Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 18:21:36

2 лютого - який день, свято та прикмети

02.02.2022   08:00Агенцiя

2 лютого у світі відзначають День бабака, День водно-болотних угідь та День їздових собак.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Єфимія Великого, католики відзначають Стрітення. А ще сьогодні Сагаалган – Новий рік у буддистів.

День бабака

Сьогодні люди намагаються передбачити погоду, дістаючи з нори сонних бабаків. Якщо тварина побачить свою тінь, то полізе назад у нору. Це означає, що на нас чекає ще кілька морозних тижнів.

Але якщо день похмурий, бабак не бачить тіні і не повертається до нори – буде рання весна.

Всесвітній день водно-болотних угідь

Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення переважно як місце проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 року в місті Рамсарі (Іран) і відтоді має назву Рамсарської конвенції.

Її мета - збереження та раціональне використання водно-болотних угідь як засобу досягнення сталого розвитку у всьому світі. Всесвітній день водно-болотних угідь уперше святкували у 1997 році.

День їздових собак

Для більшості людей їздові собаки безальтернативно асоціюються з такою породою, як хаски, лайка й маламут. Насправді ж існує близько 20 різновидів порід їздових собак. Усі вони продовжують віддано служити людині в суворих природних кліматичних умовах, де і сучасна спеціальна техніка, часом, виявляється безсилою.

Віряни вшановують пам'ять преподобного Євфимія Великого. Він народився 377 року в місті Мелетині, що у Вірменії. За народним календарем – це Юхимів день.

Сагаалган - Буддійський Новий рік

У буддійській традиції святкування Нового року — Сагаалгана — припадає на різні дати — між кінцем січня і серединою березня, на перший весняний молодик за місячним календарем.

Традиційно напередодні свята найбільш шановані лами роблять астрологічні прогнози для мешканців кожної країни на наступний рік.

Стрітення Господнє у західних християн

Стрітення в Римо-католицькій церкві — свято Очищення Діви Марії, присвячене спогаду про принесення немовляти Ісуса в храм і очисному обряді, скоєному його матір'ю на сороковий день після народження первістка.

При вході в храм Богородицю зустріли святий Симеон, якому сказано було, що він не помре, доки не побачить Христа, і стариця Анна, яка мешкала при храмі. Як наказував Закон Мойсея, батьки принесли Немовля Ісуса в Єрусалимський Храм на 40-й день після народження для здійснення обряду посвячення.

Прикмети:

  • Який день, така й Масляна.
  • У Юхимів день опівдні сонце – весна буде рання.
  • Завірюха віщує холодну весну з частими завірюхами.

Іменини: Євсей, Юхим, Юхим, Інна, Римма, Захар, Лев, Лаврентій, Петро, Мирослав.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.