Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 19:25:40

16 листопада - який день, свято та прикмети

16.11.2021   08:21Агенцiя

16 листопада в Україні відзначають День працівників радіо, телебачення та зв'язку, у світі - день толерантності, боротьби з анорексією та день ґудзиків, а у православних – День Анни Холодної.

День працівників радіо, телебачення та зв'язку України встановлений Указом Президента України №667/94 від 11 листопада 1994 року на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення та телекомунікаційної галузі України. Він відзначається щороку 16 листопада. Девізом працівників зв'язку та сфери інформатизації стали слова: "Ми працюємо, щоб Україна стала розвиненою інформаційною державою".

Сфера зв'язку та інформатизації України налічує понад сім тисяч операторів зв'язку та провайдерів, включених до Державного реєстру, а також 148 освітніх центрів, які навчають спеціалістів у галузі інформаційних технологій та зв'язку. Сьогодні в країні налічується понад 300 радіостанцій, 32 телеканали, які ведуть мовлення в стандарті DVB-T2, і понад 100 телеканалів, що транслюються з супутника.

16 листопада 1995 року в ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів толерантності. 1996 року Генасамблея ООН запропонувала щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день, присвячений терпимості - Міжнародний день толерантності. Декларація принципів терпимості проголошує, що всі люди рівні у своїй гідності і правах. Толерантність – означає повагу, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття культур світу, форм самовираження та способів проявів людської індивідуальності. Терпимість також вимагає надання кожній людині рівних можливостей для економічного та соціального розвитку без дискримінації.

Всесвітній день ґудзиків відзначається щорічно 16 листопада. Свято запровадила американська організація National Button Society, заснована в 1938-му році. Великі колекції ґудзиків найрізноманітніших зразків є у музеях Швеції, США, Польщі та Чехії. Одна з найбільших приватних колекцій, вважають, належить американцю Стівенсу, який проживає в містечку Бішопвіль (штат Південна Кароліна). Свою колекцію він почав збирати ще 1983-го року. За іншими даними, найбільшу колекцію ґудзиків у світі (100 000 екземплярів) зібрали у Нью-Джерсі.

 

Православна церква святкує сьогодні День Анни Холодної. Названий так на честь Анни Всеволодівни, дочки київського князя Всеволода Ярославича та грецької царівни, дочки Костянтина Мономаха. Анна була заручена з візантійським царевичем, проте залишилася в дівах і присвятила себе служінню богові. В 1086 Всеволод Ярославич побудував для дочки жіночий Андріївський монастир. Його першою ігуменею і стала Анна. Настоятелька доклала багато сил до благоустрою обителі, відкрила у монастирі першу в Європі школу для дівчаток, де вихованок навчали грамоти, співу, а також ремеслам.

Прикмети:

  • Морозний день – до сніжної осені.
  • Якщо не всі листя обсипалися з дерев, то зима буде сувора.
  • Білки часто спускаються на землю – до похолодання.
  • Якщо річки вже вкрилися льодом, то в наступному році буде хороший урожай зерна.

Іменини: Олександр, Ганна, Богдан, Василь, Вікентій, Володимир, Євдокія, Іван, Ілля, Йосип, Кузьма, Микола, Павло, Петро, Семен, Сергій, Федір, Федот.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини