Смачні рецепти вихідного дня:
Осінній сезон гарбузів — відмінний привід підвищити прибуток закладу завдяки низькій собівартості цього продукту.
І хоча ресторани вже сформували своє меню на цей сезон, ви ще встигаєте додати до нього одну-дві страви із гарбузом або заморозити частину продукту і зробити ці позиції постійними.
Рецепт № 1. Ризото з гарбузом і беконом
Це ризото готується набагато швидше за свою оригінальну версію, бо не потребує постійного помішування. Тож ви суттєво заощадите ресурси команди, готуючи цю страву.
Якщо ви хочете заморозити гарбуз спеціально для цього ризото, зберігайте продукт скибочками або кубиками. Видаліть серцевину, очистьте гарбуз від шкірки й наріжте шматочками потрібного розміру.
Потім викладіть їх в один шар на обробну дошку, накрийте харчовою плівкою й покладіть у морозильну камеру за температури -18 °C чи нижче. Через годину перекладіть шматочки в пластикові контейнери або вакуумні пакети та зберігайте впродовж 12 місяців.
Інгредієнти на 4–6 порцій: 400 г рису «арборіо», 800 г очищеного й нарізаного дрібними шматочками гарбуза, 1,25 л курячого бульйону, 320 г нарізаного бекону без шкірки, 40 г натертого пармезану, 1 очищена і дрібно нарізана цибулина, 1 столова ложка оливкової олії, морська сіль та чорний перець.
Спосіб приготування:
Розігрійте духову шафу до 200 °C.
Поставте на середній вогонь велику каструлю із товстим дном, підігрійте в ній оливкову олію. Додайте в каструлю цибулю й бекон. Помішуйте їх дерев’яною ложкою приблизно 6 хвилин, доки інгредієнти не набудуть золотистого кольору.
Додайте в каструлю рис, гарбуз і бульйон.
Перемішайте всі інгредієнти, накрийте кришкою й акуратно переставте в духовку. Запікайте ризото 30 хвилин.
Вийміть каструлю з духовки, зніміть кришку та додайте сіль, перець і пармезан. Перемішайте.
Помішуйте ризото впродовж 2 хвилин. Припиніть помішувати, коли суміш загусне, а вся рідина вбереться.
Викладіть страву на тарілки й посипте натертим пармезаном.
Рецепт № 2. Суп із мускатного гарбуза
Цей суп простий у приготуванні та має обмежену кількість інгредієнтів. Завдяки цьому він розкриває справжній смак мускатного гарбуза. Тож перед приготуванням зверніть увагу на сезонність і якість інгредієнтів — вони мають бути найсмачнішими.
Щоб готувати цей суп із замороженого гарбуза, заготуйте пюре цього складника. Для цього розігрійте духовку до 160 °C. Розріжте гарбуз навпіл, очистьте від кісток і викладіть на деко, застелене фольгою, зрізом донизу. Запікайте 35–50 хвилин. Готовий гарбуз остудіть, вийміть м’якоть ложкою і зробіть із неї однорідне пюре за допомогою блендера. Розкладіть пюре у спеціальні пакети для зберігання чи в пластикові контейнери зі щільними кришками. Перед приготуванням супу розморозьте пюре в холодильнику.
Інгредієнти на 6 порцій: 1,5 кг мускатного гарбуза, 1 л курячого бульйону, 500 мл води, 60 мл оливкової олії, 2 розрізані навпіл цибулини, 1 головка часнику, вершки для подавання, морська сіль, чорний перець.
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 200 °C.
Розріжте гарбуз навпіл і видаліть насіння. Застеліть деко папером для випікання, змастіть його жиром. Викладіть гарбуз розрізаною частиною догори, поряд покладіть цибулю і часник. Скропіть інгредієнти оливковою олією, посипте сіллю й перцем та готуйте 1 годину.
Коли цибуля закарамелізується, а гарбуз стане м’яким, дістаньте деко з духовки. Дайте продуктам охолонути.
Помістіть у велику каструлю м’якоть гарбуза, а також очищені цибулини й часник. Залийте бульйоном і водою.
За допомогою ручного блендера збийте суміш до однорідності.
Щоб підігріти страву, поставте її на сильний вогонь і доведіть до кипіння.
Перед подаванням посипте суп перцем і збризніть вершками.
Сподіваємося, ви знайшли ідеї страв із гарбузом, які будуть цікаві вашим гостям. Тож спробуйте приготувати вибрані страви та поділіться з нами враженнями.
Останні новини Чернігівщини

Колишнього керівника держпідприємства засуджено до 8 років за розтрату зерна на 800 тис. грн 12:28
За публічного обвинувачення прокурорів Ніжинської окружної прокуратури визнано винним колишнього виконувача обов’язків директора державного підприємства у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).
1500 доларів США за незаконне виведення військовослужбовця за межі військової частини з метою подальшого ухилення від військової служби 12:22
Чернігівська спецпрокуратура спільно з ДБР повідомила про підозру двом військовослужбовцям у хабарництві та дезертирстві під час воєнного стану.

Поліція встановлює обставини інциденту за участю малолітньої дитини в парку Чернігова 12:18
Сьогодні вранці до поліції надійшло повідомлення про те, що в парку Чернігова малолітній хлопчик здійснив постріл із предмета, що схожий на пістолет. Внаслідок пострілу ніхто не постраждав.
Команда Чернігівщини успішно виступила на чемпіонаті України з естафетного бігу 12:15
15 серпня на стадіоні «Зірка» в місті Кропивницький відбувся Командний чемпіонат України з естафетного бігу.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:12
Протягом минулої доби зареєстровано 10 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на системах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 8 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.