Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:46:55

19 грудня - який день, свято та прикмети

19.12.2021   13:07Агенцiя

19 грудня у світі відзначають Міжнародний день допомоги бідним, в Україні – День адвокатури, у католиків Четверту неділю Адвента, а у православних – День святителя Миколи Чудотворця.

Міжнародний день допомоги бідним

За даними міжнародних експертів, на кінець 20 століття близько чверті населення планети, тобто півтора мільярда людей, тягнуло злиденне існування. А проведені дослідження також показали, що в період з 1999 до 2007 року від злиднів померло понад 300 мільйонів людей. Варто зазначити, що навіть дві світові війни не забрали стільки людських життів.

У зв'язку з цим ООН схвалила кілька програм, які мають на меті викорінення злиднів. Перші з них почали діяти на початку 2000 року, однак, поки кількість тих, хто живе за межею бідності, не зменшується.

Незважаючи на те, що світова економіка сьогодні розвивається стрімкими темпами, і все більше людей можуть похвалитися високим рівнем життя, злидні, як і раніше, є однією з ключових проблем людства. Адже бідність означає не лише нестачу грошей, а й відсутність гідної роботи, зручного житла, доступу до ґрунтовної освіти та охорони здоров'я.

У багатьох країнах світу традиційно допомогу бідним, поряд із державними та міжнародними програмами, здійснюють різні релігійні та благодійні громадські організації, а також приватні меценати.

День адвокатури в Україні

Відповідно до Закону України "Про адвокатуру", введеного в дію постановою Верховної Ради від 19 грудня 1992 року, адвокатура України "є добровільним професійним громадським об'єднанням, покликаним, згідно з Конституцією України, сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Адвокат – це захисник, який у кримінальному судочинстві наділений широкими правами. Серед основних прав адвоката – право на побачення з обвинуваченим без обмеження кількості; ознайомлення із матеріалами справи; подання доказу невинності або меншої провини обвинуваченого; оскарження дій слідчого, прокурора чи суду тощо.

Адвокат повинен зберігати адвокатську таємницю. Водночас адвокат має захищати не будь-який інтерес свого підзахисного, а лише законний. Засоби та способи захисту, безумовно, мають бути законними та моральними.

Четверта неділя Адвента

У четверту неділю Адвента католики запалюють перші три свічки та приєднують останню – Янгольську Свічку. Вона означає останнє пришестя Спасителя у славі з усіма Янголами, щоб узяти всіх істинних вірян із собою на небеса.

Вважається, що Вінок Адвента з'явився у Німеччині. Зазвичай він виготовляється з ялинових гілок, які скріплюють дротом у коло. На вінку встановлюються чотири червоні свічки — символ чотирьох тижнів Адвента, щонеділі запалюють одну з них.

У підсумку, в останню — четверту неділю Адвента над ялиновим вінком яскраво горітимуть усі свічки, сповіщаючи про те, що невдовзі свято.

День Святого Миколая

День Святого Миколая в Україні відзначається 19 грудня. Цього дня православна церква вшановує пам'ять Святого Миколая.

Миколай Чудотворець народився в заможній родині аристократів приблизно в III столітті в місті Патара, розташованому на території Малої Азії. Коли він був дитиною, сім'я переїхала до портового містечка Мири, де Чудотворець прожив до глибокої старості. З дитинства Микола вивчав Святе Письмо. Дні він проводив у храмі, а ночі – за молитвою.

Після смерті архієпископа Іоанна постало питання, хто займе його місце. Одному з єпископів наснився пророчий сон: це місце має зайняти юнак, який першим зранку відвідає храм. З першими променями сонця у храм увійшов Микола, якого згодом прозвали Чудотворцем. Святий дожив до старості та помер 6 грудня (19 грудня за старим стилем) 340 року. Вже понад 1000 років мощі Миколи Чудотворця знаходяться в італійському Барі. Привезли їх сюди у 1087 році моряки.

Традиції:

За традицією цієї ночі діти отримують подарунки під подушку. Тому вони вірять у диво, яке чинить святий Миколай і вчаться у святого бути милосердними. Святий Миколай допомагає воїнам, водіям та мандрівникам, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей і студентів, моряків, торговців та лучників.

Прикмети:

Якщо з'явився іній, то наступного року очікується багатий врожай вівса;

Якщо день морозний, то буде хороший врожай;

Скільки на Миколу снігу випаде, стільки трави весною буде.

 

Іменини: Максим, Микола

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.