Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 21 вересня, 02:51:05

Смачні рецепти вихідного дня: м'ясо по-французьки

20.12.2020   14:20Агенцiя

М’ясо по-французьки з картоплею міцно закріпилося в наших кулінарних традиціях. Простота рецепту та швидкість у приготуванні, завжди хороший результат - це одна з переваг цієї аристократичної страви.

Страва аристократичного походження

Найпопулярніший рецепт не змінюється вже багато років. Щоб приготувати м’ясо по-французьки, вам знадобляться яловичина або свинина, цибуля, майонез (сметана) й тертий сир.

Запікають цю страву до утворення на ній рум’яної скоринки. Виходить одночасно і гаряче, і гарнір.

М’ясо по-французьки — рецепт для гурманів

Приготування найпростішого, але водночас смачного та ситного, варіанту з майонезом, картоплею та звичайним твердим сиром забере мінімум часу. Та ми пропонуємо вам потішити близьких стравою, гідною ресторанного меню.

Отже, м’ясо по-французьки — рецепт від справжнього французького кухаря. На приготування 6 порцій ви витратите приблизно 1,5 години.

Інгредієнти:

  • 800 г телячої вирізки;
  • 800 г картоплі;
  • 2 середні цибулини;
  • 300 г королівських печериць;
  • 200 г сиру гауда;
  • сіль, мелений чорний перець — за смаком.

Для приготування соусу знадобляться:

  • 50 г вершкового масла (жирність — не менше 80 %);
  • 50 г пшеничного борошна;
  • приблизно 500 мл молока;
  • щіпка мускатного горіха;
  • сіль, мелений чорний перець — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Приготуйте соус бешамель. Глибокий сотейник або сковороду поставте на помірний вогонь, покладіть в ємність вершкове масло. Коли воно розтопиться, всипте борошно, постійно активно помішуючи його дерев’яною лопаткою. (Суміш олії і борошна у французькій кухні називається «ру». Шеф-кухарі не рекомендують перемішувати ру залізною ложкою або лопаткою, оскільки в соусі можуть утворитися грудочки.) Поступово влийте в суміш молоко. Доведіть бешамель до консистенції рідкої сметани.
  2. Посоліть соус, додайте в нього перець і мелений мускатний горіх. Відставте ємність з бешамелем.
  3. Телятину помийте, промокніть паперовим рушником. Поріжте м’ясо на пластинки завтовшки не більше 1 см. Обираючи телятину, врахуйте, що потрібно буде обробити її саме у такий спосіб. Відбивати м’ясо не потрібно. Порізану телятину посоліть, поперчіть і відставте вбік.
  4. Почистіть картоплю. Ретельно вимийте коренеплоди, поріжте тонкими пластинками.
  5. Обчищену цибулю подрібніть півкільцями. Вони мають бути максимально тонкими.
  6. Гриби промийте, поріжте пластинками.
  7. Неглибоку форму змажте рослинною олією. Покладіть на дно ємності шар телятини.
  8. На м’ясо помістіть цибулю. Трохи посоліть і поперчіть. Цибулю покрийте кружечками картоплі. Посоліть і поперчіть. На коренеплоди помістіть шар грибів. Їх також потрібно посолити та поперчити.
  9. Залийте бешамелем укладене шарами та «увінчане» грибами блюдо.
  10. Накрийте форму фольгою й поставте на 40 хвилин у духовку, розігріту до 180° C.
  11. Дістаньте м’ясо по-французьки, зніміть фольгу, посипте страву сиром і запечіть до золотавої скоринки. Пам’ятайте, що сир зверху має залишитися м’яким. Також дуже важливо простежити за картоплею. Вона не має бути сирою. Отже, щоб не вийшло конфузу, обов’язково перевірте ступінь готовності коренеплодів. Для цього знадобиться дістати форму зі стравою з духовки. Відповідь на питання «скільки готується м’ясо по-французьки з картоплею?» залежить і від духовки, і від температури запікання, і навіть від сорту коренеплодів.

m-yaso-po-frantsuzky-vyshukane-prochytannya-zvychnogo-retsepta

М’ясо по-французьки з картоплею: ​​«молочний» лайфхак

Багато українських господинь люблять готувати картоплю з м’ясом по-французьки, оскільки ця страва виходить смачною, ситною й цілком доступною за ціною. Хочете змінити смак улюбленої їжі, водночас мінімально коригуючи продукти, що входять до її складу? Додайте замість сирих коренеплодів відварену протягом 5 хвилин в молоці картоплю кільцями! Смак страви стане ніжним, вершковим, до того ж її запікання забере набагато менше часу.

Картопля по-французьки з м’ясом

Запіканка, в яку додають трохи більше картоплі, ніж у вищеописану версію, виходить ще ситнішою. У такій варіації можна використовувати будь-яке м’ясо на ваш смак і навіть білі сорти риби.

Якщо будете запікати курку або індичку, картоплю краще попередньо відварити, оскільки птиця готується швидше за крохмалистий коренеплід. Ставлячи собі за мету зробити максимально дієтичну страву, замініть картоплю помідорами, гарбузом або кабачком.

Гриби замість коренеплодів

Ті, хто з певних причин не хоче готувати м’ясо по-французьки з картоплею, можуть легко обійтися без неї. Адже до цієї страви часто додають лише гриби. З ними їжа теж вийде дуже й дуже апетитною. Крім того, опанувати приготування подібної запіканки зможе навіть малодосвідчена господиня.

Розповідаємо, як приготувати м’ясо по-французьки з грибами. На розігрітій сковороді з невеликою кількістю рослинної олії обсмажте дрібно порізану цибулю. Коли вона стане прозорою, всипте подрібнені печериці або інші грибочки. Просмажте суміш 5 хвилин. Додайте до цибулі та грибів кілька ложок плавленого сиру. Ретельно вимішайте. Додайте цибульно-грибний топінг на шматочки м’яса, посипте натертим твердим сиром і запечіть в духовці.

m-yaso-po-frantsuzky-vyshukane-prochytannya-zvychnogo-retsepta

Опановуйте нові рецепти, експериментуйте, тіште себе та близьких смачною й корисною їжею!

Останні новини Чернігівщини

 У Чернігові відбувся «Нова пошта напівмарафон»

У Чернігові відбувся «Нова пошта напівмарафон» 17:48

19 вересня у Чернігові пройшов напівмарафон Нової пошти. Забіги стартували з Красної площі та об’єднали понад 1500 бігунів.

«ШКВАРКА-FEST»: спортивно, весело та смачно. У Семенівці по-новому відзначили День міста

«ШКВАРКА-FEST»: спортивно, весело та смачно. У Семенівці по-новому відзначили День міста 17:37

Щороку, у вересні, жителі Семенівки з нетерпінням чекають свята, яке об’єднує нас усіх – День міста.

Прокуратура через суд домоглася забезпечити належне збереження ботанічного заказника місцевого значення «Косий клин» 17:22

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду у повному обсязі задоволено позов Новгород-Сіверської окружної прокуратури до ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж ботанічного заказника місцевого значення «Косий клин» площею 183 га та закріплення їх в натурі (на місцевості).

Сільські бібліотеки Чернігівщини отримали 100 комп’ютерів у рамках проекту «Дія. Цифрова освіта»

Сільські бібліотеки Чернігівщини отримали 100 комп’ютерів у рамках проекту «Дія. Цифрова освіта» 17:21

Передача техніки відбулася 20 вересня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Володимира Короленка.

«Мобільна майстерня «Plastic Fantastic»».

«Мобільна майстерня «Plastic Fantastic»». 17:14

В планах організаторів проєкту долучити до сортування пластикових відходів дітей міста Чернігова та їх батьків.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини