Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:53:44

Геловін-2019: коли і як відзначають моторошне свято

30.10.2019   07:44Агенцiя

Геловін у 2019 святкуватимуть традиційно у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. В Україні це свято з кожним роком набуває все більшої популярності, зокрема, через яскраві традиції.

Люди одягаються у страшні костюми на Геловін і лякають перехожих. Але звідки взялося це свято?

Геловін походить від стародавнього кельтського свята жнив та днів мертвих. Традиція виникла понад 2 тисячі років тому. Древні кельти, які жили на території сучасної Великої Британії, ділили рік на дві частини – світлу і темну (літо і зиму). І коли темна частина змінювала світлу (наприкінці жовтня), у кельтів починалися гучні гуляння – Самайн. Традиційними кольорами Геловіну є чорний, який символізує смерть і темноту ночі, і помаранчевий – символ збору урожаю в році, що минає.

Символічні кольори Геловіну – чорний і помаранчевий

Після прийняття християнства у IX столітті 1 листопада почали відзначати День усіх святих. Дата збіглася із язичницьким Самайном. В англійській мові цей день має назву "All Hallow’s Eve" і якщо скоротити, виходить Halloween.
До США Геловін привезли емігранти з Великої Британії наприкінці ХХ століття. Сьогодні наймасовіше у світі цей день відзначають у Великій Британії, Ірландії, США та Канаді. У Сполучених Штатах, не будучи державним святом, Хелловін поступається хіба що Різдву за популярністю.

Традиції Геловіну

Геловін має численні цікаві традиції, які передаються з року в рік. Діти переодягаються у страшні костюми і ходять по домівках сусідів, випрошуючи солодощі. Усім добре відома знаменита фраза з американських фільмів: "Цукерки або смерть!".

Незмінне гасло Геловіну – "Цукерки або смерть"

Сьогодні традицію переодягання у страшні костюми перебрали й дорослі. Страхітливий макіяж, костюм привида або якогось чудовиська, а ще краще, щоб на одязі було побільше "крові", моторошний тембр голосу – і ви готові до вечірки на Геловін! До речі, свято стало в Україні настільки популярним, що вечірки на Хелловін влаштовує чи не кожен паб у Києві та інших великих містах.

На Геловін також прикрашають домівки гарбузами, штучним павутинням та іншими тематичними декораціями. У такій лячній атмосфері розповідають страхітливі історії та переглядають фільми жахів.

Особливою традицією є вирізання ліхтаря з гарбуза на Геловін. За легендою, ірландський коваль на ім’я Джек зумів двічі обдурити самого диявола і взяти з нього обіцянку відмовитися від посягання на його душу. Це убезпечувало коваля від потрапляння після смерті в пекло, однак, і в рай він не потрапив і був змушений поневірятися по землі в очікуванні Судного дня. Свій шлях Джек висвітлював шматочком вугілля, який ховав від негоди всередині порожнього гарбуза. Англійською гарбуз зі свічкою всередині так і називається – Jack-o-Lantern, що означає "ліхтар Джека".

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини