Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:12:10

Смачні рецепти вихідного дня: зимові пироги з варенням

16.01.2022   11:13Агенцiя

Взимку та навесні кондитери рекомендують готувати випічку з варенням. Пропонуємо кілька смачних та нескладних рецептів, які стануть в пригоді господиням.

Горіховий пиріг з варенням із чорної смородини

Для приготування 1 пирога на 6-8 порцій потрібно:

Для тіста: 150-170 г борошна, 60-70 г житнього борошна, 1 ст. л. какао-порошка, без цукру, 1 щіпка меленого імбиру, 1 щіпка меленої кориці, маленька щіпка меленої гвоздики, 70-80 г подрібненого очищеного мигдалю, 230 г м'якого вершкового масла.

Для начинки: 230-300 г варення із чорної смородини, цедра 1 лимона, жменя мигдалю для прикрашання.

Для тіста змішайте все просіяне борошно, сіль, какао, прянощі та горіхи. Масло збити з цукром, по одному додати жовтки. Поступово всипати борошняну суміш. Замісити круте тісто, скачати в кулю і перекласти в миску, накрити плівкою. Покладіть на 30 хв. в холодильник.

Духовку розігрійте 180 °С.

2/3 тіста розкатайте у круглий пласт і перенести в жароміцну форму діаметром 24 см, сформуйте бортики. Якщо вони занадто високі, обріжте залишки і використовуйте їх для прикраси пирога. На тісто викладіть рівним шаром варення.

1/3 тіста та залишки заморозьте та натріть на варення.

Зверху посипте подрібненим мигдалем та цедрою лимона, розтертою з цукром.

Випікайте у розігрітій духовці, 40-50 хв. Можна подавати або теплим, або дати охолонути. У будь-якому разі це дуже смачно.


Пісочний пиріг з домашнім сиром та малиновим варенням

За цим рецептом можна приготувати не один відкритий пиріг з варенням, а кілька невеликих тарталеток, використовуючи, наприклад, різне варення.


Для приготування 1 пирога на 8-10 порцій потрібно:

Для заливки: 300 г сметани, 2 яйця, 100 г цукру.

Для начинки: 300 г малинового варення, 1-2 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 400 г домашнього сиру, насіння половини стручка ванілі, 100 г цукру.

Для тіста: 200 г вершкового масла, 180-200 г цукру, 2 яйця, 300-350 г борошна.


Для тесту заздалегідь дістаньте вершкове масло з холодильника, воно має стати м'яким.
Збийте масло цукром, потім додайте яйця і знову збийте. Додайте просіяне борошно і швидко замісіть тісто. Якщо тісто занадто м'яке, додайте ще трохи борошна. Не вимішуйте тісто довго, інакше воно стане грубим.

Скачайте тісто в кулю, загорніть у харчову плівку та приберіть у холодильник мінімум на 30 хв.
Розігрійте духовку до 180 ° С.

Для начинки змішайте варення з крохмалем. Сир розітріть з ваніллю та цукром до однорідності.
Для заливання сметану змішайте із збитими до однорідності яйцями та цукром.

Розкатайте тісто і перенесіть у жароміцну форму діаметром 30 см. Прокатайте качалкою по бортах, видаліть надлишки тіста.
На тісто викладіть сирну начинку та розрівняйте. Викладіть варення. Залийте пиріг сметанною заливкою.
Переставте пиріг у розігріту духовку та випікайте 40-45 хв. Дістаньте пиріг з варенням із духовки та повністю охолодіть перед подачею.

Завиванець із варенням


Цей рецепт завиванця з варенням допоможе вам у ситуації коли раптово захотілося чогось смачненького. До речі, якщо хочете завжди мати під рукою таке тісто, подвійте кількість інгредієнтів. Половину використовуйте для приготування швидкого пирога з варенням, а решту розкатайте у пласт, оберніть харчовою плівкою та покладіть у морозилку.

Для приготування 2 пирогів (на 6-8 порцій кожен) потрібно:

Для начинки: 150-200 г густого кислуватого варення, 50 г подрібненого арахісу або волоських горіхів, 2 ст. л. лікеру (за бажанням).

Для покриття: 2 ст. л. молока, 2 ст. л. цукру.

Для тіста: 100 г вершкового масла кімнатної температури, 150 г цукру, 2 яйця, 3 ст. л. молока, натерта цедра 1 лимона, 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, сіль.


Розігрійте духовку до 180 °С. Застеліть деко, на якому ви будете готуватизавиванець з варенням, папером для випічки.

Для тіста злегка збийте масло, цукор, яйця, молоко та цедру. Борошно просійте з сіллю і розпушувачем, додайте в масляну суміш, перемішайте. Якщо воно погано формується, підсипте трохи муки (не більше 2 ст. л.). ПОРАДА! Якість такого тіста дуже залежить від борошна. Якщо його вологоємність нормальна, то все вийде. Але тісто дуже м'яке («як мочка вуха») і його не розкатати, як пісочне чи пельменне. Можна розпластати тісто руками або підкатати качалкою на столі, підпилюваному борошном. Тільки не захоплюйтеся додаванням борошна, тісто стане жорстким та несмачним.

Змішайте варення з горіхами та лікером. Суміш має залишатися густою, не литися, а розмазуватись.

Розділіть тісто для швидкого пирога на 2 рівні частини. На аркуші паперу для випічки розкатайте одну частину тіста прямокутник товщиною 5-7 мм. Змастіть тісто тонким шаром начинки. Складіть з однієї довгої сторони до середини та накрийте іншою стороною.

Краї тіста підверніть під низ. Розмір кожної заготовки складе приблизно 22-25 см завдовжки і 8-10 см завширшки. Не потрібно ні защипувати, ні розколювати, ні робити надрізів. Нерівні краї, розрив тесту, який неодмінно станеться під час випікання – нормально! "Перекотіть" пиріг з варенням на деко швом вниз.

Сформуйте так само другий пиріг з варенням, перекладіть на деко на деякій відстані від першого.

Верх завиванців змастіть молоком і щедро посипте цукром. Випікайте пироги з варенням приблизно 30 хвилин до красивого рум'яного кольору. Охолодіть на решітці.

Верх швидкого пирога з варенням можна посипати подрібненими горіхами або цукром.

Поради щодо випікання пирогів з варенням

- Бажано, щоб начинка з варення була покрита тістом - хоча б решіткою, фігурними прикрасами або крихтою. Або другим шаром іншої начинки, наприклад, сиром або сметанною заливкою. Це потрібно, щоб запобігти випаровування занадто великої кількості вологи під час випікання пирога.

- Якщо рідке варення, його для випічки пирога можна загустити. Для загущення 300 г рідкого варення потрібно 1-1,5 ст. л. манки або крохмалю. Якщо використовуєте манку, спочатку змішайте варення та манку, перемішайте та залиште на 15-20 хв. За цей час манка має набрякнути. Потім, помішуючи, прогрійте суміш на слабкому вогні до закипання. Прогрійте ще кілька хвилин, зніміть з вогню, повністю остудіть. Навіть якщо дуже рідке варення, значно збільшувати кількість манки або крохмалю не потрібно, оскільки вони можуть змінити смак варення для пирогів. Крохмаль потрібно змішати буквально з декількома краплями питної води, додати, помішуючи, у розігріте на слабкому вогні варення та прогріти суміш пару хвилин. Пам'ятаєте, варення з крохмалем загусає вже остиглим!

- Щоб варення не витікало, змастіть краю тіста жовтком, а потім защипніть. Жовток буде в даному випадку працювати як клей.

- Щоб варення не випливало під час випічки (це особливо актуально для пирогів з пісочного тіста), помістіть пиріг з варенням у холодильник як мінімум на 20 хв. перед тим, як відправити у духовку.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини