Смачні рецепти вихідного дня: салат з цвітної капусти і чорнично-лимонний тарт
Пропонуємо вам ідеї двох літніх страв, які можна приготувати, використовуючи зрозумілі інгредієнти.

Рецепт №1. Салат із запеченої цвітної капусти з авокадо, нутом і йогуртовою заправкою з авокадо
Цей салат може бути як самостійною стравою, так і додатковою. Інгредієнти салату доволі універсальні, тому страву можна додати в постійне меню.
Інгредієнти на 4 порції:
- 800 г цвітної капусти;
- 2 банки висушеного та сполоснутого нуту по 400 г;
- ¼ склянки (60 мл) оливкової олії;
- 1 столова ложка дуки (різновиду близькосхідної суміші спецій, горіхів і насіння);
- 1 чайна ложка пластівців морської солі;
- 2 авокадо, розрізані навпіл;
- ½ склянки (140 г) натурального грецького густого йогурту;
- 2 столові ложки гілочок кропу;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- ¼ склянки (60 мл) води;
- 1 редиска із хвостиком, розрізана навпіл;
- 1 чашка листя м’яти.
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 220°C. Викладіть цвітну капусту й нут на два великі дека, застелені пергаментом, і збризніть олією. Посипте дукою й сіллю, перемішайте. Запікайте 18–20 хвилин або до золотистого кольору.
- Щоб приготувати заправку, помістіть половину авокадо в миску середнього розміру. Додайте йогурт, кріп, лимонний сік і воду. Збийте до однорідної кремоподібної маси за допомогою блендера.
- Додайте до цвітної капусти й нуту редиску, м’яту й решту авокадо. Перед подаванням полийте йогуртовою заправкою з авокадо.
Рецепт №2. Чорнично-лимонний тарт із маскарпоне
Цей десерт чудово смакуватиме до кави або чаю. Ви можете експериментувати із начинкою, пробуючи різні види ягід, а в несезон — залишити страву в постійному меню, використовуючи заморожені продукти.
Інгредієнти на 8–10 порцій:
- 500 г маскарпоне;
- 2 столові ложки дрібно натертої цедри лимона;
- ½ склянки (80 г) просіяної цукрової пудри;
- 375 г чорниці;
- цукрова пудра для посипання;
- 1,5 склянки (225 г) просіяного універсального борошна;
- 125 г холодного нарізаного вершкового масла;
- 3 яєчні жовтки;
- 2 чайні ложки ванільного екстракту;
- 1 столова ложка крижаної води.
Спосіб приготування:
- Щоб приготувати тісто, помістіть борошно, масло й цукрову пудру в чашу кухонного комбайна й перемішуйте, поки суміш не стане схожою на панірувальні сухарі. Поки мотор працює, додайте яєчний жовток і ваніль. Потім влийте крижану воду й перемішуйте тісто до однорідності.
- Перемістіть масу на злегка посипану борошном поверхню, зліпіть із тіста кулю. Розплющте в диск, загорніть у поліетиленову плівку й поставте в холодильник на 1 годину.
- Розігрійте духовку до 180ºC. Розкачайте тісто між двома аркушами паперу для випікання з антипригарним покриттям до товщини 3 мм.
- Викладіть тісто у злегка змащену маслом прямокутну форму для торта з пухкою основою завбільшки 33×9 см. Обріжте краї основи виделкою. Поставте в холодильник на 30 хвилин.
- Накрийте тісто антипригарним папером, зверху засипте рисом чи іншою крупою й запікайте 10 хвилин. Зніміть обважнювачі та папір і запікайте ще 10 хвилин або до золотистого кольору. Відкладіть, щоб охолодити.
- Поки корж охолоджується, зробіть начинку. Покладіть маскарпоне, лимонну цедру й цукрову пудру в миску й добре перемішайте. Викладіть на підставку охолоджений тарт, посипте чорницею й цукровою пудрою для подавання.
Останні новини Чернігівщини
До 15 років позбавлення волі засуджено мешканця Чернігівського району за вчинення зґвалтування своєї доньки 17:46
За публічного обвинувачення прокурорів Козелецької окружної прокуратури судом визнано винним 44-річного мешканця Чернігівського району у вчиненні зґвалтування своєї 12-річної доньки (ч. 4 ст. 152, ч. 6 ст. 152 КК України).
“В ніч на Івана Купала” — разом з Академічним народним хором 16:45
Як завжди, неймовірно барвисту і виразну купальську програму запропонували глядачам артисти Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.
Засуджено мешканця м.Чернігова за розбійний напад на військовослужбовця 16:21
Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 32-річного місцевого жителя у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу, вчиненому в умовахвоєнного стану особою, яка раніше вчиняла розбій, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України.
Ще три громади області розробляють концепти безбар’єрних маршрутів 15:39
На Чернігівщині триває робота над формуванням комплексної мережі безбар’єрних маршрутів. Крім Олишівської селищної ради, дорожні карти таких проєктів намітили також Гончарівська, Коропська та Парафіївська громади.
Засуджено до 10 років позбавлення волі чоловіка за вбивство односельчанина 14:57
Чернігівською окружною прокуратурою доведено вину 54-річного мешканця одного з сіл Чернігівського району та області за фактом умисного вбивства знайомого своєї дружини (ч.1 ст.115 КК України).