Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:01:01

1 лютого - який день, свято та прикмети

01.02.2022   08:04Агенцiя

1 лютого святкують Новий рік за місячним календарем, День десерту, Всесвітній день хіджабу та Національний день свободи в США.

Починається всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних стосунків. У буддистів сьогодні день захисників Вчення (Балдан Лхамо), а у православних – День пам'яті преподобного Макарія Великого, Єгипетського. В Ірландії День святої Бригіди. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Новий рік за місячним календарем

Новий рік - найдовше і найважливіше свято в китайському (місячному) календарі. Фестивалі, гуляння, присвячені йому, тривають 15 днів. Воно припадає на другий молодик після зимового сонцестояння, на період між 12 січня і 19 лютого.

Нерідко Новий рік за місячним календарем називають "китайським", тому що його святкування поширилося Азією, а надалі й світом, саме з Піднебесної, де він називається Чунь Цзе (свято весни).

Ба більше, у багатьох країнах, які відзначають це свято, "китайський" Новий рік є державним святом та радісною подією для представників усіх національностей та конфесій.

Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин

Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин світова спільнота вперше провела з 1 до 7 лютого 2011 року. Надалі було вирішено відзначати його першого тижня лютого кожного року.

Подія має привернути світову увагу до зусиль, що сприятимуть взаємоповазі та порозумінню між послідовниками різних віросповідань і конфесій.

Національний день свободи

У цей день в 1865 році президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення до Конституції США 13-ї поправки про скасування рабства.

Міжнародний день десерту

Десерти присутні практично у всіх кухнях світу, мають свою історію, поява деяких навіть обросла легендами, а інших пов'язана з іменами відомих особистостей.

Популярність смачних страв, які називаються десертами, дійшла до того, що серед неофіційних свят почали з'являтися дні, присвячені тому чи іншому десерту – наприклад, День торта, День нутели, День ескімо, День морквяного торта, День тістечок, День шоколаду тощо.

І нарешті, з'явився Міжнародний день десерту, який об'єднав усі ці свята. Він також носить неофіційний характер і поширюється переважно завдяки шанувальникам і мережі Інтернет.

Святкування Міжнародного дня десерту передбачає різні варіанти сценарію, що залежать лише від особистих уподобань, вільного часу та фантазії.

Всесвітній день хіджабу

Свято засноване на честь особливої хустки, яка є атрибутом мусульманського жіночого одягу. У День хіджабу до людей намагаються донести цінності взаємоповаги та терпимості щодо різних культур. У цей день заведено роздавати хустки на вулицях усім жінкам та проводити лекції стосовно ролі головного убору.

День пам'яті преподобного Макарія Великого, Єгипетського

Макарій Великий - християнський святий, пустельник, шанований у лику преподобного. Макарій - автор п'ятдесяти бесід, семи настанов і двох послань. Основна тема його творів – духовне життя християнина.

День святої Бригіти в Ірландії

Свята Бригіта - одна з трьох найшанованіших святих Ірландії, до яких також відносять святого Патріка і святого Колумба Кілле. У найбільш популярному переказі йдеться про те, що свята Бригіта була акушеркою у Діви Марії.

Вважалося, що напередодні свого свята Бригіта подорожує країною і благословляє людей та їхні оселі. Як символ того, що в цьому будинку їй раді і з нетерпінням чекають на її відвідування, на підвіконня викладали пиріг або шматки хліба з маслом. Поруч клали кілька колосків для її улюбленої білої корови.

 

Іменини: Антон, Арсеній, Юхим, Макар, Марк, Микола, Петро, ​​Федір

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини