Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:55:26

12 січня - який день, свято та прикмети

12.01.2022   07:56Агенцiя

12 січня в Україні – День політв'язня, у світі відзначають Всесвітній день доньки (ще одне свято, крім 25 квітня), День гарячого чаю, у США Національний день фармацевта, День курячого карі та Національний день глазурованих пончиків.

календар

календар

 У Туркменістані – День пам'яті, в Індії – Національний день молоді. Православна церква вшановує пам'ять преподобної мучениці Анісії Солунської. В 1820 році в цей день в Англії заснували Королівське Астрономічне Товариство, а в 1998 році в Парижі підписали Протокол про заборону клонування людини.

День українського політв'язня – відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, заарештованих за політичними переконаннями.

З пропозицією заснувати День українського політв'язня В'ячеслав Чорновіл виступив у 1975 році, під час свого другого ув'язнення. Дату обрали на честь річниці початку масової хвилі арештів шістдесятників 12 січня 1972 року. Ці події увійшли в історію як "генеральний погром", саме тоді Чорновіл, а також ще близько 10 відомих дисидентів були заарештовані у Києві та Львові.

Спочатку День українського політв'язня відзначали лише політичні арештанти у місцях відбування ув'язнення. Але зараз цей пам'ятний день відомий широкому загалу як акція протистояння репресіям і жорстокості керівного режиму. Відзначають пам'ятну дату зазвичай різними тематичними заходами, а найактивніші учасники на підтримку політв'язнів проводять одноденне голодування.

12 січня православна церква вшановує пам'ять християнської святої Анісії Солунської, яка постраждала за віру в часи правління імператора Максиміліана. Жила мучениця у християнській сім'ї у грецькому місті Салоніки. Після смерті батьків вона роздала майно бідним, а своє життя проводила у пості та молитві.

День гарячого чаю, який у США вважається національним, прийшов до нас не з Китаю, а саме з Америки. І не дивно: Штати – друга у світі країна за рівнем споживання чаю, проте американці в переважній більшості випадків п'ють його холодним, навіть крижаним. В Америці так мало людей знає, наскільки смачний цей напій у гарячому вигляді, що для популяризації гарячого чаю запровадили окремий день. Відзначається він 12 січня.

День викрадень. Слов'яни цього дня згадували, як у епоху Купали Велес викрав Діву-Додолу, дружину Перуна. Під час весілля Перуна і Діви Велес був відкинутий Дівою і повалений з неба. Однак потім він зумів спокусити богиню грози, дочку Дія. Від зв'язку народився весняний бог Ярило.

Також у День викрадень згадують про те, як у часи Лади Кощій викрав у Дажбога (Бог літа та щастя) його дружину Марену. У Кощія та Марени народилася потім Снігова Цариця, а також багато демониць.

Морози в ці дні стають сильнішими, а завірюхи заметуть усе навколо.

Іменини: Антон, Данило, Ірина, Лев, Макар, Марія, Анісія, Тімон, Федора, Феодосія, Ярина.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини