Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:37:05

9 лютого - який день, свято та прикмети

09.02.2022   08:02Агенцiя

9 лютого у світі відзначають День стоматолога і День піци, а у православних – День Іоанна Златоуста.

День стоматолога

Дата свята приурочена до Дня пам'яті Святої Аполлонії, яка вважається небесною покровителькою стражденних від зубного болю. У ХVIII столітті з легкої руки П'єра Фошара, засновника сучасної стоматології як науки та професії, Аполлонія почала заступатися і стоматологам, покликаним цей біль усувати.

Міжнародний день піци

Звичайне, на перший погляд, італійське національне блюдо, що складається з тонкого коржа з начинкою з томатної пасти, оливкової олії, помідорів, моцарели і базиліка здобуло собі повагу і набуло шанувальників у всьому світі. Невипадково італійці звернулися до ЮНЕСКО з проханням визнати свій історичний гастрономічний винахід не просто національним надбанням, а частиною Всесвітніх цінностей.

Сьогодні в Італії, де піца шанується як національна страва, діє Закон про піцу, що суворо регламентує як склад справжньої італійської піци, так і весь процес її приготування аж до того, де мають виростати інгредієнти та вироблятися сир, як має готуватися тісто і за якої температури і яким чином ця страва має готуватися.

 

День пам'яті Іоанна Златоуста

Православна церква 9 лютого вшановує пам'ять святителя Іоанна Златоуста (347-407), відомого своїми псалмами та проповідями. Недарма саме його вважали ідеалом проповідника.

Походив святитель Іоанн із заможної антиохійської родини. У дитинстві втратив батька. Його вихованням опікувалася мати Анфуса – справжня християнка. Іоанн від природи був надзвичайно обдарованим і ретельно розвивав свої здібності. Він навчався у знаменитого оратора Ліванія, який вважав його єдиним гідним наступником.

Після закінчення навчання, Іоанн обійняв посаду адвоката і швидко прославився завдяки своєму красномовству. Проте мирське життя незабаром йому набридло. Іоанн прийняв у зрілі роки хрещення, він після смерті матері чотири роки провів у відокремленій обителі та ще два в печері в усамітненні. Потім упродовж двадцяти років служив у Антіохії священиком.

Пізніше його слава як Златоуста поширилася на весь християнський світ. Тому, коли звільнилася катедра Константинопольського архієпископа, її віддали Іоаннові.

Активна діяльність Іоанна на цій посаді, непримиренність і суворість його вимог до мешканців міста, разом із яскравими викривальними промовами, а також зростаюча популярність серед парафіян, накликали на святого ненависть влади. У 403 році Іоанна засудили, позбавили катедри та схвалили рішення про вигнання.

У ніч, коли святий залишив столицю, у ній стався сильний землетрус. Це налякало представників влади, і вони попросили Златоуста повернутися. Однак через два місяці Івана знову засудили та відправили у вигнання.

Близько трьох років він прожив у вірменському місті Кукузі, а потім три місяці суворі воїни вели його пішки через гори в Пітіунт і в спеку, і в дощ. Стомлений святитель зробив зупинку в Команах. Уночі йому з'явився мученик Василіск, шанований у цьому місті, і сказав: "Не засмучуйся Іоанне, завтра ми будемо разом". Прокинувшись, святий причастився і помер.

Поганою прикметою у Златоустів день вважається мити голову, а також дарувати та отримувати подарунки. Також існує думка, що 9 лютого можуть зробити пристріт. Сон, побачений під цей день, не виповниться.

Іменини: Іван, Дмитро, Петро.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини