Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:11:32

27 серпня - День сала

27.08.2021   13:06Агенцiя

Як ви думаєте, які страви української національної кухні є найбільш відомими? Швидше за все, борщ з пампушками, горілка і, звичайно, сало. Про цей продукт ходить величезна кількість забавних історій, які в більшості своїй пов'язані саме з українцями. І тільки в цій країні щороку 27 серпня святкується День сала.

календар

календар

Як його можна відзначити? Звичайно, приготувати що-небудь виключно смачне. Наприклад, обсмажений хліб з часником і свинячим салом, запечена з салом картопля, м'ясні рулети або вареники з начинкою з яловичої печінки і обсмаженого до хрускоту сала. Зачаровують назви, чи не так?

Крім того, допитливим туристам і місцевим жителям варто в цей день відвідати ресторан-музей, розташований у Львові, який носить назву «Сало». Тут ви не тільки зможете поласувати вишуканими стравами, а й познайомитися з історією сала, помилуватися на зліплені з нього скульптури і численні картини, що зображують даний продукт.

Завжди вважалося, що українці - це народ, який їсть сало щодня і у величезних кількостях. Однак проведений в Європі чотири роки тому опитування показало, що це всього лише міф. Українські громадяни виявилися тільки на тринадцятому місці в списку вживають сало країн, так як з'ясувалося, що найбільш популярним у них є куряче м'ясо, а не свинина. Якщо ви коли-небудь будете подорожувати по Україні, обов'язково спробуйте місцевий делікатес - цукерки під назвою «Сало в шоколаді». Звучить оригінально, але у приїжджих вони користуються великою популярністю.

До речі, є сало в сирому і смаженому вигляді не рекомендується, тому найбільш часто вживаними є такі його види, як: шпик (солоно-копчене), бекон (солоне з м'ясними прошарками) і смалець (топлене). Хоча обсмажене дрібно нарізане сало під назвою шкварки також любимо багатьма нашими співвітчизниками. Цікаво, що смак свинячого сала безпосередньо залежить від того, яким був раціон харчування свиней.

У приватних господарствах їх зазвичай годують буряком, картоплею, жолудями, кашами та тим, що не доїли самі господарі. Саме тому сало домашнього приготування відрізняється насиченим смаком і приємним ароматом. А ось у свиней, вирощених на кормах з хімічними добавками, воно буває прісним і несмачним. Для ідеального засолу досвідчені господині зазвичай відбирають шматки товщиною від 2,5 до 5 см, а більш тонкі і товсті використовують для приготування інших страв.

Ще один цікавий факт: саме в Україні в місті Луцьк у 2011 році виготовили величезний футбольний м'яч, на створення якого витратили майже 600 кг сала. Його зібрали з 34 секцій, кожна з яких представляла собою шматок сала вагою 17 кг, пошили міцними нитками і помістили в центрі найбільшого парку. Це творіння стало своєрідним символом фестивалю «З любов'ю до сала», який в той час проводився в місті. І, природно, воно потрапило в «Книгу рекордів України».

Учасники заходу також читали вірші, присвячені салу, і змагалися в швидкості його поїдання. А співробітники Хмельницької електростанції привезли на свято зменшену копію свого підприємства, також споруджену з сала. Мотивувалося це тим, що для ремонту насосів вони завжди використовують смалець. Дотримуючись їх логікою, такі на черзі - любителі лижного виду спорту. Ймовірно, вони повинні змайструвати лижі з сала, адже до появи сучасних паст воно завжди використовувалося для їх змащення.

Якщо і ви є шанувальником даного продукту, то вам обов'язково потрібно потрапити на День сала в Україні і спробувати приготовані місцевими фермерами шпик і бекон, а також національні українські страви, про які ми говорили на початку.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини