Цікаві факти про авокадо
В авокадо дуже багато вітамінів, мінералів та корисних легкозасвоюваних жирів, до того ж його смак досить нейтральний, що дозволяє готувати на його основі не тільки десерти, а й соуси та закуски

Пропонуємо цікаві факти про авокадо, які буде корисно дізнатися як тим, хто давно любить цей фрукт, так і тим, хто тільки збирається відкрити його для себе.
1. Батьківщиною авокадо вважається високогір'я Мексики, але дослідження скам'янілостей свідчать про те, що мільйони років тому давні родичі авокадо були поширені і за межами цього регіону. Завдяки сприятливим кліматичним умовам вони зустрічались навіть в Аризоні та північній частині Каліфорнії.
2. Корінне населення використовувало авокадо тисячі років тому. В ацтеків плід авокадо був символом достатку, любові та родючості.
4. Існує близько 500 сортів авокадо, які відрізняються за розмірами та формою плодів, але всі вони належать до родини Лаврових (Lauraceae), тобто є родичами лавровому дереву, листя якого використовується в кулінарії як ароматна приправа.
5. Авокадо має досить велике еліптичне листя, яке досягає 35 см довжиною та цвіте зеленувато-жовтими, дрібненькими квітами.
6. Плід авокадо може до вісімнадцяти місяців залишатись на дереві, але вони остаточно дозрівають лише тоді, коли їх зірвати. Як і банани вони стають остаточно зрілими, та придатними для вживання через 1-2 тижні після збирання.
7. Авокадо можна виростити в домашніх умовах, для цього потрібно помістити кісточку авокадо у вологу вату і постійно змочувати. Коли кісточка розділиться на дві частини та з'являться дрібненькі корінці її можна посадити в ґрунт і вже через декілька днів з'явиться перший паросток.
8. Листя, кора, шкірка плодів та кісточка авокадо містять небезпечний токсин - персин. Для людей персин у невеликих кількостях нешкідливий і лише в окремих випадках може викликати алергічну реакцію чи незначне отруєння, але він смертельно небезпечний для домашніх тварин.
9. Плоди авокадо на 73% складаються з води, в них міститься багато мінералів та вітамінів, а також вони багаті на лютеїн, який є потужним антиоксидантом та дуже корисний для нашого зору.
10. Оскільки авокадо містить досить багато легкозасвоюваних жирів (до 15%) він став дуже популярним у вегетаріанській кухні. Авокадо використовують як замінник м'яса в бутербродах та салатах, його часто додають до різноманітних десертів та морозива, а також м'якоть авокадо використовують як замінник масла у випічці.
Останні новини Чернігівщини

Міжнародне лідерство для підлітків: Klitschko Foundation запрошує взяти участь в проєкті Interexchange Academy 11:35
Klitschko Foundation спільно з Фондом Німецького футбольного союзу DFB-Stiftung Egidius Braun знову втілять семиденний інтенсив для української та німецької молоді Interexchange Academy 2025.

«Армія відновлення» Чернігівщини: – понад 9 тис. направлень 11:30
Служба зайнятості продовжує залучати мешканців територіальних громад області до лав «Армії відновлення».
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26
Протягом минулої доби зареєстровано 8 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 7 пожеж.
«єВідновлення»: в області понад два мільярди гривень компенсацій нараховано по майже шести тисячах заяв 08:37
На Чернігівщині триває реалізація державної програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення». Про наявну ситуацію в регіоні розповів під час брифінгу в медіацентрі ОВА начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.
Історичні традиції та мистецька освіта: підходи до розбудови національної ідентичності обговорили члени коордради 08:34
Про утвердження української національної та громадянської ідентичності говорили сьогодні на черговому засіданні профільної коордради. Зустріч відбулася в Чернігівському колегіумі.