Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:15:27

14 листопада - який день, свято та прикмети

14.11.2021   09:37Агенцiя

14 листопада у світі відзначають День боротьби проти діабету та день логопеда, день коваля у Білорусі, день дітей в Індії та день батька в Естонії, день народної скорботи у Німеччині, а у православних – День пам'яті святих чудотворців Косми і Даміана.

День боротьби проти діабету:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2000 році на Землі мешкали 150 мільйонів діабетиків. Цю дату відзначають згідно рішення Генасамблеї з 1991 року в день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін. Друг дитинства Бантинга помер від захворювання, яке зараз називають цукровим діабетом. Цей трагічний випадок став поштовхом для пошуку ліків від цієї хвороби.

День логопеда-дефектолога відзначають у другій декаді листопада. На міжнародному рівні відзначають з 2004 року. Заходи спрямовують на поширення знань щодо проблем мовленнєвих порушень, фахівців та методи мовної корекції.

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять чудотворців Кузьми та Дем'яна. Вони були близнюками і жили в III столітті. Їх батько рано помер і виховувала хлопчиків матір – свята Феодотія. Ставши дорослими, брати стали лікарями. За праведний спосіб життя, який вони вели, Господь подарував Кузьмі та Дем'яну дар зцілення. З немічних і хворих, яких вони лікували, ніколи не брали плату, за що в народі їх назвали безсрібниками.

Святих вважали покровителями свійської птиці, ремесла та шлюбу. Саме тому 14 листопада грали багато весіль. Вважалося, що після цього дня весільний сезон завершується.

Прикмети:

  • Теплий день – до м'якої зими.
  • Якщо на деяких деревах залишилася листя, то зима буде затяжною.
  • Бруд на дорогах означає, що до середини зими не буде заморозків.
  • Якщо калюжі і озера вкрилися льодом, то теплих днів у листопаді більше не буде.

Іменини: Олександр, Давид, Денис, Дмитро, Єлизавета, Іван, Кузьма, Петро, Сергій, Уляна, Федір, Яків.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини