Смачні рецепти вихідного дня: пиріг із гарбузом та яблуками
Восени обов’язково приготуйте пиріг із корисним гарбузом і соковитими яблуками. Легка структура такої випічки, її солодкий з приємною кислинкою смак не залишать байдужими навіть гурманів.
Гарбузовий пиріг із яблуками кислих сортів
Саме кислі яблука надають такий випічці пікантної нотки. Якщо ви не знайдете плоди потрібних сортів, додайте в тісто ложку лимонного соку або трішки лимонної кислоти.
Що стосується використовуваних прянощів, то вибір за вами. Експериментуйте з улюбленими ароматами — ваніллю, корицею, мускатом. Однак не змішуйте все відразу — зробіть один домінантний акцент.
Аби приготувати пиріг із гарбузом та яблуками, вам знадобиться максимум 1 година. Але не дегустуйте страву відразу, як дістанете з духовки, — дайте випічці повністю охолонути.
Інгредієнти:
Для приготування 8–10 порцій пирога з гарбуза та яблук беремо:
- очищений гарбуз — 300 г;
- кислі яблука середнього розміру — 1–2 шт.;
- яйця — 3 шт.;
- цукровий пісок — 150 г;
- борошно — 300 г;
- розпушувач — 1 ч. л.;
- вершкове масло — 120 г;
- мелену корицю — 1 ч. л.;
- цукрову пудру — 1 ст. л.
Покрокова інструкція:
- Вмикаємо духовку. Її потрібно розігріти до 180 °C.
- Миємо яблука та гарбуз, звільняємо їх від шкірки, серцевини.
- З’єднуємо 100 г м’якого (але не підігрітого!) масла з цукром. Розтираємо ці інгредієнти віничком. Їх потрібно перетворити на однорідну масу.
- Додаємо до масляно-цукрової суміші яйця. Перетворюємо все на однорідну білу масу.
- На великій тертушці натираємо яблука, гарбуз, злегка віджимаємо вологу. Кладемо подрібнені плоди в яєчно-масляну масу, перемішуємо ложкою або лопаткою.
- В окрему миску просіваємо борошно, розпушувач, корицю. Перемішуємо сухі інгредієнти. З’єднуємо їх з яєчно-масляно-плодовою масою, ретельно вимішуємо. За консистенцією тісто має стати схожим на густу сметану.
- Форму для випічки застилаємо пергаментом. Змащуємо його вершковим маслом, посипаємо борошном/панірувальними сухарями.
- Виливаємо в форму тісто, розрівнюємо його верх, відправляємо майбутній пиріг із гарбуза та яблук до духовки хвилин на 40–50. Готовність страви перевіряємо зубочисткою/шпажкою.
- Коли пиріг із яблуками та гарбузом спечеться, дістаємо його з духовки, даємо трохи охолонути й присипаємо цукровою пудрою. Коли страва повністю охолоне, розрізаємо її на порції, за бажання кожну прикрашаємо консервованими ягодами або збитими вершками.
Останні новини Чернігівщини
У Чернігові під час дронової атаки 12 жовтня поранено п’ятьох цивільних 11:21
Протягом минулої доби ворог 36 разів обстрілював Чернігівщину. Під атаками – 23 населені пункти. Більшість обстрілів – переважно FPV-дрони та скиди з БпЛА у прикордонні. Також армія рф застосовувала ударні дрони різних модифікацій.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:14
Протягом минулої доби зареєстровано 2 небезпечні події, а саме: 2 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.
"Любеч. Ілюстрована історія" презентована в бібліотеці 11:09
9 жовтня 2025 року у межах засідання клубу "Краєзнавець" відбулася презентація науково-популярного видання "Любеч. Ілюстрована історія", авторами якої є любечани Сергій Граб та Анатолій Федорченко.
Infocrime Чернігів: маніпуляції та фейки вересня 11:06
За перший місяць моніторингу проєктом Infocrime Чернігів було виявлено 273 матеріали, що містять ознаки маніпуляцій або є фейками.
Пільги на комуналку для військових із Чернігова: хто має право та як оформити — пояснюють юристи 10:53
Чернігівці військові, які боронять Україну та мають статус учасників бойових дій, можуть отримати знижку на оплату комунальних послуг. Як оформити пільгу та які документи потрібні — роз’яснюють експерти Юридичного Гончаренко центру.