Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 27 січня, 20:21:27

12 страв на Різдво і на Святвечір — смачні пісні рецепти

03.01.2021   12:46Агенцiя

Вечір напередодні Різдва — особливий час, коли вся родина збирається за одним столом і вечеряє у затишній атмосфері. На Святвечір готують більше десятка пісних страв.

Пропонуємо вам урізноманітнити звичні рецептури незвичайними інгредієнтами. Чому готують саме 12 страв на Різдво? Їх кількість відповідає місяцям у році, а ще саме стільки було апостолів у Ісуса Христа. Традиційно вважалося, що в Різдвяний святвечір уся сім’я має дякувати Христу за все хороше. Цікава традиція: господині не рекомендується позичати гроші на святковий стіл. Краще зробити його скромним, але за своїми можливостями.

12 страв на Святвечір

  1. Хліб. Він має обов’язково бути у меню. Краще, якщо він буде круглим і випеченим вдома. Альтернативою може стати і магазинний, але тоді стежте, щоб рецептура його випічки відповідала канонам посту.
  2. Холодний овочевий салат. Багато хто готує улюблений вінегрет, але обмежень тут немає: підійде і квашена капуста з горошком, і свіжі овочі з листовим салатом і смачною заправкою. Не захоплюйтеся заморськими інгредієнтами: церква не схвалює надмірну різноманітність, чим менше інгредієнтів у салаті, тим краще.

12-strav-na-rizdvo-2

  1. Мариновані закуски і домашні соління. Капуста, овочі, морква і баклажани по-корейськи, навіть сир тофу в маринаді — усе це прикрасить, урізноманітнить стіл на Святий вечір.
  2. Холодна або гаряча перша страва. Традиційні рецепти різдвяного борщу містять такі інгредієнти: буряковий квас, буряк, вода, грибний відвар. Хороша альтернатива даній страві — грибний суп без засмажки. Використовуйте сушені білі грибочки. Аромат вийде приголомшливий.

12-strav-na-rizdvo-3

  1. Пісні голубці. Цю страву готує на Різдвяний святвечір більшість українських господинь. Начинка гречка, пшоно з грибами і цибулею, картопляне пюре зі смаженими грибочками, морква по-корейськи, рис.
  2. Гаряча або холодна риба. Не буде зайвим оселедець або маринована скумбрія з цибулею. З білої риби готують прості гарячі страви — наприклад, рибу в маринаді з томатним соусом і морквяно-цибулевою засмажкою. Рибу можна приготувати у вигляді холодцю — шматочки відвареного філе потрібно залити бульйоном, в який додано желатин, і дати застигнути.

12-strav-na-rizdvo-4

  1. Вареники з пісними начинками: капустою, картоплею, грибами, навіть кашею зі смаженою цибулею. Оскільки стіл скромний, можна приготувати вареники на пару — вони виглядають красиво і пишно, символізують достаток у сім’ї, урочистість моменту.
  2. Гаряча овочева страва. Це може бути овочеве рагу (використовуйте для простоти суміші із заморожених овочів), тушкована капуста, відварна цвітна капуста або броколі. Печена або відварена картопля з олією і часником — проста і смачна традиційна страва.
  3. Запечені яблука з медом і корицею. Аромат цієї страви наповнить будинок особливою різдвяною магією, а смак не залишить байдужим жодного ласуна.
  4. Пісні млинці або пиріжки з варенням — кращі солодкі пісні страви. Тісто готується без яєць і молочних продуктів. Готові страви подавайте з варенням, медом, присипте цукровою пудрою.
  5. Узвар із сушених яблук, груш, чорносливу. Аби традиційний різдвяний напій вийшов ще ароматнішим, додайте до нього чайну ложечку кориці, кілька часточок лимона.
  6. Кутя — ритуальна страва, без якої різдвяний стіл не буде повноцінним. Рецептів куті безліч. Нижче наведемо один із найпростіших і найсмачніших.

Кутя (інгредієнти на 5–6 чоловік):

  • 500 г пшениці;
  • 200 г маку;
  • 50 г товчених волоських горіхів;
  • цукор, мед, родзинки, кориця на смак.

Приготування:

  1. Промити крупу холодною водою, залити окропом і залишити на добу. Можна придбати вже запарену пшеницю для куті.
  2. Пшеницю промити, залити водою і варити до готовності, всипати дрібку солі.
  3. Поки вариться крупа, промити мак проточною водою і теж запарити на кілька годин, заливши окропом. Після цього мак потрібно протерти через сито, подрібнити в ступці з цукром.
  4. Маково-цукрову суміш змішати з готовою пшеницею.
  5. Всипати подрібнені горіхи, запарені родзинки.
  6. Дві столові ложки меду розвести теплою водою і полити кутю.

Для цього ж рецепту можна використовувати інші крупи — наприклад, перлову або із ячменю. Також у багатьох регіонах України кутю заправляють узваром із сухофруктів.

Незвичайні пісні страви

Люди, які дотримуються церковних обмежень у харчуванні, часто відчувають нестачу білка. Цього легко уникнути, якщо додавати в раціон страви з високим вмістом рослинного білка — з квасолею, горохом, сочевицею, грибами. Пропонуємо дві пісні страви, які займуть гідне місце на різдвяному столі.

Хумус (інгредієнти на 5 порцій):

  • 400 г замоченого на ніч нуту (єгипетський горох);
  • 4 ст. л. оливкового масла;
  • 100 г пасти з кунжуту (тхіна);
  • сік половинки лимона;
  • сіль, перець, сухий часник за смаком.

Нут відварити, остудити, змішати в блендері до крему. Додати спеції і тхіну. Полити оливковою олією, лимонним соком, посипати зернами кунжуту. Подавати з підсушеними грінками, лавашем або пітою. Такий паштет можна готувати і зі звичайного гороху, зі смаженою цибулькою.

12-strav-na-rizdvo-5

Сочевичний суп (на 5 порцій):

  • 200 г червоної або зеленої сочевиці;
  • 1 л води або овочевого бульйону;
  • банка томатів у власному соку або кілька свіжих помідорів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • оливкова олія для смаження;
  • 3 зубчики часнику;
  • спеції: куркума, кумин, зіра, паприка, чорний перець, сіль.

У каструлі з товстим дном розігріти оливкову олію, кинути туди нарізану кубиками цибулю і натерту моркву. Коли овочі зарум’яняться, додати спеції і сіль, подрібнений часник, пасерувати ще 2 хвилини. У засмажку додати томати (якщо цілі, потрібно зняти шкірку і нарізати кубиками), влити бульйон, дати закипіти. Всипати сочевицю, варити до готовності. Суп подавати із сухариками, натертими часником. Готову страву можна збити занурювальним блендером — отримаєте ароматний суп-пюре.

Приємного апетиту і щасливого Різдва!

джерело

Останні новини Чернігівщини

Чотири гектари чернігівської Кордівки віддали під урбан-парк

Чотири гектари чернігівської Кордівки віддали під урбан-парк 16:17

У лісопарку Кордівка у Чернігові планують збудувати урбан-парк.

ДБР прийшло з обшуками до Чернігівської міськради під час сесії

ДБР прийшло з обшуками до Чернігівської міськради під час сесії 15:38

У Чернігівській міськраді, де 27 січня проходить сесія, Державне бюро розслідувань проводить обшук.

За матеріалами СБУ засуджено іноземця, який закликав до розв’язування війни

За матеріалами СБУ засуджено іноземця, який закликав до розв’язування війни 12:00

За матеріалами Служби безпеки України Апеляційний суд Чернігівської області остаточно затвердив рішення про покарання іноземця – мешканця Чернігова за поширення публічних закликів до війни.

Тетянине свято на сцені філармонійного центру

Тетянине свято на сцені філармонійного центру 11:49

Віддані шанувальники творчості артистів Чернігівського обласного філармонійного центру завжди з нетерпінням чекають на 25 січня — Тетянин день.

Відкрита лекція співробітника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка «Крути – бій за майбутнє»

Відкрита лекція співробітника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка «Крути – бій за майбутнє» 10:45

«Без Крут навіть акт 22 січня був би документом без підпису, бо такі акти мало виголосити. Їх треба чинити…», - Євген Маланюк, письменник, сотник армії УНР

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини