Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 15 вересня, 10:23:32

Смачні рецепти вихідного дня: 5 чудових запіканок на будь-який смак

22.12.2019   20:06Агенцiя

Сьогодні у нашій добірці - запіканки, які не залишать байдужим навіть найвибагливішого гурмана. Солодкі, солоні, з овочів, картоплі, сиру, фруктів і грибів - словом, найрізноманітніші. Об'єднує їх лише одне - всі вони не тільки неймовірно смачні, а ще й дуже прості у приготуванні. Пропонуємо вам порадувати себе і своїх близьких смачними запіканками.

ЗАПІКАНКА З СОЛОНИХ ГРИБІВ І КАРТОПЛІ

300 г солоних грибів
5-6 картоплин
2 цибулини
200 г сметани
Рослинна олія
Сіль

1. Картоплю відварити в мундирі, очистити і нарізати кружальцями.
2. Форму для запікання змастити олією та викласти на дно половину картоплі.
3. Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити в олії до золотистого кольору.
4. Гриби промити, дрібно нарізати і змішати з цибулею. Покласти у форму, накрити картоплею, і все залити сметаною.
5. Запікати в духовці 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.
 

ЗАПІКАНКА З КАБАЧКІВ ЗІ СМЕТАНОЮ
 

1 кг кабачків або цукіні
1 цибулина
1 склянка молока
2 яйця
4 ст. ложки манки
1 ст. ложка сухарів
2 ч. ложки цукру
Рослинна олія
сіль
Сметана для подачі

1. Якщо необхідно, кабачки очистити від шкірки, нарізати кубиками, скласти в каструлю і залити холодним молоком. Поставити на вогонь, довести до кипіння і варіть на слабкому вогні до м'якості (10-20 хвилин в залежності від сорту кабачків).
2. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити в олії до золотистого кольору.
3. Манку обсмажити на сухій сковороді, періодично струшуючи, протягом 3-4 хвилин.
4. Кабачки в молоці розтерти в пюре, додати цибулю, манку, яйця, цукор, сіль і добре перемішати.
5. Форму для запікання змастити олією, посипати сухарями, покласти в неї кабачкову масу і запікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 180 градусів (до появи золотистої скоринки).

6. Подавати зі сметаною.
 

РИСОВА ЗАПІКАНКА З ЦВІТНОЮ КАПУСТОЮ
 

1 склянка рису
1 цвітна капуста
1 морква
2 цибулини
100 г моцарели
3 яйця
4 ст. ложки сметани
Сіль, спеції - за смаком

1. Рис відварити до готовності.
2. Цибулю та моркву дрібно нарізати і обсмажити на рослинній олії або топленому маслі до золотистого кольору. Змішати з рисом.
3. Цвітну капусту розібрати на суцвіття протримати в підсоленому окропі 3-5 хвилин.
4. Викласти рис в змащену маслом форму, зверху покласти капусту. Залити сметаною, збитою з яйцями. Зверху викласти нарізану скибочками моцарелу.
5. Випікати 20-25 хвилин при температурі 180-200 градусів.

СИРНА ЗАПІКАНКА З ПОМІДОРАМИ

500 г сиру
200 г сметани
4 яйця
300 г помідорів чері
50 г тертого пармезану
1 ст. ложка вершкового масла
1 зубчик часнику
Оливкова олія
Сіль, перець

1. Часник очистити, подрібнити, змішати з пармезаном. Змастити вершковим маслом форму для запікання, присипати пармезаном з часником.
2. Покласти у форму помідори, посолити, поперчити, скропити оливковою олією, поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин.
3. Сир змішати з яйцями та сметаною, посолити, поперчити.
4. Дістати помідори з духовки, покласти зверху сирну масу, розрівняти.
5. Повернути в духовку і запікати ще 20 хвилин.

МОРКВЯНА ЗАПІКАНКА З СУХОФРУКТАМИ ТА ГОРІХАМИ

500 г моркви
1 яєчний білок
1 ч. ложка цукру
Терта цедра половинки лимона
100 г кураги
100 г родзинок
50 г подрібнених волоських горіхів
1 ст. ложка вершкового масла
Для соусу:
250 мл молока
1 ст. ложка борошна
2 ст. ложки вершкового масла

1. Моркву натерти на тертці, курагу дрібно нарізати. Покласти в каструлю, додати родзинки, 1 ст. ложку олії, цукор, залити водою (приблизно 2/3 склянки) і тушкувати протягом 5-7 хвилин.
2. Приготувати соус. Молоко закип'ятити. На сковороді розтопити вершкове масло, всипати борошно і обсмажити, помішуючи, протягом 1 хвилини. Не перестаючи помішувати, влити молоко, і потримати на вогні ще 3 хвилини.
3. Білки збити в цупку піну.
4. З'єднати морквяну масу з соусом, додати збиті білки, цедру та горіхи, перемішати.
5. Форму для запікання змастити вершковим маслом, посипати сухарями. Покласти масу в форму і випікати в духовці 20 хвилин при температурі 180-200 градусів.
6. Цю запіканку також готують в окремих невеликих формочках (наприклад, для кексів).

джерело

Останні новини Чернігівщини

У Чернігівській політехніці нагородили призерів чемпіонату області з футболу 10:17

Сьогодні в Національному університеті «Чернігівська політехніка» свої нагороди отримали команди-призери та кращі гравці обласного чемпіонату, який нещодавно провели серед футбольних клубів Чернігівщини.

Дотримання трудового законодавства в умовах мораторію: позиція Держпраці 10:05

Дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізація трудових відносин – тема сьогоднішньої онлайн-зустрічі «Діалог влади та бізнесу».

ВПО та жителі прифронтових територій можуть скористатися компенсацією на придбання житла за програмою єОселя 09:14

Десятого вересня набрала чинності постанова, якою Кабінет Міністрів України розширив доступ до програми єОселя для внутрішньо переміщених осіб та жителів прифронтових територій. Сам механізм запрацює упродовж декількох днів, коли банки врегулюють обмін інформацією з Пенсійним фондом України.

15 вересня: цей день в Україні і світі

15 вересня: цей день в Україні і світі 09:13

ДЕНЬ 1300 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 1300 RUSSIAN AGRESSION

Мінрозвитку оголошує відбір проєктів, фінансування яких може здійснюватися за кошти, залучені в рамках спільних з ЄІБ проєктів 11:23

Розпочато відбір проєктів, реалізація яких буде здійснюватися за рахунок «Програми відновлення України ІІІ» (Транш В) та нерозподілених залишків коштів програм «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» та «Програма з відновлення України».