Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:36:44

14 листопада - який день, свято та прикмети

14.11.2021   09:37Агенцiя

14 листопада у світі відзначають День боротьби проти діабету та день логопеда, день коваля у Білорусі, день дітей в Індії та день батька в Естонії, день народної скорботи у Німеччині, а у православних – День пам'яті святих чудотворців Косми і Даміана.

День боротьби проти діабету:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2000 році на Землі мешкали 150 мільйонів діабетиків. Цю дату відзначають згідно рішення Генасамблеї з 1991 року в день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін. Друг дитинства Бантинга помер від захворювання, яке зараз називають цукровим діабетом. Цей трагічний випадок став поштовхом для пошуку ліків від цієї хвороби.

День логопеда-дефектолога відзначають у другій декаді листопада. На міжнародному рівні відзначають з 2004 року. Заходи спрямовують на поширення знань щодо проблем мовленнєвих порушень, фахівців та методи мовної корекції.

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять чудотворців Кузьми та Дем'яна. Вони були близнюками і жили в III столітті. Їх батько рано помер і виховувала хлопчиків матір – свята Феодотія. Ставши дорослими, брати стали лікарями. За праведний спосіб життя, який вони вели, Господь подарував Кузьмі та Дем'яну дар зцілення. З немічних і хворих, яких вони лікували, ніколи не брали плату, за що в народі їх назвали безсрібниками.

Святих вважали покровителями свійської птиці, ремесла та шлюбу. Саме тому 14 листопада грали багато весіль. Вважалося, що після цього дня весільний сезон завершується.

Прикмети:

  • Теплий день – до м'якої зими.
  • Якщо на деяких деревах залишилася листя, то зима буде затяжною.
  • Бруд на дорогах означає, що до середини зими не буде заморозків.
  • Якщо калюжі і озера вкрилися льодом, то теплих днів у листопаді більше не буде.

Іменини: Олександр, Давид, Денис, Дмитро, Єлизавета, Іван, Кузьма, Петро, Сергій, Уляна, Федір, Яків.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини