Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:51:23

Прилучани святкували "Проводи Зими — зустріч Весни"

02.03.2020   13:11Агенцiя

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня. 29 лютого у Прилуках на Центральній площі міста пройшов обрядове свято-ярмарок «Проводи Зими – зустріч Весни», адже це одне з найулюбленіших зимово-весняних свят українців.

Свято Масниці – це найвеселіше слов’янське свято, яке дісталося нам у спадщину від язичницької культури, і збереглося до наших днів. У цей час сама природа радіє, весь світ готовий прокинутися і почати нове життя. Всі ми чекаємо на те, аби швидше закінчилася зима, а прийдешня весна приносила лише радість.

Традиційно проводи зими завжди супроводжувались танцями, піснями, постановками веселих вистав, пригощаннями варениками та обрядом спалювання дідуха. Це символічне прощання з усіма життєвими негараздами і проблемами, які разом із тліючими вуглинками розвіюються вітром, звільняючи простір для світла, тепла і добра. Такі свята несуть в собі основну мету – виховати у прилучан інтерес і повагу до самобутньої культури слов’ян, розширити знання про народну творчість, традиції і обряди.

У заході взяли участь міський голова Ольга Попенко, депутати міської та обласної рад, посадовці та члени виконавчого комітету міської ради, заступники міського голови, представники громадськості та молодь міста.

Народні гуляння супроводжувалися веселими конкурсами, вікторинами та іграми, а концертна програма від творчих колективів міста створила атмосферу і колорит справжнього українського свята з усіма його традиціями. На святковому ярмарку містяни також мали змогу придбати продукти харчування та різноманітні вироби ручної роботи. Традиційні українські страви створили чудовий настрій усім присутнім на святі.

Кульмінацією обрядового свята «Проводи Зими — зустріч Весни» традиційно лишається і донині спалювання опудала Зими. Ближче до вечора на площі розпалиться велике багаття, на якому згорить солом'яне опудало зими, що йде.

Кожен з учасників та гостей свята має змогу почастуватися різноманітними смаколиками й напоями. Дітвора розважаєтьсяя на каруселях та інших атракціонах.

Масниця відбулася – весна розпочалася.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини