Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:23:11

15 грудня - який день, свято та прикмети

15.12.2021   07:55Агенцiя

15 грудня в Україні День працівників суду, у світі святкують День чаю, у Греції вшановують пам'ять жертв "Грецької операції" НКВС, а у православних - День пам'яті пророка Авакума.

15 грудня  в Україні відзначають День працівників суду. Свято встановлене Указом Президента від 8 грудня 2000 року "з огляду на роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини та громадянина, у затвердженні принципу верховенства права та розвитку та зміцненні України як демократичної, правової держави".

Саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний суд. Перше його засідання відбулося 15 січня 1918 року, тоді як апеляційні суди розпочали виконання своїх обов'язків лише наприкінці квітня 1918 року.

Сьогодні до системи судових органів України входять:

  • Конституційний Суд України, який вирішує питання щодо відповідності законів та інших правових актів Конституції України, дає офіційне тлумачення норм Конституції та законів України.
  • Суди загальної юрисдикції, які утворюються, зазвичай, за територіальним принципом та розглядають усі цивільні та кримінальні справи, а також справи про адміністративні правопорушення.
  • Арбітражні суди, які розглядають справи щодо господарських правовідносин.

Міжнародний день чаю

Щорічно 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається свято одного з прадавніх і найбільш корисних напоїв на Землі.

Мета свята – привернення уваги урядів і громадян до проблем продажу чаю, взаємозв'язку між продажем чаю і станом працівників чайних виробництв, невеликих виробників та споживачів. Ну і, звичайно ж, популяризація цього напою.

Рішення відзначати Міжнародний день чаю саме 15 грудня було ухвалено після неодноразового обговорення у багатьох міжнародних організаціях та профспілках, під час Всесвітнього громадського форуму, що проходив у 2004 році у Мумбаї (Індія) та у 2005 році у Порту-Алеґрі (Бразилія). Саме в цей день було оприлюднено Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії.

Церковне свято

Православна церква 15 грудня вшановує пам'ять пророка Авакума – восьмого з дванадцяти малих пророків. Відомостей про його життя збереглося небагато. Однак, за переказами, Авакум жив при взятті Єрусалиму і лише два роки не дожив до того часу, як євреї повернулися з єгипетського полону. Також є розповідь про те, що саме Авакум приносив їжу пророку Данилові, який був кинутий у рів разом із левами. Загальновідома книга пророцтв, написана Авакумом, що складається з трьох частин.

Прикмети

  • Вечірній туман обіцяє заметіль.
  • Якщо багато снігу, то буде хороший урожай зерна.
  • Дощовий день - до затяжної негоди до самого лютого.
  • Птахи сидять на верхівках дерев - до сильного вітру.

Іменини: Маргарита, Андрій, Опанас, Борис, Володимир, Іван, Кирило, Марія, Матвій, Мірра, Микола, Сергій, Степан, Тамара

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини