Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:54:58

30 січня - який день, свято та прикмети

30.01.2022   10:31Агенцiя

30 січня: Яке сьогодні свято 30 січня у світі День без інтернету та День допомоги хворим на проказу, в Україні День спеціаліста військово-соціального управління Збройних Сил, в Індії День пам'яті борців за незалежність, в Азербайджані День митника, а у Франції День круасана.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Антонія Великого.

День спеціаліста військово-соціального управління ЗСУ

Органи соціально-психологічної та виховної роботи Збройних Сил України є невід'ємною частиною цілісного військового організму, їхня діяльність спрямована на підвищення боєздатності Збройних Сил України, укорінення у суспільстві позитивного іміджу всієї української армії.

Вони реалізують завдання щодо організації гуманітарного та соціального забезпечення діяльності ЗС України, відповідають за організацію виховної роботи, морально-психологічного забезпечення підготовки.

Всесвітній день допомоги хворим на проказу

Лепра є хронічним інфекційним захворюванням, що зазвичай вражає периферичні нерви і шкіру, не передається при простому дотику хворого, іноді смертельна. За статистичними даними, з осіб, яким загрожує небезпека зараження проказою, дійсно хворіють нею від 5% до 10%, оскільки, на щастя, більшість людей мають достатній рівень імунітету від збудника цієї хвороби. Небезпека захворювання зростає за тривалого контакту з ураженими проказою шкірними покровами.

Всесвітній день допомоги хворим на проказу був заснований ООН у 1953 році на честь Рауля Фоллера та всіх небайдужих до цієї проблеми людей, які присвятили своє життя боротьбі з хворобою Хансена – проказою. Відзначають з 1954 року 30 січня.

День Антона – перезимника

Дата 30 січня у Православній церкві пов'язана з кількома Антоніями. Вшановують преподобного Антонія Великого, Антонія Чорноєзерського та Антонія Димського. У народі цей день називали "Антона-перезимника", а ще "Антона-половини". Це означало, що половина зими позаду, а попереду весна. Щоправда, теплій погоді цього дня вірити не радили.

Господині пекли мучні колобки, які символізували сонце. Для цього толокно змішували з пшеничним борошном, додавали вершкове масло, яйця та сіль. Все це змішували з молоком і, замісивши тісто, ліпили невеликі булочки.

Також на Антона-перезимника слід було відганяти пристріт і псування. Для цього впоперек стежки, що веде до будинку, проводили межу гострим серпом. Вважалося, що таким чином можна їх "відсікти".

Іменини: Антон, Антоніна, Віктор, Георгій, Іван, Павло, Савелій

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини