Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:49:29

8 вересня - Міжнародний день солідарності журналістів

08.09.2020   07:58Агенцiя

Це свято було засновано в 1958 році в Бухаресті, на 4 конгресі міжнародної організації журналістів.

календар

календар

За задумом депутатів конгресу, у цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

8 вересня 1943 у Німеччині був страчений чехословацький журналіст, письменник-антифашист Юліус Фучик, який став активно цікавитися політикою ще в молодості. У 1921-му році він став одним з основоположників Комуністичної партії Чехословаччини. У 1941-му році Фучік став членом другого центрального підпільного правління Комуністичної партії. 24-го квітня 1942-го року він був разом з шістьма іншими членами визвольного руху заарештований гестапо.

Юліус Фучик став відомий всьому світу завдяки своїй книзі «Репортаж з петлею на шиї», написаної ним в застінках празької в’язниці. Після його смерті книга була перекладена на 70 мов світу, а з 1958 року день смерті Фучика став відзначатися як Міжнародний день солідарності журналістів.

Наприкінці XX століття на черговій конференції ООН 8 вересня було названо Міжнародним днем солідарності журналістів. Таким чином, цей день є не просто черговим професійним святом, але і вдень, коли всі журналісти можуть відчути своє єднання, солідарність.

У Міжнародний день солідарності журналістів в усьому світі проходять конференції, з’їзди, на які збираються журналісти з різних країн. На цих святкових конференціях вони не тільки діляться своїм досвідом, а й отримують нагороди за свою часом дуже небезпечну працю. Приміром, вручення Пулітцерівської премії - найпрестижнішої премії журналістів в Америці - відбувається майже завжди 8 вересня.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.