Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:03:19

30 грудня - який день, свято та прикмети

30.12.2021   07:50Агенцiя

30 грудня відзначають День загортання подарунків, День Мадагаскару, День сімейного свята в США, День країни, якої немає, Свято незвичайних змін в останню хвилину, День незалежності Словаччини. Православна церква вшановує пам'ять пророка Данила.

День народження СРСР

30 грудня 1922 року було утворено найбільшу в світовій історії державу – Радянський Союз. За бойовою могутністю СРСР йшов другим після США, хоча за соціально-економічними показниками значно відставав не лише від Америки, а навіть від країн Африки, яким завзято допомагав. Вважається, що республіками-засновниками Радянського Союзу стали народи Росії, України та Білорусі, а надалі до союзного договору приєдналися кавказькі та азіатські республіки. Насправді частину з них – Україну зокрема – до Рад приєднали силою.

У 1991 році СРСР розвалився в результаті невдалого путчу. Історія ДКНС – коли одні комуністи намагалися відібрати владу в інших – це окрема історія. Варто зазначити, що початок розвалу Союзу започаткувала саме Росія, засновниця держави. Наразі якось не заведено згадувати, що саме Єльцин у день придушення ГКЧП оголосив про вихід Росії із СРСР.

День загортання подарунків

Традиція дарувати подарунки з'явилася багато століть тому, але загортати їх почали набагато пізніше. Промисловий пакувальний папір почали випускати в США наприкінці 19 століття, а згодом винайшли гарний папір із візерунками, стрічку та пакувальну плівку.

Церковне свято

30 грудня православна церква шанує пам'ять Данила – біблійного пророка та нащадка знатного юдейського роду. Підлітком, разом із одноплемінниками, серед яких були Ананій, Азарій та Мисаїл, він потрапив у вавилонський полон. У Вавілоні здобув халдейську освіту, після чого його закликали служити при дворі. Данило володів даром трактувати сни, через це і прославився.

Одного разу Вавилонському цареві Навуходоносору наснився дивний сон, що вразив його до глибини душі. Після пробудження він не зміг згадати все, що побачив. Вранці він скликав вавилонських мудреців, але ніхто з них не зміг визначити, що ж наснилося цареві. Тоді на допомогу закликали Даниїла, який не лише відкрив зміст сновидіння, а й розтлумачив його. Після цього випадку юнака звели до сану начальника

Святий Даниїл шанується християнами, іудеями та мусульманами. Єврейська традиція не вважає його пророком, оскільки він не розмовляв безпосередньо з Богом. Але Данило високо шанується християнською церквою, тому що він передбачив прихід у світ Месії і появу його в Єрусалимському храмі.

 

Прикмети:

Якщо на Даниїла з'явився на деревах іній, то на Святки буде тепла погода;

Стабільний вітер із південного заходу – погода буде теплою та сніговою;

Сонячні безхмарні дні у різдвяний піст – урожай буде добрим;

Наші пращури помітили, якщо в цей день буде негода, слід очікувати відлиги.

 

Іменини: Денис, Микита, Сергій, Микола, Петро, Іван, Данило.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини