Смачні рецепти вихідного дня: оладки з цукіні
У розпал літа страви з овочів і фруктів становлять основу нашого раціону. Також у цей період кулінарні шедеври зі свіжих і термічно оброблених дарів природи стають хітами багатьох ресторанних меню. Пропонуємо приготувати нескладні, але дуже смачні овочеві оладки: цукіні — головний «герой» цієї добірки рецептів.
Не тільки смачний і корисний
Чи знаєте ви, чим відрізняється згаданий овоч від більш поширеного і звичного кабачка? Помиляються ті, хто вважають, що лише кольором і формою.
У цукіні більш тонка шкірка, яку для приготування різноманітних страв можна не видаляти. У темно-зеленому плоді менше рідини, ніж у його салатовому «побратимі». Це скорочує кулінарний процес, оскільки, готуючи кабачки, доводиться чекати, поки з них вийде зайва волога.
Дивно, але факт: у цукіні менше калорій, ніж у їхніх «родичів» салатового кольору, а вітаміну С значно більше. Ще один плюс темно-зелених овочів — у них дрібне, практично непомітне, насіння, яке не потрібно видаляти. З кабачками ж (особливо переспілими або пізніми) у цьому плані доводиться повозитися.
Із цукіні можна приготувати безліч смачних і корисних страв. Багато з них підійдуть вегетаріанцям і тим, хто намагається правильно харчуватися.
Сирні оладки з цукіні
Поєднання пікантної вершкової ніжності з овочевою м’якоттю настільки вдале, що не потребує особливих кухарських хитрощів. Тому приготувати чудові оладки з цукіні з сиром зможе навіть кулінар-початківець.
Отже, перед вами базова покрокова інструкція. Такі оладки з цукіні готують швидко і просто. Водночас така страва здатна прикрасити не тільки домашній стіл, але й ресторанне меню. Одна з головних фішок сирних оладок із цукіні — екстравагантна подача.
Інгредієнти
- 300 г цукіні;
- 100 г моцарели або твердого витриманого сиру типу жовтого чедер або пармезану;
- 70 г пшеничного борошна вищого ґатунку (половину можна замінити цільнозерновим або рисовим);
- рослинна олія для смаження;
- 1 велике куряче яйце або 2 дрібних;
- кілька гілочок свіжої м’яти;
- свіжа зелень — петрушка, кріп, базилік, кінза;
- 3 ч. л. червоної ікри;
- жирна сметана;
- сіль, чорний перець — за смаком.
Кількість порцій — 3.
Час приготування — 30 хвилин.
Покрокова інструкція
- Ретельно миємо цукіні, видаляємо ніжку. Натираємо овоч на крупній тертці (у жодному разі не на дрібній — буде каша!), солимо, залишаємо на 10 хвилин.
- Хоча цукіні і менш водянисті, ніж кабачки, все ж видаляємо рідину з подрібненої маси.
- Додаємо в основу оладок яйця, борошно, сіль і перець, ретельно вимішуємо.
- Вводимо в овочеву масу натертий на дрібній тертці сир. Перемішуємо всі інгредієнти.
- Зелень рубаємо ножем, з’єднуємо з тістом.
- На сковороді з товстим дном добре розігріваємо достатню кількість рослинного масла.
- Смажимо оладки, викладаючи сирно-овочеву масу ложкою на сковорідку. Якщо кулінарні вироби з цукіні погано перевертаються і розпадаються, додаємо в тісто трохи борошна.
- Подаємо страву, прикрасивши її гілочками свіжої зелені, червоною ікрою і сметаною.
Лайфхак: професійні кухарі іноді ставлять оладки на 5 хвилин у духовку, розігріту до 180 °C. Так ця страва стає ще ніжнішою.
За вищевикладеним рецептом готують і млинці з цукіні з сиром фета. Останній можна замінити на кисломолочний сир, рікоту. Експериментуючи з різними видами сиру, особливу увагу звертайте на кількість використовуваної солі і консистенцію тіста — воно не має бути занадто рідким.
Млинці з цукіні пісні
Багато господинь не вірять, що цю страву можна приготувати без яєць. Ми готові розвіяти цей стереотип! Адже, погодьтеся, було б несправедливо, якби вегетаріанці не могли потішити себе такою смачною літньою їжею.
Приготування пісних оладок із цукіні передбачає використання горохової муки. Щоб її зробити, подрібніть сушений горох або нут у кавомолці. Згадане борошно можна замінити рисовим, але в такому разі смак страви буде іншим.
Інгредієнти
- 3 середніх молодих цукіні;
- 2 ріпчасті цибулини;
- рослинна олія;
- сіль, перець — за смаком;
- 4 ст. л. (без гірки) горохової муки;
- приблизно150 г пшеничного борошна;
- 2 зубчики часнику;
- сметана, зелень і мелена паприка, щоб зробити соус.
Кількість порцій — 4.
Час приготування — 35 хвилин.
Покрокова інструкція
- Щоб зробити пісні оладки з кабачків (цукіні), передусім миємо, натираємо, солимо основу страви, залишаємо хвилин на 10, щоб з подрібненої маси виділився сік.
- Ретельно віджимаємо зайву рідину.
- Чистимо і нарізаємо півкільцями цибулю. Смажимо її на сковороді до золотистого кольору. Для яскравості смаку в овочеву масу можна ввести дрібку цукру і мускатного горіха.
- Третину цибулі і пропущений через прес часник додаємо до подрібнених цукіні, всипаємо борошно, сіль і перець.
- Залишаємо тісто на 10 хвилин і переходимо до приготування соусу. Подрібнюємо зелень, змішуємо її зі сметаною, паприкою. На бажання в соус можна додати трохи свіжого або гранульованого часнику.
- На сковороді з рослинною олією обсмажуємо оладки до рум’яності, подаємо зі смаженою цибулею і сметанним соусом.
Як приготувати млинці з цукіні з м’ясом
Було б несправедливо залишити без рецепта і тих, хто не уявляє свій раціон без м’яса. Пропонуємо покрокову інструкцію, дотримуючись якої ви приготуєте страву, здатну прикрасити навіть святковий стіл.
Також м’ясні оладки з цукіні можуть стати основою для закусочного торта. Для цього потрібно промазати готові вироби сметаною або майонезом, додати скибочки помідора і свіжу зелень.
Отже, робимо оладки з цукіні з фаршем із курки або індички. М’ясо рекомендуємо купувати в торгових центрах мережі METRO і готувати фарш самостійно за допомогою блендера або м’ясорубки.
Інгредієнти
- 300 г фаршу з курячої грудки, індичого філе або стегенець (оладки вийдуть смачнішими, якщо ви змішаєте різне м’ясо);
- 2 середніх цукіні;
- 100 г твердого сиру з пікантним смаком;
- 2 цибулини;
- 150 мл нежирного молока;
- 200 г пшеничного борошна;
- 1 яйце;
- ½ ч. л. розпушувача;
- сіль, перець — за смаком;
- соняшникова олія для смаження.
Кількість порцій — 5.
Час приготування — 45 хвилин.
Покрокова інструкція
- Щоб зробити пісні оладки з кабачків (цукіні), передусім миємо, натираємо, солимо основу страви, залишаємо хвилин на 10, щоб з подрібненої маси виділився сік.
- Ретельно віджимаємо зайву рідину.
- Чистимо і нарізаємо півкільцями цибулю. Смажимо її на сковороді до золотистого кольору. Для яскравості смаку в овочеву масу можна ввести дрібку цукру і мускатного горіха.
- Третину цибулі і пропущений через прес часник додаємо до подрібнених цукіні, всипаємо борошно, сіль і перець.
