Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 20:54:03

10 грудня - який день, свято та прикмети

10.12.2021   08:14Агенцiя

10 грудня у світі відзначають День прав людини, Міжнародний день прав тварин, Всесвітній день футболу, День Нобеля – церемонія вручення Нобелівської премії, у Швейцарії Фестиваль Ескаляд, а у православних – Святкування на честь ікони Божої Матері, що називається "Знамення" і Романів день.

День прав людини

10 грудня – День прав людини. Офіційно свято було проголошено у 1950 році з ініціативи ООН. Дату визначили на честь ухвалення у Парижі 1958 року Загальної декларації прав людини. Це міжнародний акт, згідно якому кожна людина має рівні права на свободу і відповідає перед цим законом.

Міжнародний день захисту прав тварин

10 грудня відзначається Міжнародний день захисту прав тварин. Свято запроваджено Генеральною асамблеєю ООН у 1998 році. Дату обрали не випадково, адже саме цього дня було ухвалено Загальну декларацію прав людини. І ця дата має наголосити, що тварини мають ті самі права, що й людина. Цього дня об'єднуються всі, хто захищає братів наших менших. Мета свята – привернути увагу до морально-етичних проблем, пов'язаних із тваринами.

Всесвітній день футболу

10 грудня щорічно святкують Всесвітній день футболу. Свято започаткувала Генеральна асамблея ООН. Гра з м'ячем існувала у Китаї ще в III – II ст. до нашої ери. Важливо було потрапити до сітки, яку закріплювали на жердині з бамбука. Подібні розваги також існували у єгиптян і греків. Проте справжньою батьківщиною футболу вважається Англія. Існує навіть документальне підтвердження, яке датується 1170 роком. У ньому йдеться, що молодь збирається на полі для гри у м'яч.

Згодом футбол поширювався і став досить популярним серед представників робітничого класу. Під час гри люди не просто відпочивали, а й спілкувалися. Проте тоді матчі проходили не зовсім цивілізовано. Правила були нечіткими, на полі не було суддів, тому часто виникали сутички.

У XVIII столітті футбол стає популярним не лише серед робітників. У нього починають грати студенти вишів. Саме в Кембриджському університеті у 1848 році встановили перші правила. Цікаво, що деякі з них чинні і сьогодні. У 1863 році в Англії створюють першу Футбольну асоціацію.

Нобелівський день – церемонія вручення Нобелівської премії

10 грудня світ святкує День Нобеля. Цю дату приурочили до дня смерті Альфреда Нобеля, видатного хіміка, інженера, винахідника, письменника. Саме він винайшов динаміт і багато інших речей. Нобель залишив усю свою спадщину (31,5 мільйона шведських крон) на фінансування міжнародної премії за досягнення у фізиці, хімії, фізіології, медицині, світі, економіці та літературі.

Фестиваль Ескаляд

Фестиваль Ескаляд – гарне історичне свято, яке відбувається щороку у швейцарському місті Женева на початку зими. Він триває 3 дні – з п'ятниці до неділі – у найближчі від 11 грудня вихідні. Цей фестиваль присвячений перемозі городян над військом герцога Савойського та здобуття незалежності від Каролінгів у 1602 році.

 

Грудневий Фестиваль Ескаляд – це барвисте костюмоване середньовічне дійство, в якому бере участь усе місто. Впродовж цих днів містом ходять ряжені в старовинні костюми женевці, з барабанами та флейтами, а старовинні воїни влаштовують стрілянину з мушкетів і гармат.

Церковне свято

10 грудня – свято Знамення, присвячене іконі Пресвятої Богородиці. Це один із перших іконописних образів Діви Марії. Ікона знаходилася в Новгороді з XII ст., а назва "Знамення" за нею закріпилося після дива.

 

Також 10 грудня у православному календарі – День пам'яті святого Романа. Самітник усе життя прожив у сирійській пустелі, вживав лише хліб і воду. Вважалося, що його молитви можуть зцілити будь-яку хворобу. У народі святого Романа називають покровителем вагітних. Жінки моляться йому щоб завагітніти.

 

Іменини: Василь, Олексій, Андрій, Борис, Всеволод, Володимир, Микола, Іван, Дмитро, Федір, Сергій, Роман, Яків.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини