Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 24 червня, 04:11:40

Топ-5 стародавніх українських напоїв для втамування спраги

02.08.2020   15:43Агенцiя

Солодкі холодні напої, які чудово втамовували спрагу, в українській кухні традиційно готували із фруктів та ягід. Свіжі та сушені, вони надовго зберігали корисні для організму речовини. Та ще популярнішими були мед і квас…

Сьогодні ми пропонуємо вам відставити Кока-Колу та спробувати значно корисніші і не менш смачні напої, рецепти яких дійшли до нас з минулих століть. Готувати їх дуже легко, а всі інгредієнти пропонує нам сама природа: це фрукти, ягоди, мед, солод… Адже наші предки вміли дбати про своє здоров`я. Тож придивімось до їхніх вподобань.

Квас

Квас – відомий напій ще з часів Київської Русі. Одним із найпопулярніших квасів був сирівець – хлібний квас. Готували його здебільшого із житнього борошна або житнього хліба і солоду. У лісостепових районах України, особливо на Поліссі, готували фруктові та ягідні кваси, здебільшого використовуючи плоди диких рослин. Такі кваси мали і відповідні назви – “калиновик”, “ягідник”, “брусничник”. Квас пили як у будень, так і на свято.

Готуємо Квас гуцульський: Кладемо у діжечку яблук – половина солодких і половина кислих. Заливаємо водою і всипаємо меленого перцю на смак. Туди ж горобинові ягоди. Коли все це постоїть до зими – квас готовий.

 

Яблучник

Вино-из-яблок

Цей напій традиційно готували в кінці літа – на початку осені зі щедрого фруктового врожаю. Дещо схожий на квас, яблучник відрзначається чудовим смаком, містячи при цьому лише фруктові цукри – фруктозу. Цікаво, що готується цей напій із груш та яблук.

Готуємо Яблучник: У барило місткістю 54 л насипаємо по 10 кг сушених яблук і груш. Доливаємо переварену холодну воду та ставимо на 3 дні в тепле місце. Потім переносимо у погріб та залишаємо незакупореним, поки не перебродить. Після того забиваємо барило. Через 3 дні розливаємо наш яблучник у пляшки та у кожну кидаємо по 10-15 родзинок. Закупорюємо пляшки корками, осмолюємо і закопуємо в пісок. Через 5 днів яблучник можна пити.

Узвар

фото: veselivka.ua
фото: veselivka.ua

Узвар давно заслужив собі звання українського національного напою. Здавалося б, звичайний компот із сушених фруктів, та його смак не сплутати ні з чим. І ще наші бабусі знали, що сухофрукти – чудове джерело вітамінів. Традиційно узвар подавали до святвечірнього столу, та українцям він полюбився так, що його пити почали у будь-який час.

Готуємо Узвар: Для цього нам необхідні сушені яблука та груші. А щоб аромат був багатшим – можна додати також чорнослив, суниці, чи чорниці. Заливаємо фрукти водою і доводимо до кипіння. Варити потрібно недовго. Солодким узвар традиційно робить мед, хоч його можна замінити цукром. І остання порада: узвар – значно густіший та концентрованіший за компот напій, тому не шкодуйте сухофруктів.

 

Морс із журавлини

USDA_Cranberry_Apple___Juice_Drink_4348957

Дуже давній традиційний напій. Кажуть, його використовували у нас ще в Середньовіччі для приготування «льодів», тобто стародавнього фруктового морозива, рецепт якого був поширений у всіх регіонах України.

Готуємо Морс: 2 склянки ягід добряче переминаємо дерев`яною ложкою, поки не вичавимо весь сік із журавлини. Його відкладаємо окремо, а те, що залишилось від ягід, заливаємо водою і кип`ятимо у каструлі не більше 5 хвилин. Можна додати трохи цукру. Коли суміш вистигне – доливаємо вичавлений сік. Смачний і корисний журавлиний узвар готовий.

Калинник

kalina_20140922_1580215292

Найбільшою популярністю цей напій здавна користувався на Поліссі. Він не тільки має неповторний смак, а ще й дуже корисний для профілактики застудних захворювань. Пийте калинник з осені та не хворійте взимку.

 

Готуємо Калинник: Відокремлені та промиті ягоди проціджуємо на друшляку. Тим часом розчиняємо у кип`яченій воді цукор. (Кількість сиропу залежить від того, наскільки солодкі ви любите напої). Залиту сиропом калину настоюємо у банці у прохолодному місці кілька днів.

джерело

Останні новини Чернігівщини

До 15 років позбавлення волі засуджено мешканця Чернігівського району за вчинення зґвалтування своєї доньки 17:46

За публічного обвинувачення прокурорів Козелецької окружної прокуратури судом визнано винним 44-річного мешканця Чернігівського району у вчиненні зґвалтування своєї 12-річної доньки (ч. 4 ст. 152, ч. 6 ст. 152 КК України).

“В ніч на Івана Купала” — разом з Академічним народним хором 16:45

Як завжди, неймовірно барвисту і виразну купальську програму запропонували глядачам артисти Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

Засуджено мешканця м.Чернігова за розбійний напад на військовослужбовця 16:21

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 32-річного місцевого жителя у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу, вчиненому в умовахвоєнного стану особою, яка раніше вчиняла розбій, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України.

Ще три громади області розробляють концепти безбар’єрних маршрутів 15:39

На Чернігівщині триває робота над формуванням комплексної мережі безбар’єрних маршрутів. Крім Олишівської селищної ради, дорожні карти таких проєктів намітили також Гончарівська, Коропська та Парафіївська громади.

Засуджено до 10 років позбавлення волі чоловіка за вбивство односельчанина 14:57

Чернігівською окружною прокуратурою доведено вину 54-річного мешканця одного з сіл Чернігівського району та області за фактом умисного вбивства знайомого своєї дружини (ч.1 ст.115 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини