Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 13 травня, 15:59:15

Смачні рецепти вихідного дня: оладки з цукіні

19.07.2020   19:12Агенцiя

У розпал літа страви з овочів і фруктів становлять основу нашого раціону. Також у цей період кулінарні шедеври зі свіжих і термічно оброблених дарів природи стають хітами багатьох ресторанних меню. Пропонуємо приготувати нескладні, але дуже смачні овочеві оладки: цукіні — головний «герой» цієї добірки рецептів.

Не тільки смачний і корисний

Чи знаєте ви, чим відрізняється згаданий овоч від більш поширеного і звичного кабачка? Помиляються ті, хто вважають, що лише кольором і формою.

У цукіні більш тонка шкірка, яку для приготування різноманітних страв можна не видаляти. У темно-зеленому плоді менше рідини, ніж у його салатовому «побратимі». Це скорочує кулінарний процес, оскільки, готуючи кабачки, доводиться чекати, поки з них вийде зайва волога.

Дивно, але факт: у цукіні менше калорій, ніж у їхніх «родичів» салатового кольору, а вітаміну С значно більше. Ще один плюс темно-зелених овочів — у них дрібне, практично непомітне, насіння, яке не потрібно видаляти. З кабачками ж (особливо переспілими або пізніми) у цьому плані доводиться повозитися.

Із цукіні можна приготувати безліч смачних і корисних страв. Багато з них підійдуть вегетаріанцям і тим, хто намагається правильно харчуватися.oladky-z-tsukini-retsept-chudovoyi-litnoyi-stravy

Сирні оладки з цукіні

Поєднання пікантної вершкової ніжності з овочевою м’якоттю настільки вдале, що не потребує особливих кухарських хитрощів. Тому приготувати чудові оладки з цукіні з сиром зможе навіть кулінар-початківець.

Отже, перед вами базова покрокова інструкція. Такі оладки з цукіні готують швидко і просто. Водночас така страва здатна прикрасити не тільки домашній стіл, але й ресторанне меню. Одна з головних фішок сирних оладок із цукіні — екстравагантна подача.

Інгредієнти

  • 300 г цукіні;
  • 100 г моцарели або твердого витриманого сиру типу жовтого чедер або пармезану;
  • 70 г пшеничного борошна вищого ґатунку (половину можна замінити цільнозерновим або рисовим);
  • рослинна олія для смаження;
  • 1 велике куряче яйце або 2 дрібних;
  • кілька гілочок свіжої м’яти;
  • свіжа зелень — петрушка, кріп, базилік, кінза;
  • 3 ч. л. червоної ікри;
  • жирна сметана;
  • сіль, чорний перець — за смаком.

Кількість порцій — 3.

Час приготування — 30 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Ретельно миємо цукіні, видаляємо ніжку. Натираємо овоч на крупній тертці (у жодному разі не на дрібній — буде каша!), солимо, залишаємо на 10 хвилин.
  2. Хоча цукіні і менш водянисті, ніж кабачки, все ж видаляємо рідину з подрібненої маси.
  3. Додаємо в основу оладок яйця, борошно, сіль і перець, ретельно вимішуємо.
  4. Вводимо в овочеву масу натертий на дрібній тертці сир. Перемішуємо всі інгредієнти.oladky-z-tsukini-retsept-chudovoyi-litnoyi-stravy
  1. Зелень рубаємо ножем, з’єднуємо з тістом.
  2. На сковороді з товстим дном добре розігріваємо достатню кількість рослинного масла.
  3. Смажимо оладки, викладаючи сирно-овочеву масу ложкою на сковорідку. Якщо кулінарні вироби з цукіні погано перевертаються і розпадаються, додаємо в тісто трохи борошна.
  4. Подаємо страву, прикрасивши її гілочками свіжої зелені, червоною ікрою і сметаною.

Лайфхак: професійні кухарі іноді ставлять оладки на 5 хвилин у духовку, розігріту до 180 °C. Так ця страва стає ще ніжнішою.

За вищевикладеним рецептом готують і млинці з цукіні з сиром фета. Останній можна замінити на кисломолочний сир, рікоту. Експериментуючи з різними видами сиру, особливу увагу звертайте на кількість використовуваної солі і консистенцію тіста — воно не має бути занадто рідким.

Млинці з цукіні пісні

Багато господинь не вірять, що цю страву можна приготувати без яєць. Ми готові розвіяти цей стереотип! Адже, погодьтеся, було б несправедливо, якби вегетаріанці не могли потішити себе такою смачною літньою їжею.

Приготування пісних оладок із цукіні передбачає використання горохової муки. Щоб її зробити, подрібніть сушений горох або нут у кавомолці. Згадане борошно можна замінити рисовим, але в такому разі смак страви буде іншим.

Інгредієнти

  • 3 середніх молодих цукіні;
  • 2 ріпчасті цибулини;
  • рослинна олія;
  • сіль, перець — за смаком;
  • 4 ст. л. (без гірки) горохової муки;
  • приблизно150 г пшеничного борошна;
  • 2 зубчики часнику;
  • сметана, зелень і мелена паприка, щоб зробити соус.

Кількість порцій — 4.

Час приготування — 35 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Щоб зробити пісні оладки з кабачків (цукіні), передусім миємо, натираємо, солимо основу страви, залишаємо хвилин на 10, щоб з подрібненої маси виділився сік.
  2. Ретельно віджимаємо зайву рідину.
  3. Чистимо і нарізаємо півкільцями цибулю. Смажимо її на сковороді до золотистого кольору. Для яскравості смаку в овочеву масу можна ввести дрібку цукру і мускатного горіха.
  4. Третину цибулі і пропущений через прес часник додаємо до подрібнених цукіні, всипаємо борошно, сіль і перець.
  5. Залишаємо тісто на 10 хвилин і переходимо до приготування соусу. Подрібнюємо зелень, змішуємо її зі сметаною, паприкою. На бажання в соус можна додати трохи свіжого або гранульованого часнику.
  6. На сковороді з рослинною олією обсмажуємо оладки до рум’яності, подаємо зі смаженою цибулею і сметанним соусом.

Як приготувати млинці з цукіні з мясом

Було б несправедливо залишити без рецепта і тих, хто не уявляє свій раціон без м’яса. Пропонуємо покрокову інструкцію, дотримуючись якої ви приготуєте страву, здатну прикрасити навіть святковий стіл.

Також м’ясні оладки з цукіні можуть стати основою для закусочного торта. Для цього потрібно промазати готові вироби сметаною або майонезом, додати скибочки помідора і свіжу зелень.

Отже, робимо оладки з цукіні з фаршем із курки або індички. М’ясо рекомендуємо купувати в торгових центрах мережі METRO і готувати фарш самостійно за допомогою блендера або м’ясорубки.

Інгредієнти

  • 300 г фаршу з курячої грудки, індичого філе або стегенець (оладки вийдуть смачнішими, якщо ви змішаєте різне м’ясо);
  • 2 середніх цукіні;
  • 100 г твердого сиру з пікантним смаком;
  • 2 цибулини;
  • 150 мл нежирного молока;
  • 200 г пшеничного борошна;
  • 1 яйце;
  • ½ ч. л. розпушувача;
  • сіль, перець — за смаком;
  • соняшникова олія для смаження.

Кількість порцій — 5.

 

Час приготування — 45 хвилин.

oladky-z-tsukini-retsept-chudovoyi-litnoyi-stravy

Покрокова інструкція

  1. Щоб зробити пісні оладки з кабачків (цукіні), передусім миємо, натираємо, солимо основу страви, залишаємо хвилин на 10, щоб з подрібненої маси виділився сік.
  2. Ретельно віджимаємо зайву рідину.
  3. Чистимо і нарізаємо півкільцями цибулю. Смажимо її на сковороді до золотистого кольору. Для яскравості смаку в овочеву масу можна ввести дрібку цукру і мускатного горіха.
  4. Третину цибулі і пропущений через прес часник додаємо до подрібнених цукіні, всипаємо борошно, сіль і перець.
  5. Залишаємо тісто на 10 хвилин і переходимо до приготування соусу. Подрібнюємо зелень, змішуємо її зі сметаною, паприкою. На бажання в соус можна додати трохи свіжого або гранульованого часнику.
  6. На сковороді з рослинною олією обсмажуємо оладки до рум’яності, подаємо зі смаженою цибулею і сметанним соусом.

Як приготувати млинці з цукіні з м’ясом

Було б несправедливо залишити без рецепта і тих, хто не уявляє свій раціон без м’яса. Пропонуємо покрокову інструкцію, дотримуючись якої ви приготуєте страву, здатну прикрасити навіть святковий стіл.

Також м’ясні оладки з цукіні можуть стати основою для закусочного торта. Для цього потрібно промазати готові вироби сметаною або майонезом, додати скибочки помідора і свіжу зелень.

Отже, робимо оладки з цукіні з фаршем із курки або індички. М’ясо рекомендуємо купувати в торгових центрах мережі METRO і готувати фарш самостійно за допомогою блендера або м’ясорубки.

Інгредієнти

  • 300 г фаршу з курячої грудки, індичого філе або стегенець (оладки вийдуть смачнішими, якщо ви змішаєте різне м’ясо);
  • 2 середніх цукіні;
  • 100 г твердого сиру з пікантним смаком;
  • 2 цибулини;
  • 150 мл нежирного молока;
  • 200 г пшеничного борошна;
  • 1 яйце;
  • ½ ч. л. розпушувача;
  • сіль, перець — за смаком;
  • соняшникова олія для смаження.

Кількість порцій — 5.

Час приготування — 45 хвилин.

Покрокова інструкція

  1. Максимально подрібнюємо цибулю, обсмажуємо з фаршем на сковороді з мінімальною кількістю рослинної олії. Перекладаємо суміш у миску, даємо охолонути.
  2. Тремо цукіні, одразу ж вливаємо в овочеву масу молоко, додаємо яйце, сіль, перець, перемішуємо.
  3. З’єднуємо майбутнє тісто з борошном і розпушувачем.
  4. Додаємо в овочеву основу обсмажений з цибулею фарш і натертий на дрібній тертці сир. Консистенція тіста виходить досить рідкою, так що на бажання можна в нього додати трохи борошна.
  5. На розпеченій сковороді з олією смажимо круглі оладки.
  6. Подаємо страву зі сметаною або томатним соусом. Чудовим доповненням до м’ясних оладок із цукіні буде салат із руколи або латуку з помідорами і огірками.

Смачного!

джерело

Останні новини Чернігівщини

Про індекси споживчих цін на товари та послуги. ДОВІДКА

Про індекси споживчих цін на товари та послуги. ДОВІДКА 15:15

За розрахунками Держстату, показник рівня інфляції у квітні 2021 р. в області становив 100,9%, в Україні – 100,7%.

Про харчову безпеку у школах і дитсадках йшлося під час вебінару

Про харчову безпеку у школах і дитсадках йшлося під час вебінару 15:00

11 травня відбувся черговий онлайн-семінар за програмою «Система НАССР для навчальних закладів», ініційований громадською організацією «Ресторанна гільдія» за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Торгово-промислової палати, Аграрного союзу України та компанії «Profi club».

До 200 годин  громадських робіт засуджено чоловіка, який побив п’ятирічну дитину

До 200 годин громадських робіт засуджено чоловіка, який побив п’ятирічну дитину 14:41

Ювенальним прокурором Козелецької окружної прокуратури забезпечено підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні про завдання тілесних ушкоджень малолітній дитині (ч. 1 ст. 125 КК України).

Упродовж минулої доби вогнеборці ліквідували 5 пожеж

Упродовж минулої доби вогнеборці ліквідували 5 пожеж 14:29

За минулу добу на Чернігівщині виникло 5 пожеж, 3 з яких в природних екологічних системах, 2 у приватному житловому секторі громадян.

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 552 особи

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 552 особи 10:40

За інформацією Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, станом на 13 травня в області щеплено першою та другою дозою 20692 особи.