Смачні рецепти вихідного дня: три рецепти смачної солянки
Дослідники досі не дійшли єдиної думки щодо назви цієї страви. Одні вважають, що «солянка» походить від слова «село». Аргумент прихильників даної версії — спочатку таку юшку готували в селах. Інші стверджують, що найменування густого солоного супу походить від слова «сіль». Суперечки вчених стосуються також інгредієнтів, необхідних для приготування солянки, черговості подачі та, власне, періоду виникнення страви.
Що потрібно для приготування солянки
Готують цей суп на дуже крутому м’ясному, рибному, а іноді й грибному бульйоні. Далі додають такі інгредієнти солянки — сирі овочі, соління, розсоли, прянощі та приправи. У результаті виходить кислий, гостропряний суп.
Раніше подібну юшку використовували як гарячу закуску під горілку, а також подавали на ранок після тривалого святкового застілля, яке супроводжувалося споживанням великої кількості міцних напоїв. До речі, в категорію «супи» солянка перейшла тільки в середині 19 століття. Спочатку її подавали як другу страву.
Класичний рецепт солянки знайти складно. Тому ми пропонуємо вашій увазі три варіанти покрокових інструкцій. Завдяки їм ви зможете приготувати традиційну домашню юшку, дієтичну страву та ресторанний варіант цього супу.
Збірна солянка по-домашньому
Збірним блюдо називають, тому що його рідку та густу частини готують окремо й з’єднують тільки на завершальному етапі. Увесь процес триває приблизно 2 години.
Інгредієнти солянки: м’якоть яловичини — 300 г; копчену ковбасу — 50 г; свинячу копчену грудинку — 80 г; молочні сосиски — 3 шт.; моркву та картоплю — по одному великому коренеплоду; цибуля — одну маленьку цибулину й одну велику; солоні огірки середнього розміру — 3 шт.; томатну пасту — 15 г; свіжу зелень (кріп, зелену цибулю) — за смаком; маслини (без кісточок) — 50 г; олію — 20–30 мл; цукор — 1 ч. л.

Покрокова інструкція
Яловичину помити, покласти в киплячу воду. Зняти піну, додати маленьку очищену цибулину. Посолити. Приблизно через 40 хвилин вийняти та викинути цибулину, потім дістати м’ясо. У бульйон кинути подрібнену соломкою моркву та порізану кубиками картоплю. Варити мінімум півгодини. До речі, картоплі серед класичних інгредієнтів солянки немає, але ми так звикли до цього овоча, що практично не уявляємо без нього першу страву.
Сосиски та копченості порізати соломкою. Підсмажити на помірному вогні. Почистити й порізати дрібними кубиками велику цибулину, викласти на сковорідку. Порізати соломкою остиглу яловичину. Додати у сковорідку, смажити 3 хвилини.
Дрібно порізати (або потерти) огірки. Кинути в піджарку. Додати томатну пасту, цукор. Смажити, помішуючи, 5 хвилин. Потім влити ополоник бульйону та потушкувати суміш під кришкою 10 хвилин.
Увесь вміст сковороди викласти в страву, варити десь 20 хвилин. Перед тим, як вимкнути вогонь, додати маслини, подрібнену зелень. У кожну тарілку можна покласти скибочку лимона, сметану.
Чудо-супи — солянка дієтична
Як приготувати солянку, щоб потім не перейматися через споживання зайвих калорій? Все просто: потрібно лишень зробити бульйон менш наваристим. Для цього використовуйте дієтичне м’ясо (даний рецепт передбачає куряче філе, але можна взяти й кролятину). У підсумку за 1,5 години ви отримаєте чудову страву, калорійність 100 г якої становить усього 50 ккал.
Інгредієнти
Дієтична солянка, рецепт приготування якої знайдете нижче, передбачає наявність таких продуктів: курячого філе — 250–300 г; оливок — 80 г; солоних огірків — 3 шт.; помідорів — 500 г; цибулі — 3 шт.; лимона — половинка; петрушки, кропу, солі, перцю — за смаком; рослинної олії (краще оливкової) — для смаження.

Покрокова інструкція з приготування дієтичної солянки
У 2 л солоної води 10 хвилин проварити філе. Вийняти з бульйону м’ясо.
Цибулю порізати кубиками, покласти на сковорідку. Трохи притушкувати. Додати подрібнену шматочками курку, підсмажити до рум’яності.
Тонкою соломкою накришити огірки, додати у сковорідку. Хвилин 5 потушкувати й приправити протертими помідорами.
Увесь вміст сковорідки викласти в киплячий бульйон, проварити на повільному вогні 20 хвилин. Додати оливки, посічену зелень, перець. Довести до кипіння й одразу вимкнути. У кожну тарілку із супом покласти скибочку лимона. Також страву можна приправити сметаною.
Солянка з риби
Інгредієнти
Для того, щоб зробити 6 порцій такої делікатесної рибної солянки, вам будуть потрібні: філе скумбрії — 200 г; філе лосося — 200 г; копчена горбуша — 200 г; рибний каркас — 1 шт.; цибуля — 2 шт.; солоні огірки — 2 шт.; томатна паста — 2 ст. л.; огірковий розсіл — 200 мл; сметана — 1 ст. л.; оливки — 6 шт.; петрушка, сіль, перець — за смаком; лимон — 6 часточок; соняшникова олія — 30 мл.
Покрокова інструкція як приготувати солянку з риби
Підготувати основу рибного бульйону — закип’ятити 2 л води, покласти туди помитий каркас (хребет і голову), проварити 25–30 хвилин, вимкнути. Витягти й викинути кістки.
Розігріти на сковороді олію, висипати туди порізану тонкими півкільцями цибулю. Смажити до рум’яності й додати подрібнені брусочками огірки. Тушкувати ще приблизно 7 хвилин, після чого додати томатну пасту. Огірковий розсіл умовно розділити на три порції. Першу влити на сковорідку одразу. Тушкувати суміш 2 хвилини. Потім додати другу частину розсолу. Через 5 хвилин — третю. У цілому томат і розсіл мають покипіти не менше 10 хвилин.
Сиру й копчену рибу порізати великими кубиками. Вкинути у киплячий бульйон, варити 15 хвилин. Після цього шумівкою витягти шматочки риби.
Фінальний етап: у 6 горщиків для запікання викласти піджарку зі сковороди, рибу (в кожну ємність мають потрапити всі види), залити бульйоном із каструлі. Розігріти духовку до 180°С, поставити в неї поміщену в горщики солянку та довести страву до кипіння. Гарячий суп посипати подрібненою зеленню, прикрасити лимоном, оливками, додати сметану та негайно розпочати бенкет!
Останні новини Чернігівщини
Чоловіка, який вчинив розбій і заволодів 500 тис. грн, засуджено до 11 років 6 місяців позбавлення волі – задоволено апеляційну скаргу прокурора 17:49
За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури Київський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора на вирок Деснянського районного суду міста Чернігова, яким 34-річного жителя Київщини визнано винним у розбої, вчиненому за попередньою змовою групою осіб у особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 187 КК України).
Чернігівщина на екваторі І етапу олімпіадних змагань 17:12
Упродовж 25 – 26 жовтня 2025 року на Чернігівщині відбувся І етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із хімії, німецької мови та географії, що стали екватором в графіку проведення олімпіад.
Рівень захворюваності на ГРВІ залишається нижчим за епідемічний поріг на 56,0%. 16:31
Рівень захворюваності на ГРВІ залишається нижчим за епідемічний поріг на 56,0%.
Ворогом здійснено чергову атаку на енергосистему області. 16:09
Вчора ворог здійснив чергову атаку на енергосистему Чернігівської області.
Водій з ознаками спʼяніння намагався втекти від патрульних 15:33
Сьогодні, близько 2-ї години, патрулюючи автодорогою М-01 (Київ — Чернігів — Нові Яриловичі), поблизу села Трисвятська Слобода, інспектори помітили автомобіль Chevrolet Lacetti, який рухався без державного номерного знаку.