Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 12:08:56

23 грудня - який день, свято та прикмети

23.12.2021   07:52Агенцiя

23 грудня у світі відзначають День сноуборду, У Єгипті – День визволення Порт-Саїда, свято Блукаса у Литві, а у православних – День пам'яті святителя Йоасафа, єпископа Білгородського та Міни Золотоустого.

Всесвітній день сноуборду

День сноуборду – відомий у світі як World Snowboard Day –молоде свято. Вперше його почали відзначати у Європі у 2006 році. А за шість років, 2012 року, святкували вже майже в сорока країнах світу. Не дивно, адже це свято всіх країн, де є сніг.

Багато курортів роблять у цей день вхід безкоштовним, а отримати кілька уроків можна навіть сноубордисту-початківцю. До свята приєднуються брендові компанії з різними акціями, спортивні школи, проекти та всі зацікавлені в участі. На спеціалізованих курортах відбуваються концерти, дарують подарунки новачкам, проводять цікаві конкурси.

Свято Блукаса

Блукас - це особливий день, який є символом незакінчених турбот і невиконаних бажань року, що минає. А саме свято Блукаса — це, відповідно, своєрідна підготовка до Нового року, коли все старе, незакінчене та погане треба залишити в минулому та приготуватися до нового, чудового.

Подібні свята мають багато народів і свої особливості їх святкування. У Литві ж цього дня, за старовинним звичаєм, з настанням найтемнішої пори року дворами тягали старий корч — Блукаса.

Після того, як всі двори в селищі були пройдені, корч спалювали. Це означало, що минулі турботи закінчилися і починається підготовка до створення нового світу. Ніч перестає подовжуватися і поступово повертається сонце.

23 грудня 1947 року, 74 роки тому, американські фізики представили світові перший транзистор

Перший транзистор створили американські фізики Вільям Шоклі, Джон Бардін і Волтер Браттейн у лабораторіях Bell Labs 16 грудня 1947 року, а за тиждень - 23 грудня 1947 - відбулась офіційна презентація, і саме ця дата вважається днем винаходу транзистора.

У 1956 році вчені були нагороджені Нобелівською премією з фізики "за дослідження напівпровідників та відкриття транзисторного ефекту". Джон Бардін незабаром був удостоєний Нобелівської премії вдруге за створення теорії надпровідності.

Церковне свято

23 грудня церква вшановує пам’ять Міни Красномовного – християнського святого, який прийняв мученицьку смерть за віру в Христа на початку IV століття. З’явився на світ великомученик в 285 році на території Єгипту. Був воїном в місті Котуані.

Прикмети

Якщо погода ясна - чекай на морози;
Якщо видно кільця навколо місяця та сонця, буде сильний снігопад;
Зірки мерехтять – до холоду;
Якщо сороки поблизу житла літають чи під дах ховаються, то буде холодно.
 

Іменини: Вікторія, Євген, Іван, Йоасаф, Маріан, Міна, Степан, Хома

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.