Сезон гарбуза: 4 нетипових рецептів для осіннього меню
Сезон гарбуза триває всю осень і навіть початок грудня, а його пік припадає на два останні тижні жовтня.
Рецепт №1. Пряний суп з гарбузом, індичкою і рисом
Ця позиція прийде на заміну звичайному гарбузовому супу-пюре, якщо ви хочете урізноманітнити меню перших страв.
Інгредієнти:
300 г м’якоті гарбуза;
1 морква;
1 цибулина;
2 зубчики часнику;
500 г вареної або запеченої індички;
400 г різаних томатів у власному соку;
750 мл курячого бульйону;
300 г рису басматі;
1 столова ложка оливкової олії;
1 столова ложка томатної пасти;
1 столова ложка пасти каррі;
шматочок імбиру, мелений чилі, мелений чорний перець, сіль, кілька гілочок кінзи.
Спосіб приготування:
Наріжте моркву тонкими кружечками, гарбуз — невеликими кубиками, подрібніть цибулю і часник, а також дрібно натріть імбир.
Викладіть цибулю, моркву, імбир, часник і чилі на розігріту в сотейнику олію. Помішуйте овочі до м’якості і легкої румяності.
Додайте томатну пасту, каррі, шматочки індички і гарбуз. Перемішайте і влийте томати, гарячий бульйон з сіллю і перцем. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть 15 хвилин.
Візьміть рис басматі і всипте у суп, варіть до готовності. Для подачі посипте суп рубаною кінзою.
Рецепт №2. Яловичина на грилі з запеченої гарбузом
Ця м’ясна страва з гарбузу розбавить ваше меню основних страв новим цікавим гастрономічним поєднанням.
Інгредієнти:
1 кг гарбуза
4 зубчика часнику
1½ кг філе яловичини;
1 цибулина;
кілька столових ложок оливкової олії;
1 пучок чебрецю;
1 чайна ложка паприки;
сіль та мелений чорний перець.
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 180° C.
Наріжте м’якоть гарбуза крупними кубиками, викладіть на деко з неочищеним часником. Полийте інгредієнти частиною олії, посипте майже всім листям чебрецю і паприкою. Перемішайте. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку на годину.
Наріжте яловичину скибочками 2 см завширшки. Натріть кожний шматок сіллю і перцем. Розігрійте на сковороді-гриль олію, викладайте м’ясо і обсмажуйте по 3 хвилини з кожного боку. Коли дійде черга до останньої партії, додайте до неї дрібно нарізану цибулю.
Готові стейки посипте листям чебрецю, що залишився, та подавайте з гарбузом. sezon-garbuza-4-netypovyh-retseptiv-dlya-osinnogo-menyu
Рецепт №3. Гарбузовий рулет з сиром та шпинатом
В якості закуски додайте у меню легку вегетаріанську страву, яка по-новому відкриє смак гарбуза вашим гостям.
Інгредієнти:
1 кг гарбузу
60 г очищеного мигдалю;
300 г шпинату;
6 яєць;
100 г м’якого козячого сиру;
150 г рікотти;
80 г пармезану;
60 г безглютенової борошна;
2 зубчики часнику;
1 лимон;
1 червоний перець чилі;
1 чайна ложка насіння фенхелю;
кілька столових ложок оливкової олії;
мелений чилі, сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх.
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 190° C.
Викладіть на деко нарізану невеликими шматочками м’якоть гарбуза, полийте частиною олії. Посипте сіллю, чорним перцем і чилі, перемішайте. Розчавіть часник і додайте до гарбуза. Запікайте інгредієнти 45-60 хвилин до м’якості гарбуза.
Обсмажте на розігрітій сковороді мигдаль на середньому вогні разом із насінням фенхелю і сіллю. Після 3-4 хвилин обсмажування подрібніть інгредієнти в ступці.
Зніміть з гарбуза і часника шкірку та змільчіть блендером. Паралельно відокремте жовтки від білків і додайте до жовтків тертий пармезан, пюре з гарбуза, борошно, мускатний горіх, сіль і перець. Перемішайте.
Візьміть білки і збийте в білу піну. Введіть суміш у гарбузове тісто.
На застелене пергаментом деко розподіліть тісто тонким шаром та видправте у духовку з тією самою температурою на 15 хвилин.
Змішайте у мисці козячий сир, лимонний сік, рікотту, терту цедру лимону, очищений і подрібнений перець чилі, сіль, чорний перець.
Обсмажте шпинат 2 хвилини на середньому вогні. Остудіть, відіжміть і подрібніть ножем.
Переверніть готовий корж з гурбузу на чистий пергамент, уникаючи пошкоджень. Зверху викладіть сирну суміш із відступом у 2 см від довгого краю. Зверху додайте шпинат і третину мигдалевої суміші.
Скрутіть корж рулетом, починаючи від довгого краю без начинки. Потім наріжте рулет шматочками. Перед подачею посипте залишками мигдалевої суміші.
Рецепт №4. Гарбузові кекси з горіхами і цитрусової глазур’ю
Гарбуз — універсальний продукт і підходить навіть для десертів. Замість звичного гарбузового пирога спробуйте приготувати пряні кекси, які смакуватимуть із кавою, чаєм або глінтвейном.
Інгредієнти на 12 кексів:
400 г очищеного гарбуза;
300 г борошна;
4 яйця;
350 г коричневого цукру;
жменя волоських горіхів;
140 г сметани;
175 мл оливкової олії;
1 мандарин;
1 лимон;
2½ чайної ложки розпушувача;
1 чайна ложка меленої кориці;
2½ столової ложки цукрової пудри;
1 стручок ванілі;
пелюстки лаванди;
дрібка солі.
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 180° C.
Покладіть у блендер гарбуз, цукор, яйця, борошно, розпушувач, горіхи, корицю, сіль і олію. Збийте до однорідності.
Візьміть паперові або силіконові форми і викладіть у них тісто. Помістіть у духовку на 20-25 хвилин.
Вийміть зі стручка ванілі насіння. Змішайте його до однорідності з майже всією тертою цедрою мандарина, усією цедрою лимона, а також соком половини лимона, сметаною і цукровою пудрою.
Помістіть глазур в холодильник. Коли кекси стануть кімнатної температури, змастіть їх глазур’ю, посипте залишками тертої цедри мандарину і прикрасьте пелюстками лаванди.
Додайте ці страви у ваше сезонне меню та порадуйте гостей смаком гарбуза у незвичній інтерпретації.
Останні новини Чернігівщини
Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41
На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.
Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29
Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.
Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25
Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.
Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56
Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.
Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43
У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.