- Залишаємо тісто на 10 хвилин і переходимо до приготування соусу. Подрібнюємо зелень, змішуємо її зі сметаною, паприкою. На бажання в соус можна додати трохи свіжого або гранульованого часнику.
- На сковороді з рослинною олією обсмажуємо оладки до рум’яності, подаємо зі смаженою цибулею і сметанним соусом.
Як приготувати млинці з цукіні з м’ясом
Було б несправедливо залишити без рецепта і тих, хто не уявляє свій раціон без м’яса. Пропонуємо покрокову інструкцію, дотримуючись якої ви приготуєте страву, здатну прикрасити навіть святковий стіл.
Також м’ясні оладки з цукіні можуть стати основою для закусочного торта. Для цього потрібно промазати готові вироби сметаною або майонезом, додати скибочки помідора і свіжу зелень.
Отже, робимо оладки з цукіні з фаршем із курки або індички. М’ясо рекомендуємо купувати в торгових центрах мережі METRO і готувати фарш самостійно за допомогою блендера або м’ясорубки.
Інгредієнти
- 300 г фаршу з курячої грудки, індичого філе або стегенець (оладки вийдуть смачнішими, якщо ви змішаєте різне м’ясо);
- 2 середніх цукіні;
- 100 г твердого сиру з пікантним смаком;
- 2 цибулини;
- 150 мл нежирного молока;
- 200 г пшеничного борошна;
- 1 яйце;
- ½ ч. л. розпушувача;
- сіль, перець — за смаком;
- соняшникова олія для смаження.
Кількість порцій — 5.
Час приготування — 45 хвилин.
Покрокова інструкція
- Максимально подрібнюємо цибулю, обсмажуємо з фаршем на сковороді з мінімальною кількістю рослинної олії. Перекладаємо суміш у миску, даємо охолонути.
- Тремо цукіні, одразу ж вливаємо в овочеву масу молоко, додаємо яйце, сіль, перець, перемішуємо.
- З’єднуємо майбутнє тісто з борошном і розпушувачем.
- Додаємо в овочеву основу обсмажений з цибулею фарш і натертий на дрібній тертці сир. Консистенція тіста виходить досить рідкою, так що на бажання можна в нього додати трохи борошна.
- На розпеченій сковороді з олією смажимо круглі оладки.
- Подаємо страву зі сметаною або томатним соусом. Чудовим доповненням до м’ясних оладок із цукіні буде салат із руколи або латуку з помідорами і огірками.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині + 15 «Класів безпеки» 14:27
У рамках Всеукраїнського проєкту в Чернігівському районівпродовж тижня відкрито 15“Класів безпеки”.
В’ячеслав Чаус вступився за сумлінних платників податків: Відчепіться від бізнесу! 14:24
Тема створення додаткових бар’єрів для бізнесу Головним управлінням ДПС в Чернігівській області знайшла своє продовження у сьогоднішньому брифінгу в медіацентрі ОВА.
Завдали шкоду довкіллю на 32 мільйони гривень: правоохоронці скерували до суду провадження про забруднення земель 14:22
Слідчі Головного управління Нацполіції в області завершили досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях щодо забруднення земель у Прилуцькому районі небезпечними відходами нафтовидобувної галузі. Матеріали проваджень з обвинувальними актами передано прокурору для направлення до суду.
Ніжинська поліція розслідує обставини травмування чоловіка на залізничних коліях 14:20
Вчора, близько 21:30, до поліції надійшло повідомлення про те, що у Носівці на залізничному вокзалі потяг травмував людину.

Виконавчий комітет встановив тарифи на опалення і гарячу воду для абонентів КП «ТКЕ». Для населення вони не змінюються 14:18
30 листопада виконавчий комітет Чернігівської міської ради погодив встановлення тарифів на теплову енергію, її транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії, послуги з постачання гарячої води КП «ТКЕ», яке здійснює господарську діяльність на ТЕЦ.