Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 12 червня, 23:38:09

Смачні рецепти вихідного дня: пісні смаколики

21.03.2021   13:45Агенцiя

Під час посту також хочеться додати в меню смачних десертів. Пропонуємо спробувати приготувати шоколадний пиріг з вишнями, пиріг з джемом і маковий торт з апельсиновим кремом.


Пісний шоколадний кекс з вишнею та горіхами

Дуже смачний, ароматний та мега-шоколадний! Смаколик не схожий на жодну пісну випічку. Кекс виходить дуже пухким та ніжним, з приємною ягідною кислинкою. Вишні можна сміливо замінити на будь-які інші ягоди (смородину чи в’ялену журавлину).


ІНГРЕДІЄНТИ: 240 мл гарячої води, 200 г цукру, 120 мл (олії без запаху), 200 г борошна, 1 ч. л. соди, 100 г якісного какао, дрібка солі.

Начинка: горіхи, вишні.

ПРИГОТУВАННЯ:

У гарячій воді розчинити цукор, охолодити до теплого стану й влити рослинну олію.
В окрему миску просіяти борошно з какао, додати соду та сіль, перемішати.
Рідкі компоненти з‘єднати з сухими (тісто має бути, як густа сметана).
Додати вишні та подрібнені й попередньо обсмажені горіхи.
Форму встелити пергаментом, змастити олією або посипати борошном. Вилити тісто, розрівняти (я використовувала квадратну для хліба).
Випікати при температурі 180°С близько години.
Кекс виходить дуже ніжним, тому варто дати йому трохи охолонути у формі й лише тоді вийняти.
Готовий кекс можна посипати цукровою пудрою.


Пісне тістечко з горіхами та джемом


Тістечко м’яке, легке і дуже смачне, із приємною лимонною ноткою. Випічка виходить ароматна й більше нагадує домашній тортик. Для посту дуже вдалий варіант.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Пісне дріжджове тісто: 600 г борошна, 200 мл олії без запаху, 1 склянка води, 11 г сухих дріжджів, 1 ч. л. яблучного оцту, 0,5 склянки цукру, 10 г ванільного цукру, терта цедра з 1 середнього лимона, дрібка солі.

Начинка: 400 г джему (за рецептом абрикосовий, але можна використовувати й густе варення чи конфітюр), 250 г підсмажених мелених горіхів (в ідеалі волоські, але можна експерементувати).
Склянка — 250 мл.

ПРИГОТУВАННЯ:

Тісто: дріжджі розчинити в половині склянки теплої кип’яченої води (я ще додаю 1 ч. л. цукру).
Зачекати 5-10 хвилин, щоб вони активувалися.
Просіяти в глибоку миску борошно, додати цукор, ванільний цукор. Зробити поглиблення й додати терту цедру, оцет, влити дріжджову опару.
Далі, помішуючи, влити ще півсклянки теплої води та олію.
Руками вимісити тісто близько 10 хвилин (в ідеалі — воно має бути пружним, але аж ніяк не крутим!).
Миску з тістом накрити харчовою плівкою і прибрати в холодильник на 1,5-2 години. Після холодильника воно стане ось таким:

Начинка: горіхи підсмажити на сухій сковорідці й змолоти у млинку до стану не надто дрібної крихти.
З'єднати в мисці джем та горіхи.
Ретельно перемішати (маса повинна бути досить густою).

Формування: розділити тісто на дві частини. Розкачати у формі прямокутників (можна трішки підпилювати поверхню борошном).
Одну перенести на деко (я використовувала стандартне від духовки), встелене пергаментом, і руками (або качалкою) надати йому остаточну правильну форму, формуючи невеличкі бортики.
Поверх першого шару тіста рівномірно розподілити начинку, відступаючи від країв приблизно 1 см.
Накрити другим шаром тіста. Краї ретельно заліпити, щоб начинка не витекла (я спочатку скріпила руками, а потім ще пройшлася зверху виделкою, притискаючи як слід з усіх боків по всьому периметру пирога).
Розігріти духовку до 190ºС. Випікати пиріг близько 40 хвилин до зарум’янювання (тісто буде дуже красивого золотавого кольору).
Готовий пиріг охолодити, вийняти з форми та притрусити цукровою пудрою.
Після цього можна нарізати порційними шматочками (квадратиками або прямокутниками).
За бажанням прикрасити кожен горішком.

Пісний маково-апельсиновий торт із консервованими ананасами

Десерт виходить ніжний, із яскраво вираженим апельсиновим ароматом та ненав’язливою ноткою консервованих ананасів. На особливу увагу заслуговує апельсиновий крем. Він настільки смачний, що дасть фору багатьом варіантам масляних та вершкових кремів. Можна не заморочуватися і готувати смаколик не у вигляді тортика, а просто спекти один корж та змастити його зверху кремом. Вийде щось на кшталт манника чи маківника.

Інгредієнти:

Для тіста: 160 г борошна, 100 г цукру, 150 г манної крупи, 100 г маку, 1 ст. л. (10 г) картопляного крохмалю, дрібка солі, ванілін, сік з 2 апельсинів (240 мл), цедра 1 апельсина, 2ч. л. розпушувача, 100 мл рафінованої олії.

Для крему: сік з 3 апельсинів (300 мл), 100 мл соку з консервованих ананасів,
цедра 1 апельсина, 60-100 г цукру (залежить від ступеню кислоти апельсинів), 3-4 ст. л. манної крупи, 1/2 ч. л. кориці.
Для начинки та оздоблення: банка консервованих ананасів, мак.
Роз'ємна форма — діаметр 24 см.

Приготування:

Коржі: мак насипати в невеликій сотейник, залити водою, додати 2-3 ст. л. цукру й закип’ятити. Проварити 15 хвилин.
Потім відкинути мак на сито, щоб стекла зайва рідина. Дати охолонути до кімнатної температури.
Апельсини добре помити: з одного зняти цедру, вичавити сік із двох. Змішати сік із олією.
В миску перекласти проварений мак, сіль, ванілін і цукор. Додати манну крупу і все ретельно перемішати.
Просіяти борошно, додати крохмаль, розпушувач і апельсинову цедру. Все ретельно перемішати.
В середині сухої суміші зробити ямку й влити в неї апельсиновий сік разом із олією.
Замішати тісто й дати йому постояти 15-20 хвилин (щоб манка набрякла; тісто має бути як густа сметана).
Перелити суміш у роз’ємну форму, встелену пергаментом (я нічим не змащую). по дну і по бортах.
Випікати при температурі 180ºС годину (до сухої палички) близько 50 хвилин.
Пиріг дістати з форми й викласти на решітку. Коли він повністю охолоне, розрізати на 2 коржі.

Крем: з одного апельсина зняти цедру, а з 3-ох вичавити сік.
Змішати його з консервованим ананасовим соком (я додала ще трішки морквяного соку із м'якоттю, щоб крем був красивого помаранчевого кольору, а саме — замінила ним один апельсин). Налити в сотейник сік із цедрою, всипати цукор, корицю і поставити на плиту. В добре прогрітий (але ще до кипіння!), поступово всипати манну крупу. Варити як звичайну манну кашу, постійно помішуючи до загустіння.

Формування: крем розділити на дві частини. Ще теплим змастити нижній корж.
На нього — шматочки консервованого ананасу.
Накрити верхнім коржем і його зверху теж змастити теплим кремом.
Оздобити тортик зверху шматочками ананасів.
Можна зробити обідок по колу коржа з маку та прикрасити цукровими паєтками чи бісеринками.
Дати просочитися протягом декількох годин.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: дуже ароматний та апетитний тортик. Таке собі апельсиново-маково-ананасове диво! Вибух смаку й емоцій!

Смачного!

джерело

Останні новини Чернігівщини

Оркестр “Філармонія”, Андрій Савчук, Владислав Назаренко: ХХ “Сіверські музичні вечори” продовжуються

Оркестр “Філармонія”, Андрій Савчук, Владислав Назаренко: ХХ “Сіверські музичні вечори” продовжуються 19:51

11 червня 2021 року ХХ Міжнародний фестиваль класичної музики “Сіверські музичні вечори”, присвячений 250-річчю Людвіга ван Бетховена, повернувся на сцену Чернігівського обласного філармонійного центру — втретє. Двічі його переривали наступи пандемії.

Піротехніки ДСНС Чернігівщини знищили 65 вибухонебезпечних предметів

Піротехніки ДСНС Чернігівщини знищили 65 вибухонебезпечних предметів 19:44

Аби запобігти виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з вибухами боєприпасів часів минулих війн, загибелі й травмування людей від них

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 54 нових випадків COVID-19

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 54 нових випадків COVID-19 19:37

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 12 червня в області зафіксовано 54 нові випадки COVID-19.

Форум медійників Чернігівщини: хто переміг у конкурсі "Медіа Че"? 11:20

11 червня, в обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбувся традиційний обласний форум медійників Чернігівщини, приурочений до нещодавнього Дня журналіста.

Умови в'їзду до інших країн для українців 11:12

Триває сезон відпусток, тож нагадуємо, що через COVID-19 при відвідуванні популярних туристичних напрямків діє низка обмежень і вимог.