Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 06:28:02

8 лютого - який день, свято та прикмети

08.02.2022   09:34Агенцiя

8 лютого у світі відзначають День безпечного інтернету, День пропозиції руки та серця, День опери, а віряни вшановують пам'ять Федора Студита.

Починаючи з 2004 року в другий вівторок лютого світ відзначає День безпечного інтернету. В Україні свято почали відзначати лише з 2009 року.

Також сьогодні, восьмого лютого, у світі відзначають День пропозиції руки та серця. Це романтичне свято не є офіційним, але воно супроводжується звичаєм робити своїм коханим особливу пропозицію.

А буддисти 8 лютого відзначають День Нірвани чи Парінірвани. Вважається, що в день перед фізичною смертю Будда Шак’ямуні під час медитації досягнув парінірвани – головної мети буддистської практики.

Що ж до подій, то 8 лютого 1933 року піднявся в повітря перший сучасний пасажирський літак – «Боїнг-247». На борту літака могли розміститися 10 пасажирів. Лонжерон крил у тому літаку проходив через салон, тож деяким пасажирам доводилося переступати через великий виступ, щоб дістатися до своїх місць. До речі, через 36 років цього ж дня, 1969 року, відбувся перший політ найбільшого у світі пасажирського літака «Боїнг-747».

Яке сьогодні церковне свято

8 лютого вшановують пам’ять святого Федора Студита. Він був грецьким громадським діячем і монахом, якого церковнослужителі зарахували до лику святих.

В народі цей день назвали «Федора Поминальника». За давніми віруваннями, цього дня померлі сумують за своїми рідними. Щоб душі померлих не блукали світом, люди вранці йшли до церкви і ставили свічку за упокій.

Прикмети дня

    Цього дня наші предки гадали на погоду: сипали жменю гороху на блюдце і слухали звук. Якщо горох дзвінко вдарився, то незабаром будуть морози. Якщо звук був глухий, значить падатиме сніг.
    Тихий і ясний день означає, що весна буде теплою та настане швидко;
    Якщо цього дня хуртовина – значить зима ще довго буде.

Іменини: Аркадій, Давид, Іван, Йосип, Марія, Петро, Семен і Федір.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.