителів виробів із тіста.

Для 10–12 булочок беремо такі продукти:
400 г борошна + для роботи з тістом;
230 мл соку апельсина;
1 ч. л. сухих дріжджів;
1 яйце;· 40 г вершкового масла;
2 ст. л. цукру;
1 щіпка солі;
200 г сиру 9 %;
1 апельсин (цедра);
2 ст. л. цукру;
1 жовток та 1 ст. л. молока для змащування булочок.
Час приготування — 2 години.
Покроковий рецепт апельсинових булочок із сирною начинкою:
Розм’якшуємо вершкове масло — на водяній бані чи в мікрохвильовій печі.
Натираємо цедру та вичавлюємо сік із апельсинів.
Робимо швидку опару. Для цього в сік додаємо цукор, дріжджі й кілька столових ложок борошна. Добре перемішуємо. Даємо постояти 3–4 хвилини.
В окрему миску просіюємо борошно, додаємо сіль. Перемішуємо.
Робимо в борошні заглиблення, вливаємо туди апельсинову опару, додаємо яйце.
Замішуємо тісто. Збираємо тісто в грудку.
Вершкове масло додаємо останнім, вимішуємо тісто хвилин 5.
Даємо тісту піднятися в теплому місці за 40–60 хвилин.
Тісто мнемо руками, ділимо на рівні 10 частин, даємо кулькам з тіста постояти 10 хвилин під плівкою або вологим рушником.
У миску з сиром додаємо цедру апельсина й цукор, перемішуємо.
Формуємо булочки так, як підкаже фантазія. Підійде метод, описаний у попередньому рецепті. Також булочки можна зробити у вигляді маленьких ватрушок чи класичних закритих пиріжків.
Духовку розігріваємо до 180 °С.
Викладаємо булочки на деко. Змащуємо булочки жовтком, змішаним із молоком.
Випікаємо 10–15 хвилин до готовності.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Пільгова іпотека для військових на Чернігівщині: як працює програма «єОселя» у 2025-2026 році 11:36
У 2025 році військовослужбовці з Чернігівщини можуть скористатися державною програмою доступного житла «єОселя» на оновлених умовах.
На Чернігівщині судитимуть підприємця за несплату понад 4,6 мільйона гривень податків 10:39
Слідчі поліції Чернігівщини під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо підприємця, який організував протиправну схему, що дозволила йому ухилитися від сплати податків на суму в понад 4,6 мільйона гривень.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:37
Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 3 дорожньо-транспортні пригоди та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 6 осіб постраждали.
17 грудня: цей день в Україні і світі 08:56
День 1393 Російська агресія - Day 1393 Russian aggression
Місцеві бюджети Чернігівщини у січні-листопаді поточного року поповнились на 10 мільярдів гривень податків та зборів 12:37
Головне управління ДПС у Чернігівській області інформує, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-листопад 2025 року надійшло 10 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми до обласного бюджету спрямовано 1,4 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.