Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 22 вересня, 10:25:42

Смачні рецепти вихідного дня: 4 страви з квасолею

15.03.2020   15:39Агенцiя

Квасоля - це корисний і поживний продукт. Квасоля дуже багата на мікро- і макроелементи, такі як фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій і магній. А за кількістю міді і цинку, які вважають елементами жіночої краси, квасоля перевершує більшість овочів. Головне, правильно її приготувати.

Квасоля в сметані

Інгредієнти: 2 скл. квасолі, 1 скл. сметани, сіль, перець, лавровий листок, інші приправи за смаком, 1 цибулина

Приготування


Сам рецепт приготування квасолі є простий, зусиль іде небагато, а от часу… як і кожен рецепт із квасолі, трохи забирає. Тож, квасолю ми наперед замочуємо у холодній воді, можна на ніч, а краще на добу. Тоді ставимо її на невеликий вогонь і варимо, доки стане м’яка… у мене вона варилася дві години. Коли буде майже доварена, посоліть.

Після цього беремо глибоку пательню, наливаємо туди трохи олії і легко обсмажуємо подрібнену цибулинку (або пів цибулинки, за смаком). Одразу вкидаємо туди відварену квасолю, можна разом із рідиною, в якій вона варилася (якщо її не надто багато). Додаємо прямо туди сметану і приправи: перець, сіль, ще щось :). Тушимо цю смакоту хвилин 15, якщо потрібно, доливаємо рідини. Після цього знімаємо з плити, подаємо у гарячому вигляді. Можна як гарнір, або як окрему страву, вона є досить ситна.

Лимонно-квасолевий пісний суп


Інгредієнти: 400 г квасолі, 3 цибулини, 3 моркви, 0,5 качана капусти, 5 стебла селери, 1 стебло цибулі-порею, півлимона, 1 склянка рослинної олії, 3 гілочки м'яти, чорний мелений перець (за смаком), 2 л води, сіль за смаком

Приготування:


Квасолю перебери, видали погані зерна, помий і залий водою на 6-8 годин. Ретельно промий квасолю, залий свіжою водою і вари 15-20 хвилин. Коли квасоля стане м'якою, злий з неї воду.
Помий і почисти овочі. Цибулю дрібно поріж. Цибулю-порей, селеру та моркву поріж шматочками.
Капусту нашаткуй. Відвари цибулю, селеру і моркву 15-20 хвилин.
Потім додай капусту, цибулю-порей і відварену квасолю і вари, помішуючи, ще 5-7 хвилин.
Наприкінці варіння поклади м'яту, посолити, поперчити і додай олію. При бажанні квасолевий суп можна варити без олії.
Перед подачею окремо в кожну тарілку поклади тонку часточку лимона.

Зрази з квасолею

Інгредієнти: картопля - 1 кг, олія для смаження, сіль - за бажанням. Для начинки: квасоля - 1 ск

лянка відвареної, цибуля ріпчаста - 1 шт., олія - ​​2 ст. ложки, часник - 2 зубки, сіль, перець чорний мелений
Для заправки: цибуля ріпчаста - 2 головки, зелень петрушки і кропу - 2 ст. ложки порізаної

Приготування:


Заздалегідь замочити і відварити квасолю. Цибулю порізати четвертькільцями і обсмажити на рослинному маслі. Часник продавити через часникодавку.
Змішати смажену цибулю разом з маслом, в якому вона смажилася, з квасолею, часником, сіллю і перцем.
Помолоти за допомогою блендера.
Очистити і натерти картоплю як на деруни.
Відкинути на друшляк і дати стекти рідині.
При бажанні можна картопляну масу трохи посолити. Солі достатньо в начинці і заправці.
Набирати рукою картопляну масу і на долоні робити з неї коржик. На неї викласти 1 ст. ложку приготованого квасоляного паштету. Закріпити краї і надати форму зразів.
Обсмажити зрази на розігрітій олії з усіх боків на помірному вогні. Викласти на тарілку.
Для заправки на олії, обсмажити цибулю, порізану половинками кілець. Посолити, посипати чорним меленим перцем і змішати з порізаною зеленню.
Викласти заправку на зрази.

Спаржева квасоля з м'ясом під винним соусом

Інгредієнти:
0,5 кг курячого м'яса (філе), 400 г спаржевої квасолі, 2 моркви, 2 цибулини, 2 помідори, 1 болгарський перець, 3 зубки часнику, 1 ст. ложка томатної пасти, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ст. ложка вина Херес, 1 ст. ложка крохмалю, 1 ч. ложка цукру, 3-4 ст. ложки олії, перець, сіль за смаком.

Спосіб приготування:


Помий, почисти і крупно наріж овочі. Зі спаржевої квасолі зріж кінчики і опусти її в киплячу воду на 2-3 хвилини.

Поріж м'ясо, трохи обсмаж у олії на гарячій сковороді і відклади на тарілку. У цій же олії обсмаж овочі протягом 5 хвилин: цибулю, моркву, болгарський перець.

Приготуй соус. Змішай соєвий соус, томатну пасту, подрібнений часник, вино, крохмаль, цукор, сіль, перець і півсклянки води.

У сотейник виклади м'ясо, помідори, спаржеву квасолю і обсмажені овочі. Залий соусом і тушкуй 15-20 хвилин.

Як варити квасолю правильно?

Варений продукт підходить в якості гарніру до рибних і м'ясних страв. Але він може стати і окремою стравою, поєднуючись з овочами в свіжому, вареному або тушкованому вигляді. Сира квасоля в їжу не годиться, тому що вона містить отруйні речовини, які руйнуються при термічній обробці.

Перед варінням обов'язково замочуються всі бобові культури. Це дозволить їм швидше приготуватися, а потім не викликати здуття живота. Тримати у воді квасолю варто шість-десять годин, тому ідеально замочувати її на ніч. Але довше не тримай, особливо в теплу пору, оскільки продукт може зіпсуватися. Добре також міняти рідину кожні три-чотири години, а самі боби мають бути закритими водою повністю. Перед варінням рідину заміни на свіжу.

У випадку, коли ти не замочила квасолю заздалегідь, не відмовляйся від улюбленої страви і не впадай у відчай. Можна зробити так: постав каструлю з бобами і водою на вогонь, доведи до кипіння і провари три хвилинки. Зніми з плити і залиш на годину: за цей час продукт розпариться і стане м'яким.

Скільки і як варити квасолю

Тут багато чого залежить від виду та розміру самої квасолі і підготовки. Якщо ти не замочувала боби у воді заздалегідь, то тривалість варіння становить від двох до чотирьох годин. Дрібні зернятка приготуються набагато швидше, ніж великі, білі - швидше, ніж червоні. Якщо білі сорти можна взагалі не замочувати, то червоні боби необхідно обов'язково мочити у воді.

Вари продукт на повільному вогні, постійно стеж за рівнем рідини. При необхідності доливай воду, тільки не холодну, а окріп.

Як дізнатися, чи зварилися боби? На заході у найкращих ресторанах застосовують так звану систему трьох. Вона передбачає наступне: з каструлі дістають три фасолини і пробують на смак. Якщо м'які всі - продукт готовий, якщо одна з них тверда, то необхідно варити ще.

Деякі секрети

  • Якщо після закипання квасолі злити воду і налити холодної, то вона буде смачніше.
  • Не мішай продукт під час варіння.
  • Якщо під час варіння постійно доливати холодну воду, то боби приготуються швидше.
  • Не додавай сіль під час приготування квасолі, соли страву по закінченні варіння.
  • Готуй бобові тільки у відкритому посуді, без кришки.

 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині викрито схему підробки документів для виїзду військовозобов’язаних за кордон - підозрюють двох осіб

На Чернігівщині викрито схему підробки документів для виїзду військовозобов’язаних за кордон - підозрюють двох осіб 11:31

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру двом мешканцям Прилуцького району за фактом організації, керівництва незаконним переправленням осіб через державний кордон України, вчиненому щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України).

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:22

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 3 дорожньо-транспортні пригоди та 2 пожежі. Внаслідок цих подій 3 особи постраждали.

Команда Чернігівської області виборола ТРЕТЄ місце на Командному чемпіонаті України з легкої атлетики 12:05

Збірна команда Чернігівської області виборола ТРЕТЄ місце на Командному чемпіонаті України з легкої атлетики серед ДЮСШ та СДЮШОР серед юнаків та дівчат 2008-2009 рр.н., який відбувся у період з 15 до 17 вересня 2023 року у м. Івано-Франківськ.

  На Чернігівщині триває відновлення медзакладу, пошкодженого російськими окупантами

На Чернігівщині триває відновлення медзакладу, пошкодженого російськими окупантами 11:45

На Чернігівщині триває відновлення Чернігівської міської лікарні № 3, яка була пошкоджена росіянами ще у перші місяці повномасштабної війни.

 «єРобота»: на Чернігівщині 109 переможці по «Власній справі»  й 3 – по програмі «Грант для ветеранів»

«єРобота»: на Чернігівщині 109 переможці по «Власній справі» й 3 – по програмі «Грант для ветеранів» 11:02

У поточному за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота» позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн, отримали 109 мешканців області. Сума фінансової підтримки від держави складає близько 26 млн грн.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини