Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 5 червня, 03:36:55

6 рецептів різної куті: з пшениці, рису та, навіть, булгура

05.01.2020   17:25Агенцiя

Кутю українці традиційно готують на Святий Вечір та Різдво. Також, на Старий Новий Рік. Подекуди на інші релігійні свята, але, уже значно рідше. Цю страву інколи називають ще коливом або сочивом. Вона дуже різна в кожному регіоні України, навіть, основний компонент змінюється. Найпопулярніший варіант — це пшениця. Але, її можуть готувати і з рису, пшона, перловки, булгура.

Пропонуємо рецепти куті на різній основі та з різними додатками аби ви самі обрали страву собі до смаку та святкували з власною традиційною кутею.

Рецепт № 1: Проста з пшениці

Для неї треба: 2 склянки пшениці та 200 г маку, по 100 г родзинок та волоських горіхів, 3 ст.л меду. Окремо — сухофрукти та 1 ст.л меду на узвар.

Звечора замочіть пшеницю такою ж кількістю води. Сухофрукти відваріть та залиште настоюватися, також, до ранку. Зранку, пропустіть узвар через сито та додайте мед.

Пшеницю промийте під свіжою водою, залийте ще раз та варіть, поки вся рідина не випариться. Паралельно, залийте у двох окремих мисках окропом родзинки та мак. Мак ретельно перетріть і змішайте з медом. Родзинки через 15 хвилин просушіть. Волоські горіхи поріжте дрібно ножем та підсмажте на сухій сковороді. Підсмажені горіхи будуть менше гірчити.

Змішайте кашу з маком та медом, додайте горіхи й родзинки. А, далі, налийте в кутю трохи узвару. Його додають за смаком, щоби зробити кутю настільки рідкою, як вам хочеться.

Рецепт № 2: З пшоном та сушеними фруктами

Нам треба: 2 склянки пшона, 1 апельсин та 2 ст.л меду, 100 г мигдалю та 100 г кураги. По 100 г апельсинових та яблучних цукатів, сушених вишень. Жменя кунжуту та трішки солі, 1 ст.л масла.

Пшоно треба відварити та посолити — каша має вийти зерниста. Змішайте пшоно з маслом та медом. Курагу подрібніть, змішайте з іншими сухофруктами. З апельсина зніміть цедру та відділіть сік. Додайте ці два компоненти до сухофруктів. Мигдаль треба порізати, змішати з кунжутом та запекти до золотистого відтінку. Потім, змішати їх із кутею та подавати на стіл.

Рецепт № 3: З рисом та корицею

Для рисової куті треба: 2 склянки рису та 150 г маку, 3 ст.л меду та спеції: 2 ч.л кориці, 1/4 ч.л мускатного горіха, дрібка імбиру. Також, візьміть 100 г сушених вишень і 200 г волоських горіхів.

Рис відваріть, так, щоби він вийшов зернистим і добре розсипався. Вишні та мед окремо замочіть в окропі, а через 15 хвилин злийте воду. Мак перетріть та змішайте з медом. Додайте до нього ще вишні й замішайте все з рисом.

Горіхи подрібніть ножем та підсмажте на сковороді. Перетріть горіхи зі спеціями та також додайте до рисової куті.

Рецепт № 4: Булгур на кокосовому молоці

Треба: 2 склянки булгура, 100 г кокосової стружки та 100 г фундука. Також, 2 ст.л меду, 150 г маку та 100 г чорносливу.

Булгур треба залити на 1 годину теплою водою. Потім, додати води та відварити протягом 10 хвилин. Залишити настоюватися, а, паралельно, окропом залити чорнослив та мак.

Кокосову стружку залити 200 мл води й міксером збивати їх разом протягом 10 хвилин. Через сито пропустити рідину. Вона має бути білого кольору. Змішайте кокосове молоко з медом. Чорнослив наріжте тонкими смужками, а мак ретельно перетріть. Додайте всі ці компоненти в булгур.

Фундук розкладіть на деко та запікайте до хрумкої золотистої скоринки. Подрібніть трохи горіхи та додайте їх до куті.

Рецепт № 5: Дієтична кутя з кус-кусом

Що треба, щоби приготувати дієтичну кутю? Візьміть: 1,5 склянки кус-кусу, по 1 яблуку та груші, 50 г мигдалю та 50 г кураги, 1 ст.л меду.

Кус-кус треба відварити та змішати з невеликою кількістю меду. Крагу нарізати дрібними кубиками та додати до каші. Мигдаль перебити в крихту, обсмажити до золотистого відтінку та також додати в кус-кус.

Яблуко та грушу треба почистити від шкірки та кісточок. Викласти на деко та запекти протягом 15–20 хвилин. Потім, нарізати великими кубиками й обережно змішати з кутею.

Мала кількість горіхів, меду та цукатів — робить страву менш калорійною. А запечені фрукти додають їй особливого смаку.

Рецепт № 6: На перловці з халвою

На 2 склянки перловки треба: 200 г халви та 200 г волоських горіхів, по дрібці солі та мускатного горіха, 100 г родзинок та 1 свіже яблуко.

Перловку посоліть та відваріть. Халву треба перетерти та ретельно змішати з перловкою, поки та ще тепла. Родзинки на 15 хвилин змочити в окропі. Разом зі спеціями, додати їх до каші.

Горіхи треба подрібнити та підсушити на сухій сковороді. Яблуко почистити та нарізати дрібними кубиками. Замішати всі компоненти в кутю. Для цього рецепту не треба мед, адже халва й так дуже солодка.

джерело

Останні новини Чернігівщини

В області підтверджено 250 випадків коронавірусної інфекції

В області підтверджено 250 випадків коронавірусної інфекції 15:28

4 червня по Чернігову та області виявлено 36 нових випадків інфікування Covid-19.

Кабінет Міністрів опублікував постанову про послаблення карантинних заходів в Україні з 5 червня

Кабінет Міністрів опублікував постанову про послаблення карантинних заходів в Україні з 5 червня 14:43

Відповідна постанова № 435 від 3 червня опублікована на Урядовому порталі.

"Прилуки в часі" 12:36

Прилуки – одне з найдревніших міст України, що розкинулося на мальовничих берегах тихоплинної річки Удай. Воно має багату, славну, героїчну та водночас трагічну історію. Цьогоріч місту виповнюється 935 років.

Ніжин: садочки відновлюють свою роботу з 9 червня

Ніжин: садочки відновлюють свою роботу з 9 червня 12:14

3 червня відбулось позачергове засідання міської комісії з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

Громадська рада при Чернігівській ОДА провела засідання президії

Громадська рада при Чернігівській ОДА провела засідання президії 12:06

Обговорити питання порядку денного чергового засідання Громадської ради при Чернігівській ОДА та інші важливі питання 3 червня зібралися члени президії.