Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:13:10

Рецепт лимонаду: робимо корисним смачний літній напій

05.07.2020   16:53Агенцiя

У спеку хочеться освіжитися не простою водою, а смачним напоєм. Водночас газована вода, яка продається в магазинах, — один із тих продуктів, вживати які потрібно в дуже помірних кількостях.

Такі напої містять багато цукру, штучних ароматизаторів. Якщо ви будете пити подібну газовану воду у великих кількостях, то спровокуєте перенасичення організму вуглекислим газом, що може призвести до гастриту. Отже, читаємо, як приготувати лимонад вдома, та робимо смачний напій самостійно. Адже освіжатися потрібно з користю для здоров’я!

Дитя помилки

Схожий на лимонад напій відомий з IX століття. Згідно з легендою, виночерпий Людовика I, імператора з роду Каролінгів, одного разу переплутав бочки з вином і соком, а помилку помітив занадто пізно. Молячись всім святим, бідолаха на свій страх і ризик розбавив сік мінеральною водою та підніс монархові.

Людовику питво сподобалося. У результаті місцева аристократія стала рятуватися від спраги соками, розведеними мінеральними водами.

Незважаючи на назву limonade (лимонізованний), лимон як інгредієнт з’являється в рецепті тільки з XVII ст. У цей час такий напій почали готувати зі свіжого соку згаданого цитрусового або настоянки з нього. Через два століття хіміки синтезували лимонну кислоту. Відтоді напій з її вмістом став популярним у всьому світі.

retsept-lymonadu-robymo-korysnyj-osvizhalnyj-napij

Як приготувати лимонад: класичний рецепт

Одразу зауважимо деякі нюанси, що стосуються всіх рецептів:

  1. Вода. Можна використовувати як звичайну, так і мінеральну (газовану чи ні — обираєте ви). Якщо зупинитеся на мінеральній, то вибирайте рідину без специфічного присмаку.
  2. Час. На приготування лимонаду піде 10–15 хвилин. Потім напій потрібно охолодити хоча б протягом півгодини.
  3. Тара. Лимонад з лимонів не можна поміщати в пластик. Зберігайте його в холодильнику тільки в скляних банках-пляшках. Випити корисну смакоту бажано за кілька днів.

Розібравшись з базовими питаннями, вчимося готувати лимонад класичний — рецепт, нами запропонований, пройшов перевірку часом — улюблений багатьма поколіннями.

retsept-lymonadu-robymo-korysnyj-osvizhalnyj-napijСкладові

Перед тим, як зробити лимонад у домашніх умовах, підготуйте потрібні продукти. Все необхідне ви завжди можете купити в торгових центрах мережі METRO.

Отже, вам знадобляться:

  • цукор — 220–230 г;
  • мінералка — 2 л;
  • звичайна вода — 250 мл;
  • лимони (середні) — 6 шт.

Покрокова інструкція

  1. Цукор заливаємо звичайною водою, ставимо на невеликий вогонь, гріємо, доки кристали повністю не розчиняться. Знімаємо сироп із плити та охолоджуємо.
  2. Миємо цитрусові, витираємо їх рушником, вичавлюємо з лимонів сік.
  3. З’єднуємо сік із сиропом, додаємо мінералку, виливаємо лимонад у скляну тару та ставимо в холодильник. Подаємо охолоджений напій у високих склянках, наповнених льодом, зі шматочками лимона та листочками м’яти.

Домашній лимонад з цитрусових

retsept-lymonadu-robymo-korysnyj-osvizhalnyj-napijПропонуємо приготувати чудовий цитрусовий лимонад із цедрою та шматочками фруктів.

Складові

  • вода — 2–2,5 л;
  • цукор — 1 склянка;
  • цитруси — 1 кг (апельсини, мандарини, лайми, лимони — обирайте, що подобається, в довільних пропорціях).

Покрокова інструкція

  1. Добре миємо шкірку цитрусових. Їх потрібно звільнити від парафіну, яким вкривають плоди. Ретельно миємо фрукти проточною водою, потім складаємо в глибоку миску та на 3 хвилини заливаємо окропом. Обполіскуємо, гарно протираємо цитрусові.
  2. Цедру й білі волокна під нею знімаємо тертушкою. Кип’ятимо всю воду, заливаємо нею стружку. Додаємо цукор, розмішуємо.
  3. Від кожного плода відрізаємо 2–3 кружальця, кидаємо їх до подрібненої цедри. Із залишків фруктів вичавлюємо сік. Виливаємо його в практично готовий напій, охолоджуємо його. Розливаємо корисну смакоту в широкі склянки, поміщаючи у кожну шматочки фруктів.

Освіжальний напій з полуниці

retsept-lymonadu-robymo-korysnyj-osvizhalnyj-napij

Рецепт справжнього лимонаду можна брати за основу, частково замінюючи цитрусові іншими фруктами або ягодами. Спробуйте, наприклад, чудове поєднання лимона з полуницею.

Складові

  • цукор — 150 г;
  • вода — 2,5 л;
  • полуниця — 500 г;
  • лимони (середні) — 6 шт.

Покрокова інструкція

  1. Тертушкою акуратно знімаємо цедру, з лимонів вичавлюємо сік.
  2. Варимо сироп. Цукор заливаємо 300 мл води, доводимо до кипіння. З’єднуємо сироп із соком, цедрою, водою, що залишилася. Відставляємо основу лимонаду, щоб вона настоялася.
  3. Робимо з полуниці пюре. З’єднуємо його з основою напою. Даємо лимонаду настоятися півгодини, проціджуємо, розливаємо по скляних пляшках. Подаємо освіжальну смакоту з льодом і шматочками полуниці.

Суперосвіжальний м’ятно-лимонний міксretsept-lymonadu-robymo-korysnyj-osvizhalnyj-napij

Лимонад з м’ятою — напій, що підбадьорить навіть у найнестерпнішу спеку.

Складові

  • лимонний сік — 1 ст. (для того, щоб його зробити, знадобляться 3 середніх лимони);
  • вода — 3 л;
  • свіжа м’ята — 0,5 ст.;
  • цукор — 350 г.

Покрокова інструкція

  1. Варимо сироп з води та цукру. Об’єм рідини має вдвічі перевищувати об’єм кристалів.
  2. У зручному для охолодження посуді з’єднуємо сироп, сік, решту води, добре розмішуємо, кладемо м’яту. Ставимо лимонад у холодильник, не проціджуючи (!). Розливаємо напій по склянках, прикрашаємо шматочками лимона та свіжою м’ятою.

Корисна смакота з кавунаretsept-lymonadu-robymo-korysnyj-osvizhalnyj-napij

У сезон кавунів обов’язково зробіть лимонад з його м’якоті. Такий напій можна приготувати без сиропу, отже, він вийде стовідсотково корисним.

Складові

  • лимон — 1 маленький або половинка великого;
  • м’якоть кавуна — 300 г;
  • мінералка з газом — 0,5 л;
  • мед — 2 ст. л. (або за смаком).

Покрокова інструкція

  1. М’якоть кавуна (звичайно, без кісточок) перетворюємо на пюре, протираємо через сито.
  2. Додаємо лимон, з’єднуємо його сік із кавуновим пюре, туди ж кладемо мед. Останній можна замінити цукровою пудрою (але не піском, оскільки кристали погано розчиняються в холодній воді). Перемішуємо, охолоджуємо напій.
  3. Перед подаванням з’єднуємо заготовку з холодною газованою водою, розливаємо лимонад по склянках, прикрашаємо м’ятою, часточками лимона.

Експериментуйте, «кастомізуйте» запропоновані рецепти та дивуйте близьких авторськими освіжальними напоями!

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини