Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:19:52

1 грудня - який день, свято та прикмети

01.12.2021   08:17Агенцiя

1 грудня в Україні відзначають річницю Всеукраїнського референдуму 1991 року, день прокуратури, день невролога.

календар

календар

Також сьогодні у світі відзначають День боротьби зі СНІДом, день Антарктиди, день особливих дітей, а у православних – День пам'яті святих мучеників Романа та Платона. 1 грудня - це день Першого Президента Республіки Казахстан, день відновлення незалежності Португалії, день національного єднання Румунії та день самоврядування в Ісландії.

Всеукраїнський референдум 1991 року

30 років тому, 1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум 1991 року – загальнонаціональний референдум із проголошення незалежності України. На нього було винесено одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" Текст акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, був наведений у виборчому бюлетені. Громадяни України висловилися за підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32%) проголосували "За".

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

5 червня 1981 року Американський Центр контролю за захворюваннями зареєстрував нову хворобу – СНІД (Синдром набутого імунодефіциту). Це тяжкий стан, який розвивається у людини на тлі вираженого імунодефіциту, спричиненого тривалим перебігом ВІЛ-інфекції.

Вперше День боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

Всесвітній день Антарктиди

Антарктида – наймирніший у світі континент: там немає армій і військових баз, лише вчені та дослідники. Ця умова прописана у міжнародній угоді про Антарктиду від 1 грудня 1959 року. На згадку про це перший день зими вважається Днем найхолоднішого континенту Землі.

День невролога

Неврологія серед медичних спеціальностей посідає особливе місце, а це пов'язано з тим, що нервова система людини бере участь у всіх процесах життєдіяльності. Порушення у роботі центральної та периферичної нервової системи можуть призводити до збоїв у роботі багатьох органів та порушення фізичних функцій. Діагностика, виявлення та лікування подібних порушень і стає основною турботою лікарів неврологів (або невропатологів).

День працівників прокуратури

День працівників прокуратури встановлено Указом Президента України № 1190/2000 від 2 листопада 2000 року з огляду на роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисту прав людини та громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу формування України як правової держави.

Церковне свято

Православна церква 1 грудня вшановує пам'ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV столітті.

 

З цієї дати розпочинається календарна зима. Грудень набуває свої права. Наші пращури вважали цей день ознакою всієї зими. Існувала приказка у селян: "Платон і Роман покажуть зиму вам".

 

Іменини: Микола, Платон, Роман.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини