Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:29:43

25 вересня - Артамон Змійовик або Зміїне свято

25.09.2020   07:25Агенцiя

Артамон Змійовик або Зміїне свято 25 вересня за повір'ями могло принести як велику удачу, так і обіцяло тяжкі хвороби - в залежності від виконання важливих правил.

календар

календар

25 вересня віруючі вшановують священномученика Автонома, який був єпископом в Італії та прославився зверненням до християнства багатьох язичників. В народі свято отримало назву день Артамона або Артамон Змійовик - вважалося, що в цей день змії повзуть геть у ліс у свої нори і впадають у сплячку. Пращури проводили певні обряди на Артамона і остерігалися порушувати суворі заборони.

Свято вважали остаточним переходом літнього часу на осіннє, коли день із ніччю рівняються.

До речі, 25 вересня було другим "зміїним святом", адже влітку перед цим відзначався ще один тематичний день - Василіска 4 червня.

На Артамона не можна було ходити в ліс і вже тим більше забрідати у хащі. Вважалося, що можна налякати змій або наступити на них випадково - а будь-яка шкода гадам у цей день обіцяла великі біди та хвороби. Крім того вірили, що мисливці можуть зустріти Василіска, який здатний суворо розправиться з кривдниками і через укус змії влити в тіло людини свою небезпечну отруту.

У день Артамона Змійовика вірили, що в лісі можна натрапити на Василіска (Фото: Василіск, ілюстрація 1584 року Йоста Аммана)

При цьому варто зазначити, що просто побачити змію на Артамона називали добрим знаком. А якщо при цьому погодувати гада - який попався на очі біля вашої хати - яйцем або м'ясом курки і пригостити молоком, то тоді можна було розраховувати на швидке багатство й удачу.

В цей день було прийнято збирати горобину, з якої господині робили корисні вітамінні заготівки, приправляли медом та за повір'ями на Артамона "заряджали" їх цілющими властивостями.
Під час збору горобини потрібно було бути вкрай обережними та акуратними, бо випадкове пошкодження деревця вважалося дуже поганою ознакою для всієї родини і могло принести нещастя близьким.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини