Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 15:57:16

Смачні рецепти вихіного дня: 4 варіанти французького рататуя

16.08.2020   19:34Агенцiя

Рататуй — смачна та корисна літня овочева страва. Світової популярності вона набула завдяки мультфільму про талановите мишеня, яке вміло готувати цю чудову їжу. Її батьківщина — французький Прованс.

Кружечки чи кубики?

Страву рататуй можна вважати універсальною. Вона стане прекрасним овочевим гарніром до м’яса — баранини, свинини, курки. Також рататуй є цілком самодостатньою вегетаріанською їжею.

Поширений у наші дні зовнішній вигляд цієї їжі, що складається з послідовного чергування подрібнених кружальцями овочів, — сучасний винахід. Французькі бідняки, які вигадали цю страву, нарізали її інгредієнти кубиками середнього розміру. Саме такий спосіб подрібнення складових вважається класичним.

Рагу не замовляли

Приготування рататуя вимагає певної вправності, інакше на виході ви отримаєте звичайне овочеве рагу, аналогічне тому, яке готували наші бабусі та мами. Це теж смачна й корисна страва. Але щоб у вас вийшов еталонний рататуй, необхідно, зокрема, правильно використовувати приправи.

Ми навчимо вас, як зі звичних інгредієнтів створити справжній кулінарний шедевр. Бонусом стануть рецепти цієї страви, традиційні для Італії та Іспанії, а також покрокова інструкція, яка передбачає використання м’ясного фаршу.

ratatuj-retsept-iz-frantsiyi-ne-tilky

Приготування рататуя в домашніх умовах

Процес приготування рататуя може перетворитися на справжню творчість. Адже в цю страву можна додати все, що захочеться.

Дуже смачною та ситною ця їжа виходить із картоплею. З сиром, особливо витриманим (наприклад, пармезаном), подібна страва стає вишуканою та пікантною. Вершковий смак моцарели зробить овочевий рататуй дуже ніжним і ситним.

Якщо хочете потішити себе й близьких справжнім кулінарним шедевром, використовуйте для його приготування тільки високоякісні та свіжі продукти. Все необхідне для того, щоб зробити чудовий рататуй, можна придбати в торговельних центрах мережі METRO.

Смачний подарунок із Провансу

Для того щоб зробити 4 порції рататуя за найпопулярнішим рецептом, вам знадобиться 45 хвилин.

Інгредієнти

  • 2 червоні болгарські перці;
  • 1 великий баклажан;
  • 3 середніх кабачки;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 4 соковитих помідори;
  • 4 зубчики часнику;
  • прованські трави;
  • кілька гілочок сушеного чебрецю;
  • сіль на смак;
  • оливкова олія.

Покрокова інструкція

  1. Насамперед готуємо основу — соус. Для цього знадобляться болгарський перець, помідори, цибуля, часник і спеції. Є два варіанти приготування соусу. Перший забере більше часу, але в результаті соус вийде ароматнішим. Болгарський перець потрібно запекти цілим у духовці. Це забере 20 хвилин. Потім з перцю потрібно буде зняти шкірку, порізати м’якоть запеченого овочу та ввести її в соус. Другий варіант передбачає додавання в соус подрібненого сирого перцю.
  2. Отже, робимо соус. Подрібнюємо цибулю й часник, починаємо смажити на оливковій олії. Коли суміш стане золотавою, додаємо до неї перетерті томати (два помідори потрібно залишити цілими) та перець. Кладемо в соус гілочку чебрецю, солимо й перчимо, тушкуємо 10 хвилин на невеликому вогні.
  3. За бажання блендером подрібнюємо соус до однорідної маси

ratatuj-retsept-iz-frantsiyi-ne-tilky

  1. Нарізуємо томати, що залишилися, баклажани та кабачки однаковими тоненькими кружальцями.
  2. У форму для запікання поміщаємо соус. У ньому, чергуючи кружечки овочів, формуємо майбутній рататуй.
  3. Посипаємо страву сіллю, травами, зверху розкладаємо чебрець.
  4. Накриваємо форму фольгою й на 20 хвилин ставимо в духовку, розігріту до 180 °C.
  5. Знімаємо фольгу та підрум’янюємо рататуй ще 5 хвилин.

Це базовий рецепт, який легко модифікувати на свій смак. Наприклад, можна зробити рататуй не тільки з кабачком і баклажаном, але й з порізаними тонкими шматочками шинкою, різними сирами, куркою, картоплею. Така запіканка вийде ситнішою.

Перераховані вище овочі можна приготувати, порізавши кубиками. Їх теж потрібно тушкувати в соусі, зробленому за цим рецептом.

Іспанський варіант

В Іспанії рататуй готують трохи інакше. Крім того, в тамтешній кухні страва з літніх сезонних овочів називається «пісто». Цікаво, що за складом ця їжа нагадує автентичний варіант рататуя. Річ у тому, що спочатку французькі селяни не використовували для приготування цієї їжі баклажан. Основою страви слугували лише кабачки або цукіні.

Щоб приготувати 4 порції іспанської версії рататуя, знадобиться 40 хвилин.

Інгредієнти

  • 2 молодих кабачки або цукіні;
  • 2 стиглих соковитих помідори;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 зелених стручкових перці;
  • 2 курячих яйця;
  • 4 шматочки пшеничного багета;
  • кілька зубчиків часнику;
  • оливкова олія;
  • середземноморські трави;
  • сіль на смак.

ratatuj-retsept-iz-frantsiyi-ne-tilky

Покрокова інструкція

  1. Ріжемо помиті овочі: цибулю — півкільцями, перець — смужками, цукіні — брусочками, помідори — великими кубиками.
  2. На сковороді розігріваємо олію, кладемо в неї цибулю та часник. Тушкуємо їх на невеликому вогні.
  3. Коли цибуля й часник стануть прозорими, додаємо до них кабачки. Смажимо на невеликому вогні. Коли кабачки стануть прозорими, кладемо в сковороду помідори та перець.
  4. Солимо, додаємо трави, тушкуємо ще хвилин 10.
  5. Поки готуються овочі, відварюємо круто яйця, підрум’янюємо шматочки багета на іншій сковороді (в тостері або на грилі), натираємо хліб зубчиком часнику.
  6. Подаємо страву теплою або холодною, доповнивши часточками яйця та ароматними грінками.

ratatuj-retsept-iz-frantsiyi-ne-tilky

Італійський рецепт

Можна приготувати рататуй і на італійський манер. У кухні цієї країни трави та спеції також посідають почесне місце. Адже вони надають прісним овочам особливого смаку та аромату.

Щоб приготувати 4 порції рататуя а-ля італьяно, доведеться витратити 45 хвилин.

Інгредієнти

  • 2 баклажани;
  • 1 цибулина;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 соковитих стиглих помідори;
  • 20 г каперсів;
  • оливкова олія;
  • кілька гілочок свіжого базиліку;
  • сіль, чорний перець — на смак;
  • 1 ст. л. винного оцту.

Покрокова інструкція

  1. На сковороді з розігрітою олією обсмажуємо порізану цибулю, часник, баклажан (його потрібно подрібнити кубиками). Овочі мають вкритися золотавою скоринкою.
  2. Додаємо до страви подрібнені на тертушці томати. Попередньо з них потрібно зняти шкірку.
  3. Тушкуємо овочі 15 хвилин, додаємо винний оцет, сіль, перець, каперси, порізаний свіжий базилік.
  4. Подаємо рататуй, посипавши кедровими горішками.

Ситна страва з м’ясним фаршем

Поєднання овочів із соковитим м’ясом популярне в середземноморській кухні. Наприклад, у Греції готують мусаку, основа якої — баклажани та м’ясний фарш, щедро приправлені соусом бешамель і запечені під сиром. Пропонуємо вам рецепт рататуя, який передбачає використання м’ясного фаршу.

На приготування 4 порцій цієї страви ви витратите 50 хвилин.

Інгредієнти

  • 500 г фаршу з індички або курки;
  • 4 томати;
  • 1 великий баклажан;
  • 2 кабачки;
  • 2 червоні болгарські перці;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 150 г твердого сиру;
  • сушені прованські трави;
  • оливкова олія;
  • сіль, перець — на смак.

Покрокова інструкція

  1. Помите м’ясо порізати, приготувати фарш.
  2. Зробити соус. Його потрібно приготувати так, як описано в першому рецепті.
  3. Кабачки, баклажани та два помідори (вибирайте якомога більш пружні томати!) порізати кільцями товщиною в пів сантиметра.
  4. Сформувати заготовки. На кружальце кабачка покласти кружальце баклажана, потім фарш і кільце помідора. Чергуючи овочі та м’ясо, скласти з них стовпчики.
  5. Ємність для запікання змастити олією. Сформувати в ній із зібраних заготовок рататуй, посолити його, посипати прованськими травами.
  6. Зверху залити страву підготованим соусом, накрити форму фольгою або пергаментом.
  7. Запікати майбутній кулінарний шедевр 25 хвилин у духовці, розігрітій до 180 °C.
  8. Зняти фольгу (пергамент), посипати рататуй тертим сиром, запікати ще 10 хвилин.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.