Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 14 травня, 21:13:23

Смачні рецепти вихідного дня: завиванець з маком та вишнями

19.01.2020   14:44Агенцiя

Ароматний та смачний завиванець прикрасить ваше чаювання, особливо у вихідний день, коли родина збереться за столом. Поєднання вишень та маку з дріжджовим тістом - це абсолютний смак та досконалий результат.


Для тіста: 35 г свіжих дріжджів, 100 мл молока, 75 г цукру, 3 яйця (в тісто 2 яйця та білок, а жовток для змащування), 120 г домашнього сиру, 120 г вершкового масла, 2 столові ложки рафінованої олії, чверть чайної ложки солі, пакетик ванільного цукру, 550-700 г борошна.


Для начинки: 500 г макової начинки (250 г маку, 500 мл води, родзинки, мед або цукор за смаком), 2 склянки вишень без кісточки.

Готуємо опару. Дріжджі кришимо до миски, додаємо 1-2 ложки цукру, розтираємо. Коли дріжджі розтануть, вливаємо тепле молоко та розмішуємо. Тоді просіюємо трохи менше, ніж склянку борошна і знов перемішуємо.

Має вийти негусте тісто без грудочок. Накриваємо миску рушником та ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин.

Поки опара підходить, в одній тарілці розтоплюємо вершкове масло, а в іншій - збиваємо 2 яйця та 1 білок із цукром, що залишився. Важливо, щоб на момент додавання до дріжджового тіста усі продукти були не гарячі і не холодні, а теплі чи кімнатної температури.

Коли опара підніметься й наповниться бульбашками, час додати інші інгредієнти. Просіємо частину борошна, додамо збиті яйця, перемішаємо. Далі - борошно та сир.

Тоді додаємо ще частину борошна і розтоплене масло. Знов борошно, сіль, ванілін та олію. Замішуємо м’яке, не липке тісто, за потреби підсипаючи трошки борошна. Вимісивши щоб відліпало від рук, залишаємо у теплі під рушником на 1-1,5 години. Тим часом підготуємо начинку.

Готуємо макову начинку. Мак заливаємо водою і проварюємо на середньому вогні під кришкою упродовж 5 хвилин, вимикаємо та залишаємо настоюватись під кришкою ще 10 хвилин. Застилаємо друшлаг марлею та зливаємо воду з маку. Перетираємо мак у м'ясорубці або блендером. Цукор, мед та родзинки додаємо у макову начинку перед тим як викладати її на тісто.

Вишні підійдуть свіжі, консервовані або заморожені. Зі свіжих або консервованих треба злити сік. Замороженим дати відтанути, віджати сік.

Коли тісто збільшиться удвічі, обережно обминаємо його та ділимо на дві частини. Кожну частину розкачуємо у прямокутний пласт 0,5 см завтовшки на столі, притрушеному борошном. Викладаємо на нього макову начинку.

Потім викладаємо віджаті від соку та не холодні вишні, а щоб зайва волога з них не промочила тісто, створивши ефект непропеченості, спочатку трохи притрушуємо крохмалем.

Завертаємо заготовку рулетом, защипуємо край.

Викладаємо завиванці швом донизу на лист, застелений пергаментом, що змащений олією. Залишаємо їх під рушником на 15-20 хвилин, щоб розстоялися. Тим часом розігріваємо духовку до 180С.

Перед тим, як ставити у духовку, змащуємо рулети жовтком із чайною ложкою молока, щоб вони гарно зарум’янилися.

Випікаємо на середньому рівні духовки при 180С упродовж 30-35 хвилин, до сухої палички та рум’яної скоринки.

Хай готові завиванці з маком охолонуть, а тоді можна нарізати їх та посмакувати!

Останні новини Чернігівщини

Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає підприємців не піддаватись на провокації шахраїв

Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає підприємців не піддаватись на провокації шахраїв 15:18

До Головного управління ДПС у Чернігівській області надходить інформація від суб’єктів підприємницької діяльності про те, що до них телефонують невстановлені особи (зокрема з телефонних номерів: 0988736664, 0686921727), які представляються працівниками Головного управління ДПС у Чернігівській області, та шахрайським шляхом намагаються виманити гроші.

Поліція розслідує обставини ДТП з травмованими в Корюківському районі 10:21

Вчора близько 9-ї години ранку до поліції надійшло повідомлення про те, що на трасі «Чернігів-Мена-Сосниця-Гремʼяч» сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої постраждали люди.

Кількість вакансій зростає

Кількість вакансій зростає 10:18

Про це повідомляють у обласній службі зайнятості. За словами її очільниці Людмили Ключник, у січні-квітні поточного року служба зайнятості мала 3,6 тис. пропозицій від роботодавців області (з них 2,8 тис. подані цьогоріч) - це вже на 59% більше минулорічного показника.

Крістіна Опанасенко здобула бронзову нагороду на Кубку Європи з дзюдо серед кадетів (U-18) 10:07

Маємо приємну звістку з азербайджанського міста Гейгель, де цими вихідними проходив Кубок Європи з дзюдо серед кадетів (U-18).

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 загибель на водних об’єктах, 2 аварійні ситуації на мережах життєзабезпечення, 2 дорожньо-транспортні пригоди, 4 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждало.