Смачні рецепти вихідного дня: торт, медальйони та медове масло
Свіжий мед — найсмачніший: прозоро-бурштиновий, золотий, він ллється та просвічує на серпневому сонці. Яка ж то смакота — поливати тим медом оладки та млинці.

Втім, мед можна куштувати не просто так, але й додавати до різних страв, причому не лише солодких. Мед часто використовують в маринаді для м'ясних страв, адже він надає м'якості та ніжності.
Швидкий торт медівник зі сметанним кремом
Медівник — один із наших улюблених тортів, а надто — саме цей, бо він готується швидко та легко, навіть коржі розвалковувати не треба. Виходить ніжний, запашний медовий тортик вагою 800 грамів. Схожий продають у крамниці, але ж домашній торт набагато смачніший та кращий!
Інгредієнти
Для тіста:
80 г меду
1 чайна ложка соди
100 г вершкового масла
100 г цукру
3 яйця
дрібка солі
200 г борошна
Для крему:
400 г сметани 20% жирності
цукрова пудра за смаком
Приготування:
Розтопіть мед в каструльці з товстим денцем. Додайте чайну ложку соди та продовжуйте нагрівати, весь час помішуючи, доки суміш набуде карамельного кольору. Зніміть з вогню, додайте вершкове масло шматочками та розмішайте, доки розтане. Поки суміш трохи охолоне, в окремій мисці збийте яйця із цукром до пишності, упродовж 5 хвилин.
Влийте медову суміш у збиті яйця, перемішайте, просійте борошно, додайте сіль. Знов перемішайте — отримаєте тісто, як сметана за густиною.
Розподіліть половину тіста по пергаменту, що змащений олією, та поставте в духовку, розігріту до 180-200 градусів. Випікайте 6-10 хвилин, в електродуховці коржі пектимуться швидше, ніж в газовій, тож пильнуйте. В сирому вигляді корж десь 3 мм, але під час випікання стає дуже пишним. Дістаньте деко з коржем доки він гарячий, обріжте краєчки — вони згодяться для обсипання. З порції тіста виходить два коржі.
Для крему змішайте густу сметану із цукровою пудрою та промастіть коржі, коли вони охолонуть. Обсипте крихтою із обрізків та залиште тортик настоятися на 3-4 години.
Медальйони зі свинини з медом
Цей рецепт розповів продавець м'яса, порадивши обрати філе зі свинини та пообіцявши, що страва буде готова за 10 хвилин. Зазвичай тушкую м'ясо хвилин 40, тож рецепт здивував. Але справді, медальйони в медово-гірчичному соусі добре просмажилися за 10 хвилин, тож тепер маємо швидкий рецепт смачної страви.
До речі, медальйони походять із французької кухні та мають таку назву через схожість з однойменною прикрасою.
Інгредієнти
250-300 г свинячого філе
сіль, мелений чорний перець за смаком
1 столова ложка олії
1 чайна ложка гірчиці в зернах
1 чайна ложка меду
зелень
Приготування
Філе сполосніть, обсушіть паперовим рушником та наріжте кружальцями 2-2,5 см завтовшки. Посоліть, поперчіть, покладіть в глибоку миску та полийте олією та гарно перемішайте. Хай м'ясо постоїть кілька хвилин, доки розігрівається пательня. Вона має бути чистою та сухою, олію наливати не треба, бо медальйони смажать на сухій сковороді. Краще використовувати зі спеціальним покриттям, наприклад, керамічну для млинців або чавунну емальовану.
Гарно розігрівши пательню на вогні більше за середній, викладіть медальйони та смажте упродовж 5 хвилин. Тоді переверніть та смажте ще 5 хвилин. Далі зніміть та викладіть — увага! — не на тарілку, а на фольгу для запікання. Змастіть сумішшю меду й гірчиці, щільно загорніть у фольгу та залиште на 10 хвилин. М'ясо виходить добре просмажене, ніжне та соковите. Притрусіть подрібненою зеленню та подавайте.
Медове масло з корицею
Якщо немає алергії на мед чи корицю і хочеться чогось солоденького, не поспішайте купувати цукерки чи нутеллу, а приготуйте медове масло. Мед та кориця — продукти, які позитивно впливають на роботу серця, травлення, зміцнюють імунітет та захищають від застуд та інфекцій, завдяки високому вмісту антиоксидантів допомагають довше зберігати молодість, а ще — піднімають настрій. Крім того, це просто дуже смачно! Слід зауважити, що корисні властивості притаманні справжній кориці, а в крамницях часто продають менш корисну та якісну спецію з родини коричних, касію. Як відрізнити, читайте за посиланням.
Інгредієнти
60 г вершкового масла
60 г меду
60 г цукрової пудри
0,25 чайної ложки кориці
5 г ванільного цукру
крихітна дрібка солі
Приготування
М'яке вершкове масло збити міксером упродовж 30 секунд. Додати мед, ванільний цукор та цукрову пудру, корицю та трошечки солі для збалансованого смаку, збити міксером ще 30 секунд. Готово, можна намащувати на хліб та ласувати!
Останні новини Чернігівщини
Військовим – харчові продукти, лікарням – медзасоби: в області передали чергову допомогу з Німеччини 10:58
Два провідні медзаклади області та військовослужбовці, які виконують завдання на півночі України, отримали сьогодні гуманітарну допомогу від німецької доброчинної організації «Україна. Допомога. Брайтшайд імені Святого Лаврентія».
Наркобізнес з мільйонними прибутками: на Чернігівщині поліцейські скерували до суду справу п’ятьох учасників міжрегіональної організованої злочинної групи 10:33
Слідчі слідчого управління поліції Чернігівщини за оперативного супроводу СБУ в Чернігівській області та під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох учасників міжрегіональної організованої злочинної групи, які протягом тривалого часу займалися розповсюдженням наркотичних засобів та психотропних речовин у Чернігівській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.
Інформація про надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, які зареєстровані на територіїобласті за добу 10:11
Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду, 3 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення.
20 чернігівських випускників та випускниць отримали 200 балів на НМТ 09:39
Цьогоріч 20 учнів чернігівських закладів загальної середньої освіти досягли найвищих результатів на національному мультипредметному тесті (НМТ).
Чернігівські спортсмени стали переможцями чемпіонат Європи з гирьового спорту 09:07
В сербському місті Белград фінішував відкритий чемпіонат Європи з гирьового спорту за версією IGSF.