Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:08:43

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

07.06.2020   09:18Агенцiя

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення.

календар

календар

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day).

Цілі, що стоять перед міжнародною спільнотою в досягненні процесу сталого розвитку людства, нерозривно пов'язані з питаннями здорового і повноцінного харчування, подолання не тільки проблеми голоду в окремих регіонах Землі, а й досягнення принципів здорового способу життя, в тому числі за допомогою забезпечення безпеки харчових продуктів.

Безпека харчових продуктів повинна забезпечуватися на всьому шляху їх від місця зростання і виробництва до столу людини. Тут повинні враховуватися фактори безпечного використання добрив і засобів боротьби зі шкідниками на стадії вирощування зернових, зернобобових, плодоовочевих і ягідних культур, безпечне виробництво м'ясопродуктів, птиці та риби, способи їх правильного зберігання і транспортування, а також обробки при приготуванні їжі або вживанні в їжу. На будь-якій з цих стадій продукти, що вживаються в їжу або використовуються для її приготування, можуть стати джерелом небезпеки для здоров'я людини при порушенні встановлених правил виробництва, транспортування, зберігання або правильного приготування. Ця небезпека носить переважно мікробіологічний або хімічний характер.

Окремою проблемою безпеки харчових продуктів є культура приготування і процесу вживання харчових продуктів, коли споживач сам порушує природні норми гігієни, правильного харчування і основних базових принципів транспортування, зберігання і підготовки товарів до вживання в їжу.

Всі ці проблеми завдають істотної шкоди здоров'ю людини, в окремих регіонах представляючи для неї серйозну загрозу або мають систематичний характер.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно у світі від харчових інфекцій, а також хвороб харчового походження вмирає близько 3 мільйонів чоловік, а число зареєстрованих захворювань цього походження становить близько 600 мільйонів випадків на рік. В першу чергу це стосується країн, що розвиваються, а також категорії маргінальних груп, мігрантів в державах з розвиненою економікою.

Саме ВООЗ спільно з ФАО стали ініціаторами заснування Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів, бо вони володіють найбільш повною інформацією і статистикою по захворюваннях, що викликаються продуктами харчування, харчовими отруєннями, а також курирують ті сфери життя суспільства, які пов'язані з виробництвом харчових продуктів і наданням медичних послуг.

Засновуючи цей Всесвітній день, ООН ставила своїм завданням залучення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів. Заклик звернений як до владних структур, так і до виробників харчової продукції та працівників сфери їх збуту (фермерів, працівників сільського господарства, харчової промисловості та працівників торгівлі).

Серед запропонованих заходів щодо подолання проблем, що викликаються порушенням безпеки харчових продуктів, називаються такі заходи, як посилення контролю з боку державних структур за процесами вирощування, збору, виробництва, транспортування, зберігання та продажу харчових продуктів, вдосконалення профілактики, діагностики та лікування харчових захворювань і підвищення якості інформації та освіти з питань здоров'я і харчування.

Заклопотаність проблемою підштовхнула ФАО і ВООЗ спільно з Комісією Африканського Союзу до проведення у 2019 році Першої Міжнародної конференції з безпеки харчових продуктів, яка відбулася в лютому 2019 року в Аддіс-Абебі.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини