Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:21:49

2 червня - День здорового харчування, відмови від надмірностей у їжі

02.06.2020   07:29Агенцiя

«Ми Не створені для їжі, а їжа створена для нас» - цей вислів можна без сумнівів назвати девізом борців з зайвими калоріями. Одні представники цієї категорії громадян дотримуються такого переконання зважаючи на прагнення до ідеальних форм, інші - з бажання якомога довше залишатися здоровими.

календар

календар

Історія свята «День здорового харчування»

У тому, що наша країна отримала таким своєрідним, а головне - актуальним, торжеством, допоміг Інтернет. Два роки тому учасники групи, покликаної об'єднати любителів дієт, вирішили завдати удару у відповідь американським обжорам, а точніше, їх «Національному дню, коли можна їсти те, що хочеться» - організували проведення акції в підтримку правильного харчування і протесту проти переїдання.

Дана ініціатива була схвалена іншими віртуальними спільнотами, трохи пізніше отримала статус свята, головною метою якого стало акцентування уваги на проблемі надмірної ваги російських громадян і просто нездорового способу життя. Останній і справді залишає бажати кращого: мінімум рухів, максимум ситної їжі і роботи за комп'ютером. Як наслідок, розвивається гіподинамія, в більшості випадків сколіоз (викривлення хребта), відбуваються серйозні порушення у функціонуванні нервової системи. Людині важко справлятися з напруженими умовами праці, зі стресами, і він, сам того не помічаючи, день за днем збільшує порцію споживаних продуктів. Результат - невтішний діагноз «ожиріння» плюс безліч хронічних захворювань.

День здорового харчування, відмови від надмірностей у їжі - це спроба повалити укорінений в сучасному суспільстві культ безвідповідального ставлення людини до себе. У нинішньому році захід буде проводитися, як правило, під егідою пропаганди турботи про власне здоров'я і скорочення кількості шкідливих продуктів у щоденному меню кожного росіянина.

Небезпечні наслідки переїдання

Напевно серед закоренілих ненажер знайдуться ті, хто щиро не розуміє, чому, крім непривабливою зовнішності, загрожує регулярний надлишок їжі на тарілці. А наслідків чимало, і всі вони аж ніяк не поліпшать настрій і самопочуття людей, які не знають міри у вживанні продуктів харчування.

Переїдання створює несприятливі умови для роботи практично віх систем внутрішніх органів. Спочатку страждає серце: його м'язові тканини товщають, обростають «жирової подушкою», двигун людського життя змушений робити удари частіше звичайного. Те ж відбувається і з скороченням судин. В результаті любитель смакоти набуває такі важкі захворювання, як гіпертонія, стенокардія та ін.

Наступного своєму господареві-ненажері у формі цукрового діабету посилає сигнали SOS печінку. Шлунково-кишковий тракт теж не залишається осторонь: постійне переїдання «виливається» в хронічний панкреатит, холецистит, гастрит з пониженою кислотністю, проблеми з кишечником. Підвищується рівень холестерину в крові, порушуються функції ендокринної системи, у прекрасних дам відбуваються серйозні збої менструального циклу, у громадян незалежно від статі спостерігається надмірне навантаження на суглоби, що призводить до їх швидкого зношування, а отже - розвитку артрозу.

Перераховувати всі негативні відповіді людського організму на нерозсудливість його власника можна довго і нудно, однак позбутися такого «букета» найчастіше можна, лише скоротивши в 2 рази свій щоденний раціон харчування. Правда, ніхто не обіцяє, що всі проблеми відразу вирішаться: це залежить від занедбаності процесу ожиріння.

Деякі дієтологи стверджують, що можна схуднути, не скорочуючи звичне кількість вживаних продуктів харчування. Фахівці рекомендують бажають позбутися зайвої ваги виключити зі свого раціону найбільш шкідливі страви. В першу чергу, це, звичайно ж, фаст-фуд: всілякі хот-доги, гамбургери, чізбургери, що з'їдаються мимохідь, замість повноцінного гарячого обіду. Магазинні майонез, кетчуп - суцільні консерванти і холестерин. Чіпси взагалі в більшості своїй не містять нічого не тільки корисного, але навіть натурального. На надлишок цукру, солі, копченостей, смаженого, вершкового масла слід також накласти табу, якщо хочете бути стрункою та здоровою. А смачний білий хліб і борошняні вироби замініть хлібцями - отримаєте колосальний заряд енергії завдяки вітамінам групи В, так і серце перестане вас підводити. При цьому - ніяких вуглеводів.

Принципи здорового харчування

Не їсти після шостої вечора, вживати менше або зовсім виключити з меню калорійні продукти - цього мало для того, щоб відчувати себе чудово і мати відмінну фігуру. Існують і інші, не менш важливі основи правильного харчування.

На чолі кута знаходиться дотримання режиму, тобто людина має їсти в один і той же час кожен день. До моменту прийому їжі почне врабатываться в потрібній кількості шлунковий сік, що дозволить корисним речовинам краще і швидше засвоюватися, виконувати необхідні функції.

Другий принцип правильного підходу до трапези звучить наступним чином: їсти частіше, але потроху. Бажано, щоб проміжки між прийомами їжі не перевищували 2-3 годин. За цей час надійшли в шлунок компоненти встигнуть пройти переробку і організм буде готовий до нової порції живильної суміші. Калорії повністю витратяться в процесі фізичної, розумової діяльності, і просто не встигнуть за такий короткий термін відкластися у вигляді жирових клітин на найпримітніших ділянках тіла (животі, стегнах, наприклад).

Третє правило здорового харчування полягає в тому, що раціон будь-якої людини обов'язково повинен бути збалансований за основними елементами: білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів, а також задовольняти потреби суб'єкта в речовинах залежно від характеру його діяльності та кількості енергії, що витрачається. Всупереч поширеній думці про абсолютному шкоду жирів і вуглеводів дані компоненти виконують певні функції в клітинах людського тіла, тобто в дозах, що не виходять за рамки розумного, дуже навіть корисні. Наприклад, без ліпідів порушується вироблення деяких гормонів, а повна відмова від углеводсодержащих продуктів може привести до різкого зниження рівня глюкози в крові, гальмування мозкової активності.

Якими продуктами харчування слід частіше балувати себе, щоб проблема зайвої ваги ніколи вас не торкнулася? Це овочі (печена картопля, салат, брокколі), злаки (гречка, рис, овес), рослинні олії (оливкова). З ягід дуже корисна полуниця, багата на антиоксидантами, з фруктів - грейпфрут, ананас.

День здорового харчування, відмови від надмірностей у їжі - це прекрасний привід потренуватися перед тим, як сісти на тривалу дієту або хоча б перевірити власну силу волі. Зрештою, в житті є безліч речей, які заслуговують не меншої уваги, ніж отримання задоволення від смачної їжі.

Пономаренко Надія

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини