Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:49:30

8 стратегій проти непотрібних покупок

02.02.2020   16:13Агенцiя

Все більше людей стали помічати, що покупки завдають шкоди не лише гаманцю, але природі та середовищу. Але навіть найбільш свідомим хочеться спонтанно купити «щось таке», хоча воно може бути не так вже й потрібно. Як встояти перед спокусою?

У кожного є своя слабкість, зізнайтеся. Ви можете економити на чомусь одному, але не пройдете повз вітрину, якщо на ній побачите «свою річ». Блогер і автор сайту про розумне споживання Андреа Борн зізнається: «Згідно із стереотипом про жінок, я повинна, напевно, перш за все хапатися за красиве взуття. Але моя слабкість, перед якою не можу встояти, - це техніка і гаджети. Все, що має клавіатуру і може під'єднатися до неї, кричить мені: «Купи мене! Твоє життя без мене не стане прекрасним!»

Коли Андреа неодноразово боролася з внутрішнім провокатором, вона виробила 8 стратегій, які допомагають їй протистояти спокусі придбати зайве.

Стратегія 1. Уникати реклами


Це здається неймовірним, але можна уникати реклами у багатьох сферах життя. Адже часто ми поглинаємо оголошення, афіші, банери, просто щоб убити час. Обмежуючи себе тим, що вам дійсно подобається бачити, чути і читати, ви можете зменшити рекламний потік. А крім того, незабаром, коли ви сфокусуєтесь на тих товарах і продуктах, які вам дійсно потрібні, ви перестанете платити за «модні штучки».

Нарешті, можна виставити кордон безкоштовним газетам, роздатковим буклетам і листівок. Від каталогів рішуче відписатися. А в комп'ютері або гаджеті за допомогою налаштувань браузера відключити нав'язливу рекламу.

Стратегія 2. Усвідомлено аналізувати рекламу

Але що робити, якщо повністю уникнути реклами неможливо? Особливо якщо це відбувається в публічному місці. В цьому випадку допоможе інша стратегія. Реклама створена для того, щоб зробити для нас кращим певний продукт.

Сумнівайтеся: «Чи дійсно ця річ приносить мені бажану користь?»

Але останнім часом намагайтеся аналізувати рекламу свідомо. Як вона управляє нашим мозком? Які потреби пропонують задовольнити за допомогою покупки? Аналізуючи спокусу в деталях, ми швидко побачимо комбінацію красивих зображень, слів і музики. І тоді явний або прихований наказ «Купи мене!» не досягне підсвідомості.

Стратегія 3. Зачекайте витрачати

Іноді корисно притримати гроші. Ніщо не рятує від зайвих речей, як прагнення заощадити.

Якщо вам «не пощастило» і у вас багато грошей? Тоді можлива примусове блокування витрат на певну суму або період. Наприклад, 30 днів не купувати нічого дорожче 100 $. Якщо річ вам дійсно необхідна, ви можете дозволити собі її купити.

Стратегія 4. Наповнити життя сенсом, а не речами

Якщо раптом на очі трапляються чергові стильні черевики, варто подумати про те, для чого ми хочемо їх придбати? Щоб підвищити самооцінку і престиж в очах інших? Чи можливо тікаємо від проблем в стосунках? Або ми з їх допомогою повертаємося в приємний спогад і намагаємося відтворити ті ж почуття, що і тоді? Але може, є інший спосіб? А що, якщо витратити ці гроші на нове хобі, на зустріч в кафе з приємною людиною, рукоділля або щось ще, дійсно збагачує нас, що можна назвати вічними інвестиціями?

Стратегія 5. Якщо вирішили придбати, то робіть це розумно

Іноді щось дійсно потрібно, і бажання утримати себе від обновки не повинно ставати самокатуванням. Не кожне рішення щось придбати обов'язково погане. Якщо покупки не уникнути з прагматичних причин, то купуйте якісні речі.

Стратегія 6. Вдихнути нове життя в старе

Комусь важливо купувати нове, відчуваючи при цьому азарт першовідкривача. В цьому випадку можна подумати про те, як вдихнути нове життя в старе. Пришити яскраву аплікацію на улюблений светр. Або нанести свіжий шар фарби або малюнок на бабусин комод.

Стратегія 7. Дивіться, як зробити по-іншому

Так, є люди, які купують розумно. Вони не чаклуни, у них - о диво! - не менш потреб, ніж у вас. Але як їм вдається бути стриманими в гіпермаркетах? Книга Беа Джонсон «Будинок без відходів» була настільки надихає для багатьох, що швидко стала бестселером.

Екологічна активістка Джонсон описує себе - до свого звернення до мінімалізму - з чудовою самоіронією. «Я була матеріалістом до мозку кісток», - зізнається вона. Скоротити своє сміття до одного стакана в рік - це, звичайно, вищий пілотаж. Але той, хто колись вибрав шлях зміни звичок, в тому числі в харчуванні, вже скуштував принади цієї стратегії.

Стратегія 8. Відчути радість свободи від влади речей

Якщо ви новачок в концепції мінімалізму, то ця стратегія для вас. Коли ви тренуєте уміння оцінювати користь від речей, а не дорожити буквальною їх цінністю, то з ними легше розлучитися або поділитися з іншими. Немає більше необхідності зберігати їх.

Перед кожною новою покупкою варто поставити собі питання не лише про те, скільки ресурсів вкладено в виготовлення та придбання цього товару, але і скільки енергії і часу, буде потрібно на підтримку його в робочому стані.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини