Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:36:38

Смачні рецепти до Новорічного столу: святковий пунш

27.12.2020   11:44Агенцiя

А чому б у головне зимове свято не потішити себе та близьких неординарним коктейлем? Традиційне шампанське — це, звісно, добре, але ж ніхто не забороняє вам зробити, наприклад, смачний новорічний пунш.

Такий напій має безліч варіантів приготування, тож ви з легкістю оберете для себе рецепт пуншу. Ви можете зробити як алкогольний коктейль, так і такий, що не містить міцних складових. Крім того, пунш вживають і холодним, і гарячим.

Варіанти подавання

Подають цей напій у спеціальних широких чашах, у яких обов’язково плавають шматочки фруктів. Господар або господиня будинку елегантним ополоником наливає коктейль у високі склянки (прозорі чашки з ручкою, якщо пунш гарячий), зачерпуючи не тільки ароматну рідину, а й шматочки плодів.

Зустрічаються й оригінальніші варіанти подавання. Так, у Німеччині алкогольний пунш наливають у широкий келих, зверху на нього кладуть спеціальну металеву решітку, а на неї — шматочок цукру. Останній поливають ромом і підпалюють. У результаті тягучі краплі, що потрапляють у коктейль, змінюють його смак. Якщо цукор перестає горіти, його знову обдають ромом, і так, доки розплавлений рафінад повністю не опиниться в пунші.

Хто вигадав пунш?

yak-prygotuvaty-novorichnyj-punsh

Батьківщиною цього напою вважається Індія. Назва коктейлю походить від санскриту, в якому це слово означає «п’ять». Саме стільки інгредієнтів входить у стародавній класичний рецепт. Серед цих складових — алкоголь, сік лимона/лайма, цукор, чай і гаряча вода. Втім, чимало фахівців стверджують, що схожий мікс зустрічався ще раніше у давніх персів. Як би там не було, але британці привезли пунш саме з Індії. Потім із Туманного Альбіону напій поширився по всій Європі, а пізніше потрапив у обидві Америки.

Незважаючи на стійку асоціацію пуншу з ромом, останній почали додавати в даний коктейль набагато пізніше. Це сталося, коли згаданий алкогольний напій став загальновідомим. Втім, досить теорії, час опанувати приготування декількох відмінних коктейлів, адже кожен із них може стати хітом вашої новорічної вечірки. Усі продукти, які будуть потрібні для того, щоб зробити будь-який з таких пуншей, ви знайдете в торгових центрах мережі METRO.

Рецепт пуншу для новорічної вечірки

yak-prygotuvaty-novorichnyj-punsh

Цей холодний слабоалкогольний напій ідеально підійде для гарячої новорічної вечірки. І якщо 10 порцій виявиться недостатньо, то ви швидко, за якихось 10–15 хвилин, зможете зробити нові.

Інгредієнти

Щоб приготувати слабоалкогольний новорічний пунш, запасіться:

  • солодким/напівсолодким шампанським (будь-яким ігристим вином) — 1 пляшка (750 мл);
  • соком з ананаса та манго — 400 мл;
  • апельсиновим соком — 400 мл;
  • соком із зелених яблук — 400 мл;
  • журавлинним соком — 400 мл;
  • фруктами (апельсинами, мандаринами, ківі, яблуками, лаймами —використовуйте ті, які любите) — 600–750 г;
  • льодом.

Покрокова інструкція

  1. У відповідну за розміром ємність для пуншу вилийте всі види соків. Розмішайте основу новорічного коктейлю ополоником. Соки бажано зробити самостійно, але можна використовувати і якісні пакетовані. Спеціально охолоджувати основу пуншу не обов’язково.
  2. У соковий коктейль вилийте шампанське, розколотіть.
  3. Акуратними часточками або кружечками наріжте фрукти. Помістіть їх у новорічний пунш, дайте йому настоятися кілька хвилин, за необхідності додайте в коктейль лід. Розлийте готовий напій по великих келихах або склянках і роздайте їх гостям.

Англійський рецепт гарячого коктейлю

yak-prygotuvaty-novorichnyj-punsh

Готуючи новорічний пунш із прянощами, не використовуйте мелені приправи. Тут підійдуть перці горошком, бутончики гвоздики тощо — врахуйте таку вимогу, беручись до приготування справжнього англійського пуншу. Скориставшись цим рецептом, за 20 хвилин ви зможете потішити гостей 12 порціями гарячого коктейлю.

Інгредієнти

Для приготування такого новорічного напою вам знадобляться:

  • вода — 1 л;
  • чорний чай (можна спробувати зробити такий пунш і з каркаде) — 4 ч. л.;
  • цукор — 350–400 г;
  • ром — 1 л;
  • червоне столове вино — 2 пляшки;
  • апельсиновий і лимонний фреші — по 0,5 склянки;
  • гвоздика — 2 бутони;
  • чорний перець — 4–6 горошин;
  • фрукти (беріть ті, які любите) — до 1 кг.

Покрокова інструкція

  1. Заваріть чай. Дайте напою настоятися 5–8 хвилин. Розчиніть у заварці цукор (за бажанням його можна замінити медом), розмішайте.
  2. Додайте у солодкий чай перець, гвоздику, вилийте ром, вино, соки. Поставте суміш на вогонь, вона має нагрітися до 60–80 ºС. Слідкуйте, щоб напій не закипів, інакше алкоголь втратить аромат, і смак новорічного пуншу буде зіпсований.
  3. Зніміть коктейль з вогню, процідіть, вилийте у спеціальну чашу. Наріжте шматочками підготовлені фрукти, змішайте їх із гарячим напоєм. Розлийте новорічний пунш по красивих скляних чашках, які можна прикрасити часточками лимона.

Безалкогольний новорічний мандариновий пунш

Погодьтеся, буде несправедливо, якщо діти та дорослі, які не вживають міцних напоїв, залишаться без новорічного коктейлю. Їх можна потішити пахучим безалкогольним і корисним пуншем, який до того ж є відмінним засобом профілактики застудних захворювань.

Із перерахованої нижче кількості продуктів ви зможете зробити 10 порцій новорічного напою. Приготування забере максимум 25 хвилин.

Інгредієнти

Щоб потішити гостей і близьких цим новорічним безалкогольним коктейлем, підготуйте:

  • апельсиновий фреш — 500 мл;
  • журавлинний і яблучний соки — по 1 л;
  • подрібнений імбир — дрібку;
  • корицю — 2 палички;
  • гвоздику — 6 бутонів;
  • мед — за смаком;
  • подрібнену цедру лимона — 1–2 ст. л.;
  • мандарини — 4 шт.

Покрокова інструкція

  1. Змішайте журавлинний і яблучний соки. Покладіть у них цедру. Поставте суміш на вогонь. Доведіть основу новорічного безалкогольного пуншу до кипіння.
  2. Зменшіть вогонь, додайте в напій прянощі, мед, апельсиновий фреш. Варіть новорічний пунш на невеликому вогні 15 хвилин.
  3. Процідіть гарячий коктейль. Поки новорічний напій не охолов, додайте в нього шматочки мандаринів (попередньо їх потрібно почистити, розділити на часточки, кожну розрізати уздовж або поперек). Акуратно розмішайте пунш, розлийте його по чашках, прикрасьте кожну зверху шматочком мандаринки.

Веселих і смачних вам новорічних свят!

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини