Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 16:20:22

Готуємося до Масниці 2020: дати, традиції, прикмети

09.02.2020   10:00Агенцiя

Тиждень перед Великим постом називається Масниця або Сиропусний. За звичаєм, цього тижня відмовлялися від м’яса, натомість готували з молочних продуктів, зокрема сиру, що й дало назву цим дням.

Масний тиждень, що символізує проводи зими і радісне очікування весни, - це підготовка до Прощеної неділі. Щороку Масниця припадає на різні дати, в залежності від того, на який день випадає Великдень.

У 2020 році сиропусний тиждень  триватиме з 23 лютого по 1 березня.

Масний тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масниця (з понеділка по середу) — коли можна займатися господарськими роботами, і Широка Масниця (з четверга по неділю) — коли починаються широкі гуляння.

У кожного дня тижня своє, особливе, значення:

Понеділок — зустріч. Саме в цей день, зустрічають гостей, випікають перший млинець і створюють опудало Масниці з підручних матеріалів, соломи і старих речей. Крім того, в понеділок ходили в гості до сватів і обговорювати подробиці майбутнього святкування: час, місце і склад гостей.

Вівторок — загравання. Для незаміжніх дівчат це день оглядин. Коли можна кликати незнайомих хлопців додому або гуляти з ними. Саме обряди зводилися до сватання, щоб після Великого посту зіграти весілля. Також існує повір'я, що якщо в цей день не з'їхати з гірки на санях, то можна цим образити Масляну.

Середа — ласунка. В цей день всі господині накривали стіл з різних страв, і в першу чергу з млинців. А теща запрошувала зятя, пригощала власноруч спеченими млинцями і демонструвала свою прихильність до чоловіка доньки.

Четвер — розгуляй. З цього дня починається Широка Масниця. Суть цього дня полягає в тому, щоб виплеснути всю негативну енергію, накопичену за зиму, і вирішити конфлікти, якщо вони є.

П’ятниця — тещині вечорниці. У цей день теща ходить в гості до зятя на млинці. А зять повинен показувати свою повагу матері дружини. Якщо дотримуватися цього ритуалу, то стосунки між тещею і зятем налагодяться.

Субота — посиденьки зовиці (зовиця — сестра чоловіка). За традицією в цей день ходять до всіх своїх рідних, друзів і сусідів, які повинні пригощати гостей млинцями. А молоді невістки запрошують в гості до себе сестер чоловіка та інших родичів.

Неділя — Прощений день. У цей день серед близьких людей прийнято просити одне в одного пробачення за завдані образи і неприємності. А після цього спалювати опудало Масниці, співати й танцювати.

Не варто забувати, що протягом сирного тижня віруючим, які збираються дотримуватися посту, можна вживати молочні продукти, але вже заборонено вживати м’ясні.
Масляна: Прикмети й ворожіння

Ще одна цікава традиція на свято — ворожіння на першому випеченому млинці:

    Якщо млинець легко перевернувся — варто чекати заміжжя в цьому році.
    Млинець прилип до сковороди — ще як мінімум 3 роки залишишся в батьківському домі.
    Рівні краї у млинця — заміжжя буде щасливим, нерівні - варто ще раз обдумати рішення виходити заміж.
    Скільки дірочок вийшло в млинці, стільки і дітей можна очікувати.
    Млинець засмажений в середині - чоловік буде вірним, а з боків — гулящий.
    Перший рум’яний млинець обіцяє здоров’я, а блідий — попереджає про хвороби.
    Тонкий млинець — рік буде легким, товстий — труднощі в майбутньому році.

 А вже у понеділок, 2 березня, розпочинається Великий піст, який триватиме до 19 квітня — Великодня.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.