Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 03:28:10

6 вересня - день читання книг

06.09.2021   08:10Агенцiя

6 вересня проводиться День читання книг. Ці вересневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

календар

календар

Всіх любителів читати вітаємо, а тих, хто ще вагається закликаємо почати читати книги.

Ну і для всіх книголюбів цікаві факти про читання.

Середня швидкість читання 200-250 слів за хвилину, це приблизно 2 сторінки в хвилину (якби кожен наш студент читав англійський текст з такою швидкістю на заняттях англійської).

5% людей читають дуже повільно – 180-220 слів у хвилину (1 сторінку за 1,5-2 хвилини).

Рівень розуміння при традиційному читанні становить 60%, при швидкому – 80%.

При швидкому читанні стомлюваність очей менша, ніж при повільному.

Очі людини з середніми навичками читання роблять на одному книжковому рядку 12-16 зупинок, в тієї, яка читає швидко, – 4-2 зупинки.

Традиційно у людини обсяг одномоментної фіксації становить 10 друкованих знаків (1,5-2 слова одного рядка). У людини, яка читає швидко, – 200-500 знаків (33-83 слова кількох рядків).

При повільному читанні відбувається 0,5-0,7 невиправданих повернень до прочитаного на один рядок. У школярів відбувається 20 регресивних рухів на один рядок, у студентів – 15.

При традиційному читанні втрачається 1/6 частина витраченого часу на регресивні очні руху.

53% часу очі дійсно дивляться на одну і ту ж букву, але 47% – на різні. 39% часу з цих 47% лінії погляду розходяться (ліве око дивиться лівіше, а праве – правіше), а 8% часу – перехрещуються (ліве око дивиться правіше, а праве – лівіше). Букви необов'язково мають бути сусідніми, але, як правило, знаходяться поруч: стоять одна від одної, в середньому, на два символи.

При читанні очі людини, коли вона дивиться на різні літери, передають різне зображення, а мозок все одно об'єднує їх в одну картинку.

Найбільша бібліотека в світі – Бібліотека Конгресу США. Зміст її фонду налічує близько 115 млн одиниць зберігання. Заснована бібліотека в 1800 році за пропозицією президента США Т. Джефферсона у Вашингтоні. Щодня до бібліотеки Конгресу надходить 7 000 документів. Штат бібліотеки – близько 5 000 співробітників.

Середньостатистичний випускник американського коледжу прочитує лише 5 книг за все своє життя після випуску.

А ще 6 вересня проводиться День боротьби з прокрастинацієй, а у США відзначають Національний день кавового морозива.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.