Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 19 липня, 02:48:50

Смачні рецепти вихідного дня: три рецепти смачної солянки

10.05.2020   10:28Агенцiя

Дослідники досі не дійшли єдиної думки щодо назви цієї страви. Одні вважають, що «солянка» походить від слова «село». Аргумент прихильників даної версії — спочатку таку юшку готували в селах. Інші стверджують, що найменування густого солоного супу походить від слова «сіль». Суперечки вчених стосуються також інгредієнтів, необхідних для приготування солянки, черговості подачі та, власне, періоду виникнення страви.

Що потрібно для приготування солянки

Готують цей суп на дуже крутому м’ясному, рибному, а іноді й грибному бульйоні. Далі додають такі інгредієнти солянки — сирі овочі, соління, розсоли, прянощі та приправи. У результаті виходить кислий, гостропряний суп.

Раніше подібну юшку використовували як гарячу закуску під горілку, а також подавали на ранок після тривалого святкового застілля, яке супроводжувалося споживанням великої кількості міцних напоїв. До речі, в категорію «супи» солянка перейшла тільки в середині 19 століття. Спочатку її подавали як другу страву.

Класичний рецепт солянки знайти складно. Тому ми пропонуємо вашій увазі три варіанти покрокових інструкцій. Завдяки їм ви зможете приготувати традиційну домашню юшку, дієтичну страву та ресторанний варіант цього супу.

Збірна солянка по-домашньому

Збірним блюдо називають, тому що його рідку та густу частини готують окремо й з’єднують тільки на завершальному етапі. Увесь процес триває приблизно 2 години.

Інгредієнти солянки: м’якоть яловичини — 300 г; копчену ковбасу — 50 г; свинячу копчену грудинку — 80 г; молочні сосиски — 3 шт.; моркву та картоплю — по одному великому коренеплоду; цибуля — одну маленьку цибулину й одну велику; солоні огірки середнього розміру — 3 шт.; томатну пасту — 15 г; свіжу зелень (кріп, зелену цибулю) — за смаком; маслини (без кісточок) — 50 г; олію — 20–30 мл; цукор — 1 ч. л.



Покрокова інструкція

    Яловичину помити, покласти в киплячу воду. Зняти піну, додати маленьку очищену цибулину. Посолити. Приблизно через 40 хвилин вийняти та викинути цибулину, потім дістати м’ясо. У бульйон кинути подрібнену соломкою моркву та порізану кубиками картоплю. Варити мінімум півгодини. До речі, картоплі серед класичних інгредієнтів солянки немає, але ми так звикли до цього овоча, що практично не уявляємо без нього першу страву.
    Сосиски та копченості порізати соломкою. Підсмажити на помірному вогні. Почистити й порізати дрібними кубиками велику цибулину, викласти на сковорідку. Порізати соломкою остиглу яловичину. Додати у сковорідку, смажити 3 хвилини.
    Дрібно порізати (або потерти) огірки. Кинути в піджарку. Додати томатну пасту, цукор. Смажити, помішуючи, 5 хвилин. Потім влити ополоник бульйону та потушкувати суміш під кришкою 10 хвилин.
    Увесь вміст сковороди викласти в страву, варити десь 20 хвилин. Перед тим, як вимкнути вогонь, додати маслини, подрібнену зелень. У кожну тарілку можна покласти скибочку лимона, сметану.

Чудо-супи — солянка дієтична

Як приготувати солянку, щоб потім не перейматися через споживання зайвих калорій? Все просто: потрібно лишень зробити бульйон менш наваристим. Для цього використовуйте дієтичне м’ясо (даний рецепт передбачає куряче філе, але можна взяти й кролятину). У підсумку за 1,5 години ви отримаєте чудову страву, калорійність 100 г якої становить усього 50 ккал.



Інгредієнти

Дієтична солянка, рецепт приготування якої знайдете нижче, передбачає наявність таких продуктів: курячого філе — 250–300 г; оливок — 80 г; солоних огірків — 3 шт.; помідорів — 500 г; цибулі — 3 шт.; лимона — половинка; петрушки, кропу, солі, перцю — за смаком; рослинної олії (краще оливкової) — для смаження.

Покрокова інструкція з приготування дієтичної солянки

    У 2 л солоної води 10 хвилин проварити філе. Вийняти з бульйону м’ясо.
    Цибулю порізати кубиками, покласти на сковорідку. Трохи притушкувати. Додати подрібнену шматочками курку, підсмажити до рум’яності.
    Тонкою соломкою накришити огірки, додати у сковорідку. Хвилин 5 потушкувати й приправити протертими помідорами.
    Увесь вміст сковорідки викласти в киплячий бульйон, проварити на повільному вогні 20 хвилин. Додати оливки, посічену зелень, перець. Довести до кипіння й одразу вимкнути. У кожну тарілку із супом покласти скибочку лимона. Також страву можна приправити сметаною.

Солянка з риби

Інгредієнти

Для того, щоб зробити 6 порцій такої делікатесної рибної солянки, вам будуть потрібні: філе скумбрії — 200 г; філе лосося — 200 г; копчена горбуша — 200 г; рибний каркас — 1 шт.; цибуля — 2 шт.; солоні огірки — 2 шт.; томатна паста — 2 ст. л.; огірковий розсіл — 200 мл; сметана — 1 ст. л.; оливки — 6 шт.; петрушка, сіль, перець — за смаком; лимон — 6 часточок; соняшникова олія — ​​30 мл.

Покрокова інструкція як приготувати солянку з риби

    Підготувати основу рибного бульйону — закип’ятити 2 л води, покласти туди помитий каркас (хребет і голову), проварити 25–30 хвилин, вимкнути. Витягти й викинути кістки.
    Розігріти на сковороді олію, висипати туди порізану тонкими півкільцями цибулю. Смажити до рум’яності й додати подрібнені брусочками огірки. Тушкувати ще приблизно 7 хвилин, після чого додати томатну пасту. Огірковий розсіл умовно розділити на три порції. Першу влити на сковорідку одразу. Тушкувати суміш 2 хвилини. Потім додати другу частину розсолу. Через 5 хвилин — третю. У цілому томат і розсіл мають покипіти не менше 10 хвилин.
    Сиру й копчену рибу порізати великими кубиками. Вкинути у киплячий бульйон, варити 15 хвилин. Після цього шумівкою витягти шматочки риби.
    Фінальний етап: у 6 горщиків для запікання викласти піджарку зі сковороди, рибу (в кожну ємність мають потрапити всі види), залити бульйоном із каструлі. Розігріти духовку до 180°С, поставити в неї поміщену в горщики солянку та довести страву до кипіння. Гарячий суп посипати подрібненою зеленню, прикрасити лимоном, оливками, додати сметану та негайно розпочати бенкет!

джерело

Останні новини Чернігівщини

На Ніжинщині поліцейські затримали жінку, яка підозрюється у вбивстві своєї матері 17:17

Оперативники кримінальної поліції відділення №3 (м. Борзна) Ніжинського райуправління поліції затримали 56-річну мешканку Борзни, яка завдала своїй матері смертельних тілесних ушкоджень. Жінку помістили до ізолятора тимчасового тримання.

У Чернігові дитина випала з вікна: поліція розслідує обставини травмування хлопчика 16:37

Співробітники Чернігівського районного управління поліції розслідують обставини, за яких хлопчик 2022 року народження випав з вікна другого поверху. Наразі дитину госпіталізовано до лікарні.

«Пліч-о-пліч: згуртовані громади»: Новгород-Сіверська громада отримала від партнерів зі Львівщини пожежний автомобіль 16:16

Днями в межах проєкту «Пліч-о-пліч: згуртовані громади» Новгород-Сіверську ТГ відвідала делегація Мурованської територіальної громади Львівської області на чолі із сільським головою Богданом Свистуном.

Поліція розслідує обставини ДТП в Корюківському районі, в якій травмувалися двоє неповнолітніх пасажирів 15:42

Поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом ДТП на автодорозі Холми-Жукля Корюківського району, внаслідок якої постраждали двоє неповнолітніх.

«Просвіт пам’яті»: медики Михайло-Коцюбинської громади вшанували загиблого колегу 15:11

Молодший сержант Олексій Шестаков народився 9 березня 1976 року у Донецьку. Там же у 1992 році закінчив школу. Після навчання у Донецькому державному медичному університеті молодий стоматолог у 1998 році приїхав до Чернігова проходити інтернатуру за розподілом в Чернігівській міській лікарні.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини