Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:48:00

18 жовтня - який день, свято та прикмети

18.10.2021   08:16Агенцiя

18 жовтня в світі відзначають День краватки, День цукерок, мусульмани святкують Маулід ан-Набі - народження Пророка Мухаммеда, лютерани - День пам'яті євангеліста Луки.

У США відзначають День без бороди і День Аляски, яка в 1867 році стала американською, у Франції проводять Фестиваль каштана, а ще це Європейський день паперового пакета.

Всесвітній день цукерок
об'єднав не лише тих, хто не може відмовити собі у задоволенні з'їсти улюблену цукерку, але й тих, хто має безпосереднє відношення до процесу виробництва цих ласощів.

Про День краватки часто говорять з приставкою Всесвітнє або Міжнародне. І хоча свято не має офіційного статусу всесвітнього, воно завойовує все більше прихильників і продовжує набирати популярності у різних країнах. Вважається, що краватка стала модним аксесуаром, завдяки французькому королю Людовику XIII. А той запозичив спочатку шийну хустку у хорватських найманців. Їх полк стояв тоді в Парижі.

Також 18 жовтня проводять День без бороди і Міжнародний день жіночого щастя (День жіночого щастя має три дати - 18 жовтня, 21 лютого і 11 червня). Дата, яка припадає на 18 жовтня, є міжнародною, автором свята стала в 2017 році Карін Рокінд. А сама дата закликає боротися з епідемією депресії серед жінок.

Європейський день боротьби з торгівлею людьми заснований Європарламентом у 2007 році. Торгівля людьми - серйозний злочин і грубе порушення прав людини. За оцінками Міжнародної організації з міграції, з 1991 року понад 260 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. Тільки з січня до червня 2020 року МОМ в Україні ідентифікувала понад 800 постраждалих від торгівлі людьми та надала їм допомогу. І якщо на початку 2000 років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідирує трудова.

Православна церква 18 жовтня вшановує пам'ять святої мучениці Харитини. Інші назви свята: "Харитинин день", "Вічна ткаля". У народі святу вважали покровителькою ткаль.

Прикмети:

    безвітряна погода - до похолодання;
    сніг не випав - зима настане нескоро;
    на березах і дубах залишаються листя - зима буде суворою.

Іменини: Олексій, Дем'ян, Денис, Євдоким, Веремій, Матвій, Петро, Пилип, Олександр, Гаврило, Григорій.

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.